Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται συνολικά έργα (λογοτεχνικά, μουσικά, ζωγραφική, θεατρικά) κι άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες μελών και φίλων του Συλλόγου μας.

Έκθεση Ζωγραφικής και Συναυλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

"ΠΡΟΣ: Σ.Α.Σ. / Πρόεδρο κο Τσιλιγιάννη Βασίλειο
Σμήναρχο ε.α.

Αξιότιμε κύριε
Θα είναι τιμή μου να παρευρεθείτε εσείς και τα αξιότιμα μέλη σας τα οποία προέρχονται από την ίδια σχολή όπου και εγώ αποφοίτησα, σε διπλή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα έκθεσης ζωγραφικής «όταν σκέπτομαι την Ελλάδα» και συναυλία με θέμα «Διασκευή Δημοτικών τραγουδιών και χορών του τόπου μας».
Τηλ. Επικοινωνίας : 210-2836003
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνημμένη πρόσκληση και έντυπα εκδήλωσης.

Ο
Ζωγράφος
Γ. Πηρούνιας
Ανθ/γος ε.α. Σχολής ΣΤΥΑ"

Φημισμένοι ήρωες του 1821 και λησμονημένοι

Για να κτιστεί το μεγάλο το αθάνατο ’21 δούλεψαν πολλοί των οποίων τα δοξασμένα ονόματα τα κάλυψε η λήθη. Πολλοί από αυτούς έγιναν φημισμένοι για τα ηρωικά τους κατορθώματα.
Στο παρόν ιστορικό πόνημα αναφέρονται πρόσωπα που έδρασαν καθένα με το δικό του τρόπο, για ένα κοινό αντικειμενικό σκοπό, τη Λευτεριά της πατρίδας μας. Ευτυχώς που σε τοπικό επίπεδο τα πρόσωπα αυτά τιμώνται σε κάθε δοξαστική Εθνική επέτειο και τυγχάνουν της συλλογικής μας ευγνωμοσύνης.
Διακόσια ένα χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για πολλά ζητήματα, που αφορούν την εξέλιξη της Επανάστασης, αλλά και τη συμβολή των προσώπων σ’ αυτήν.
Ο συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις, που συνέλεξε από πλείστες και έγκυρες πηγές. Βοηθά έτσι στη συνολική μελέτη της ιστορίας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως αποτέλεσμα της δράσης των ανωνύμων και επωνύμων αγωνιστών. Όσο περισσότερες πηγές ιστορικού υλικού, όσα περισσότερα στοιχεία σωρεύονται, τόσο πιο αξιόπιστη θα γίνεται η ανάλυση και η κατανόηση της πορείας του ελληνισμού. Την αλήθεια την έχουμε ανάγκη, για να κάνουμε τις σωστές εθνικές υπερβάσεις και να μη βυθιζόμαστε στο βούρκο της εσωστρέφειας, των σκοπιμοτήτων και των ατομικών συμφερόντων.
Ο συγγραφέας είναι δικός μας άνθρωπος. Ένας ΣΤΥΑτζής. Είναι ο Σμηναγός ε.α. Στέφανος Αβραμόπουλος του Νικολάου της 23ης Σειράς ΣΤΥΑ. Γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Αμπελόκαμπος (Καραγκιούζι) Ηλείας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αμαλιάδα. Διαμένει μόνιμα στην πόλη της Αμαλιάδας. Επιδίδεται επί 35 και πλέον συναπτά έτη στην ιστορική έρευνα και τη λαογραφία μετ’ αμερίστου ενδιαφέροντος και ευήθους ζήλου. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός.
Συγγραφέας και περιηγητής εξέδωσε τα παρακάτω έργα:
(1) "Προεπαναστατικές Ηρωικές Μορφές 1453-1821" Α(2008)+Β(2012)+Γ(2019) τόμοι (1500 σελίδες).
(2) "Κολλυβάδες - Οι Στυλοβάτες της Ορθοδοξίας και του Γένους", 2017.
(3) Το ιστοριογραφικό "Αμπελόκαμπος (Καραγκιούζι) Ηλείας", 2017.
(4) Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Δραγάτσης και η σχέση του με την Ηλεία, Δεκέμβριος (2019). Το έργο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2018."
Υπό έκδοση έχει δεκάδες έργα που αναφέρονται στο παρόν βιβλίο του. Έχει καταγράψει 7χιλ. παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις, καθώς επίσης περί τα 5000 δημοτικά τραγούδια για τον αετό.
Έχει δημοσιεύσει στη ετήσια έκδοση «Ηλειακή Πρωτοχρονιά – Ηλειακό Πανόραμα 10άδες πονήματα.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών ως και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Έχει τιμηθεί με (α)ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ για το ιστορικό έργο του «Προεπαναστατικές ηρωικές μορφές 1453-1821». Με (β)Τιμητικό Δίπλωμα για την αναγνώριση της λογοτεχνικής προσφοράς του και της σπουδαίας συμβολής του στην πνευματική ζωή του τόπου μας.
Με το (γ)Α΄ Βραβείο ολοκληρωμένου έργου Χρονικού – Μαρτυρία, για το σύνολο του έργου του που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2018. Έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις του στο τριμηνιαίο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών «Λογοτεχνική Δημιουργία».
Ο Σ.Α.Σ είχε ξανακάνει αναφορά στο έργο του ΕΔΩ.
Ο συγγραφέας μας τιμά. Τιμά την προέλευσή του σαν απόφοιτος της ΣΤΥΑ. Γίνεται δημιουργικό παράδειγμα προς μίμηση.
Έστειλε ήδη στον Σ.Α.Σ το ολόφρεσκο βιβλίο του που τυπώθηκε την 31/10/2022 με ιδιόχειρη αφιέρωση. Το έργο του τιμά τη βιβλιοθήκη μας.
Κι εμείς του ευχόμαστε να ’ναι καλοτάξιδο και αναμένουμε σύντομα το νέο του πόνημα.

