18
Απρ

Μάχιμη πενταετία

Των κυρίων: Αλέξη Π. Μητρόπουλου (Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ) και Χαρ.Μπουκουβάλα (Δικηγόρος-Εργατολόγος)

Τί ισχύει σήμερα για τη «μάχιμη πενταετία» Στρατού-Σωμάτων Ασφαλείας – Ενημέρωση από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.)

● Χωρίς κόστος εξαγοράς για τους παλιούς (προ 30-9-1990)
● Ευκολότερη η εξαγορά για τους νέους
● Η «μάχιμη πενταετία» επεκτείνεται στο σύνολο του προσωπικού και σε όλες τις Υπηρεσίες
● Η έξτρα πενταετία προσαυξάνει τη σύνταξη, όχι τον μισθό-βαθμό

Με το άρθρο 23 του ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α 219), ρυθμίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της «μάχιμης πενταετίας» του προσωπικού των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) -ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, συνοριοφύλακες. Με την ανωτέρω διάταξη αντικαταστάθηκε η διάταξη του άρθρου 40 (παρ. 5) του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007, ΦΕΚ Α 210) περί αυξημένου υπολογισμού στο διπλάσιο του ανωτέρω χρόνου υπηρεσίας για το εν λόγω προσωπικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4997/2022, ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται στις ΕΔ, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία, λογίζεται διπλάσιος για τους εν ενεργεία μονίμους ή τους επί θητεία και όχι για τους απόστρατους.

Παρασχέθηκαν επίσης διευκρινίσεις τόσο με την υπ’ αριθμ. 43/2023 Εγκύκλιο του e- ΕΦΚΑ, όσο και με την υπ’αριθ.πρωτ. 434120/22-3-2024 εκδοθείσα εγκύκλιο του e- ΕΦΚΑ. Τα κυριότερα σημεία για το ποιους αφορά, πότε και τι ενέργειες πρέπει να κάνουν, είναι τα εξής:

Α. Αναγνώριση άνευ εξαγοράς. Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή επιπλέον εισφορών για όσους κατετάγησαν και μετά το 1990 εφόσον προγενέστερα είχαν υπηρετήσει σε άλλον φορέα του Δημοσίου.
Μετά τη νέα ρύθμιση του άρθρου 23 του ν. 4997/2022, απαλλάσσονται του κόστους εξαγοράς, όχι μόνον όσοι είχαν καταταγεί στις ΕΔ ή στα ΣΑ έως 30-9-1990, αλλά και όσοι κατετάγησαν μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον όμως είχαν ασφαλιστεί έως 30-9-1990 σε φορέα του Δημοσίου, δηλαδή πριν εισέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα ΣΑ. Απαλλάσσονται, δηλαδή, αν είχαν αποκτήσει έως 30-9-1990 την ιδιότητα μονίμου δημοσίου υπαλλήλου και είχαν υπαχθεί στη νομοθεσία για τις συντάξεις του Δημοσίου (Π.Δ. 169/2007).

Β. Αναγνώριση της «μάχιμης πενταετίας» με εξαγορά
Από την έναρξη ισχύος του ν. 4997/2022, δύνανται, όσοι επιθυμούν, να προβούν στην διπλασιασμό χρόνου υπηρεσίας τους όσο είναι στην ενέργεια ή κατά το χρόνο συνταξιοδότησης.

Γ. Εξαγορά του υπολειπόμενου χρόνου μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας
Στην περίπτωση στελεχών που έχουν ήδη αναγνωρίσει με το προγενέστερο καθεστώς διπλάσιες υπηρεσίες, ο χρόνος των οποίων δεν έχει υπερβεί τα πέντε έτη, υφίσταται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης για τον υπολειπόμενο χρόνο (μέχρι τα πέντε έτη).

Διαβάστε το σύνολο του άρθρου ΕΔΩ

 

Share this post

Διαβάστηκε 381 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.