20
Ιουν

Συνάντηση 34ης Σειράς ΣΤΥΑ

Σαράντα δύο χρόνια σχεδόν από την είσοδό μας στη Σχολή και δεκαεφτά χρόνια μετά από την τελευταία μας συνάντηση στην Σκοτίνα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, στην Λαγουδέρα στον Π.Ο.Ν., συγκέντρωση συμμαθητών της 34ης σειράς ΣΤΥΑ, κυρίως από περιοχές κοντινές στην Αττική. Η συνάντηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πετυχημένη αν και ήταν σχετικά μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων. Συνετέλεσαν παρά την μεγάλη ζέστη, το όμορφο νοσταλγικό κλίμα, η φιλική ατμόσφαιρα, το καλό, άφθονο κι οικονομικό φαγητό και το ευχάριστο κι ασφαλές περιβάλλον. Ξανασυστηθήκαμε, θυμηθήκαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε. Με κάποιους έμοιαζε σα να γνωριζόμαστε για πρώτη φορά (ειδικά οι Καβουριώτες).

Ευχαριστίες οφείλονται στον Δημήτρη Ζαριφόπουλο  για την επιμονή και την παρακίνηση και τον Πέτρο Μαχαίρα για την βοήθεια στην διοργάνωση αυτής της συνάντησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον συμμαθητή Σωτήρη Γκιόκεζα για την γενναιόδωρη κι ευγενική χορηγία του στην παρέα, τα δικής του παραγωγής, αφιερωμένα στην συνάντηση, γευστικότατα κρασιά του.

Διαγνώσαμε την ισχυρή επιθυμία όλων μας για την διοργάνωση μιας μεγάλης συνάντησης όλης της σειράς, πιθανότατα το φθινόπωρο στο Ζούμπερι και το θέσαμε ως στόχο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ, Σμχος ε.α. Βασίλης Τσιλιγιάννης που απηύθυνε χαιρετισμό, ανέλαβε πρωτοβουλία για την διοργάνωση της συνάντησης και ζήτησε την ενεργή συνδρομή των συμμαθητών του. Έθεσε στην διάθεση τους για τον σκοπό αυτό, τα γραφεία και τα μέσα του Συλλόγου και υπενθύμισε ότι ο Σ.Α.Σ. υπάρχει πρωτίστως για τον σκοπό αυτό (να διατηρεί ισχυρούς τους δεσμούς των Αποφοίτων) και ανήκει ανεξαιρέτως σε όλες τις σειρές Αποφοίτων της ΣΤΥΑ και της ΣΜΥΑ. Κάλεσε τους συμμαθητές του να γίνουν όλοι μέλη του Συλλόγου και να δραστηριοποιηθούν ενεργά, έτσι ώστε ενωμένοι, δυναμικά και αποφασιστικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής. Αναφέρθηκε σύντομα στην καυτή ατζέντα θεμάτων της επικαιρότητας που απασχολούν τον Σύλλογο (Υποβάθμιση ΑΣΣΥ, Σώμα Υπξκων, ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων κι υποβάθμιση των υπηρεσιών τους, ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων κ.λπ) και προειδοποίησε για θερμό καλοκαίρι εξελίξεων, όχι μόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κάλεσε σε εγρήγορση, ενημέρωση και συμμετοχή.

Στα παραλειπόμενα της συνάντησης αξίζει η αναφορά στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ομάδα μας ο Επκστης ε.α. κ. Ελευθέριος Σφακτός που συμπωματικά βρέθηκε στον χώρο. Ο κ. Σφακτός αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα για το Πολεμικό Ναυτικό, είναι επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΣΜΥΝ, βραβευμένος συγγραφέας της Ακαδημίας Αθηνών και τον συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας με την ΠΑ και συνεργασίας με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΣΤΥΑ (βιογραφικό του https://www.navalhistory.gr/author/eleftherios-sfaktos/). Με παρέτρεψε αστειευόμενος να κάνω ανάρτηση στην σελίδα του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΜΥΝ με τις φωτογραφίες μας από τη συνάντηση και με τίτλο "η ΠΑ πραγματοποίησε κάθετη εφόρμηση στο ΠΝ με στόχο την Λαγουδέρα". Μου φάνηκε καλή ιδέα και το έκανα.

Η ανάρτηση στην ομάδα του ΣΑΣΜΥΝ έτυχε πολλών ευμενών αλλά και περιπαικτικών σχολίων από τα στελέχη του ΠΝ. Σταχυολογώντας μεταξύ αυτών σας στέλνω το σχόλιο του Προέδρου του ΣΑΣΜΥΝ Παύλου Σοφικίτη :

Ευχαριστούμε τον αγαπητό Πρόεδρο του Σ.Α.Σ για την ανάρτηση στην ομάδα μας, αλλά πιο πολύ για την καταπληκτική συνεργασία που έχουμε σαν Σύλλογοι, λόγω της συναδελφικότητας, της ανιδιοτέλειας και του καταπληκτικού χαρακτήρα που διαθέτει, γιατί κατά βάση οι άνθρωποι κάνουν τους Συλλόγους. Μπράβο στον Σύλλογο Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, δεσμευόμαστε από πλευράς μας ότι θα είμαστε δίπλα τους.

Και το σχόλιο του κ. Ελευθερίου Σφακτού :
Ευχαριστώ τον αγαπητό κ. Τσιλιγιάννη για τα καλά του λόγια. Βρίσκομαι συχνά στη "Λαγουδέρα" τιμώντας την ποιότητα των εδεσμάτων της. Ξαφνιάστηκα λοιπόν όταν τον είδα σε ....χωρικά ύδατα του Π.Ν., να απευθύνει χαιρετισμό σε μία μεγάλη, και αρκετά...ζωηρή παρέα. Αυθόρμητα τον πλησίασα, και με το χιούμορ που με χαρακτηρίζει, τον προειδοποίησα ότι: "οι κάθετες εφορμήσεις της Π.Α. θα αντιμετωπιστούν με πυραύλους εδάφους-αέρος που διαθέτει το Π.Ν." !! Ακολούθησαν ευχάριστα σχόλια με πολλά γέλια. Ο ΣΑΣΜΥΝ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τον Σ.Α.Σ. από ιδρύσεώς του το 1982. Ο αείμνηστος και μακροβιότερος πρόεδρος του Σ.Α.Σ., και σπουδαίος Δικηγόρος, Γ. Εμμανουηλίδης μας πρόσφερε με πολύ ενθουσιασμό τις εμπειρίες του στα πρώτα μας βήματα. Όταν δε το 1989 εκδόθηκε και η εφημερίδα μας "Τα Νέα του ΣΑΣΜΥΝ", για αρκετό καιρό το κύριο άρθρο της, ήταν δικό του. Η συνεργασία μας με τον ΣΑΣ συνεχίστηκε με τους μετέπειτα προέδρους, (χωρίς χρονολογική σειρά) Γονατά, Αλεξόπουλο, Μερτίκα, Καράμπελα, Φαλτάϊτς, Τρέσσο. Το 2001 αποφασίσαμε την ίδρυση του άτυπου συντονιστικού Δ.Σ των εξ ΑΣΣΥ προερχομένων Συλλόγων-Συνδέσμων, αρχικά με τους ΣΑΑΥΣ, ΣΑΣΜΥΝ, ΣΑΣ/ΣΤΥΑ. Αργότερα δυναμώσαμε με την συμμετοχή και των: ΣΑΣΥΔΑ, και ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ., για να φτάσει στην σημερινή του σύνθεση. Οφείλω να μνημονεύσω την μεγάλη προσφορά στο άτυπο αυτό Συμβούλιο του προέδρου του ΣΑΣΥΔΑ αείμνηστου Ταξίαρχου ε.α. Ευαγ. Μαντή, ο οποίος με τις άρτιες νομικές του γνώσεις συντόνιζε τους αγώνες που κάναμε εν όψει της ψήφισης του Νόμου 3883/10 " Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ε.Δ." Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, "Η ισχύς εν τη ενώσει" πάντα ισχύει. Τα εκλεγμένα Δ.Σ. των εξ ΑΣΣΥ Συλλόγων πληρούν τα στοιχεία εκείνα που προδικάζουν επιτυχίες. Ικανότητα και θέληση. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση μελών στους αντίστοιχους Συλλόγους θα τους καταστήσει πιο δυνατούς. Για ιστορικούς και μόνο λόγους, δημοσιεύω την ανακοίνωση ίδρυσης του άτυπου Δ.Σ. των εξ ΑΣΣΥ, καθώς και το πρώτο πρακτικό αυτής, όπως δημοσιεύτηκαν στο φύλλο Νο 63/Σεπτ.-Οκτ.2001 "Νέα του ΣΑΣΜΥΝ". Καλή επιτυχία λοιπόν στις προσπάθειες μας και Καλό Καλοκαίρι σε όλους τους συναδέλφους των αδελφών Συλλόγων-Συνδέσμων.

Σμχος ε.α. Βασίλης Τσιλιγιάννης
Πρόεδρος Σ.Α.Σ

Share this post

Διαβάστηκε 566 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.