«Η Ναυπακτία υπό το πέλμα του Λιμπεράκη Γερακάρη»

Βιβλίο
«Η Ναυπακτία υπό το πέλμα του Λιμπεράκη Γερακάρη»

(Μάρτ. 1689 – Οκτ. 1697), Αυτοέκδοση, σελ. 200, Πάτρα 2022
Στο νέο του βιβλίο (8ο στη σειρά), Ο συνάδελφος Ηλίας Δημητρόπουλος*, καταπιάστηκε να ρίξει φως στην καταστροφική παρουσία στη Ναυπακτία αλλά και στη Ρούμελη γενικότερα, του διαβόητου πειρατή από τη Μάνη, Λιμπεράκη Γερακάρη, την περίοδο 1689- 1697 μ.Χ.
Γεννημένος το 1645 στο χωριό Βάθεια του Οιτύλου (Έξω Μάνη), αναδείχθηκε στο ιστορικό προσκήνιο κατά τον 6ο Βενετουρκικό πόλεμο (1694- 1699).

Σαράντος Σακελλάκος: Προβάλλει και τιμά την Ελλάδα διεθνώς

Σγος (ΤΜΑ) Σαράντος Σακελλάκος της 14ης Σειράς ΣΤΥΑ: Εικαστικός, Φωτογράφος, Δημιουργός Ηχοραμάτων. Ο διεθνούς φήμης συνάδελφός μας, τιμημένος με δεκάδες βραβεία στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, μέλος του Σ.Α.Σ, συνεχίζει να μας ξαφνιάζει δημιουργικά.
Από τη Διεύθυνση του XVII Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ρωσίας, που ονομάστηκε «Menshov» προς τιμή του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού που απεβίωσε πρόσφατα, την 5/7/21.

Σ.Α.Σ: Συνεχής φροντίδα για την ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και του Τεχνολογικού Κλάδου της ΠΑ

Σ.Α.Σ: Συνεχής φροντίδα για την ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και του Τεχνολογικού Κλάδου της ΠΑ

Καταστατικός σκοπός του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) είναι η «φροντίδα για τη συνεχή ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και γενικά του Τεχνολογικού και Τεχνικού Κλάδου της ΠΑ», καθώς και η «υποστήριξη και προβολή του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας».

Έργα Δημητρίου Τσουκνίδα

Ό λογοτέχνης Δημήτρης Α. Τσουκνίδας είναι ’Αξιωματικός ε.α. τής Πολεμικής ’Αεροπορίας. Πτυχιούχος Σκηνοθέτης τής Σχολής Θεάτρου-Κινηματογράφου καί πτυχιούχος Τεχνολόγος Μηχανικός τής ΣΕΛΕΤΕ. Είναι μέλος τής Ένωσης 'Ελλήνων Λογοτεχνών, στην οποία διετέλεσε Κοσμήτορας, Γενικός Γραμματέας, επί μία δεκαετία Πρόεδρος (1999-2009) καί έκτοτε ’Επίτιμος Πρόεδρος, μέ ομόφωνη απόφαση τής Γενικής Συνέλευσης. ’Επίσης είναι μέλος τού Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, τής Ελληνικής ’Εταιρίας Συμβουλευτικής καί Προσανατολισμού, τής Πανελλήνιας ’Ένωσης Συντακτών Δημοσιογράφων-’Ανταποκριτών καί τής ’Αεροπορικής Ακαδημίας 'Ελλάδος.