Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται συνολικά έργα (λογοτεχνικά, μουσικά, ζωγραφική, θεατρικά) κι άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες μελών και φίλων του Συλλόγου μας.

Από την εκρίζωση της Μικράς Ασίας στο ρίζωμα της Πάτρας

Νέο βιβλίο συναδέλφου μας αφιερωμένο στη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Πάτρα
Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά. Περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εκδιώχθηκαν και εγκαταστάθηκαν με βίαιο τρόπο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περίπου 3.000 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της Μικρασίας άλλαξαν κατοίκους.
Στην Πάτρα έφθασαν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κύζικο, τον Πάνορμο και την Κωνσταντινούπολη.

Έκθεση Ζωγραφικής και Συναυλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

"ΠΡΟΣ: Σ.Α.Σ. / Πρόεδρο κο Τσιλιγιάννη Βασίλειο
Σμήναρχο ε.α.

Αξιότιμε κύριε
Θα είναι τιμή μου να παρευρεθείτε εσείς και τα αξιότιμα μέλη σας τα οποία προέρχονται από την ίδια σχολή όπου και εγώ αποφοίτησα, σε διπλή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα έκθεσης ζωγραφικής «όταν σκέπτομαι την Ελλάδα» και συναυλία με θέμα «Διασκευή Δημοτικών τραγουδιών και χορών του τόπου μας».
Τηλ. Επικοινωνίας : 210-2836003
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνημμένη πρόσκληση και έντυπα εκδήλωσης.

Ο
Ζωγράφος
Γ. Πηρούνιας
Ανθ/γος ε.α. Σχολής ΣΤΥΑ"

Φημισμένοι ήρωες του 1821 και λησμονημένοι

Για να κτιστεί το μεγάλο το αθάνατο ’21 δούλεψαν πολλοί των οποίων τα δοξασμένα ονόματα τα κάλυψε η λήθη. Πολλοί από αυτούς έγιναν φημισμένοι για τα ηρωικά τους κατορθώματα.
Στο παρόν ιστορικό πόνημα αναφέρονται πρόσωπα που έδρασαν καθένα με το δικό του τρόπο, για ένα κοινό αντικειμενικό σκοπό, τη Λευτεριά της πατρίδας μας. Ευτυχώς που σε τοπικό επίπεδο τα πρόσωπα αυτά τιμώνται σε κάθε δοξαστική Εθνική επέτειο και τυγχάνουν της συλλογικής μας ευγνωμοσύνης.
Διακόσια ένα χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για πολλά ζητήματα, που αφορούν την εξέλιξη της Επανάστασης, αλλά και τη συμβολή των προσώπων σ’ αυτήν.

«Η Ναυπακτία υπό το πέλμα του Λιμπεράκη Γερακάρη»

Βιβλίο
«Η Ναυπακτία υπό το πέλμα του Λιμπεράκη Γερακάρη»

(Μάρτ. 1689 – Οκτ. 1697), Αυτοέκδοση, σελ. 200, Πάτρα 2022
Στο νέο του βιβλίο (8ο στη σειρά), Ο συνάδελφος Ηλίας Δημητρόπουλος*, καταπιάστηκε να ρίξει φως στην καταστροφική παρουσία στη Ναυπακτία αλλά και στη Ρούμελη γενικότερα, του διαβόητου πειρατή από τη Μάνη, Λιμπεράκη Γερακάρη, την περίοδο 1689- 1697 μ.Χ.
Γεννημένος το 1645 στο χωριό Βάθεια του Οιτύλου (Έξω Μάνη), αναδείχθηκε στο ιστορικό προσκήνιο κατά τον 6ο Βενετουρκικό πόλεμο (1694- 1699).

Σαράντος Σακελλάκος: Προβάλλει και τιμά την Ελλάδα διεθνώς

Σγος (ΤΜΑ) Σαράντος Σακελλάκος της 14ης Σειράς ΣΤΥΑ: Εικαστικός, Φωτογράφος, Δημιουργός Ηχοραμάτων. Ο διεθνούς φήμης συνάδελφός μας, τιμημένος με δεκάδες βραβεία στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, μέλος του Σ.Α.Σ, συνεχίζει να μας ξαφνιάζει δημιουργικά.
Από τη Διεύθυνση του XVII Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ρωσίας, που ονομάστηκε «Menshov» προς τιμή του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού που απεβίωσε πρόσφατα, την 5/7/21.

Σ.Α.Σ: Συνεχής φροντίδα για την ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και του Τεχνολογικού Κλάδου της ΠΑ

Σ.Α.Σ: Συνεχής φροντίδα για την ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και του Τεχνολογικού Κλάδου της ΠΑ

Καταστατικός σκοπός του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) είναι η «φροντίδα για τη συνεχή ανύψωση του επιπέδου και του γοήτρου της Σχολής και γενικά του Τεχνολογικού και Τεχνικού Κλάδου της ΠΑ», καθώς και η «υποστήριξη και προβολή του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας».