25
Μαρ

Αφιέρωμα στην 338ΜΔ/Β της 117 ΠΜ

Τα «φαντάσματα» της Ανδραβίδας πανέτοιμα για αποστολές κρούσης με κατευθυνόμενα όπλα.
Αφιέρωμα στην 338 Μοίρα με το χαρακτηριστικό κλήσης «ΑΡΗΣ» είχε η εκπομπή -Με Αρετή και Τόλμη- της 10 Μαρτίου 2024 από το 13:08-17:15 λεπτό του βίντεο. Τον Ιούλιο η 338ΜΔ/Β συμπληρώνει 72 χρόνια από την αρχική ίδρυσή της.
Με ειδικό ρόλο βομβαρδισμού και εγγύς υποστήριξης τα μαχητικά F-4E της 338Μ διατηρούν ετοιμότητα ανάληψης αποστολών ανά πάσα στιγμή από την 117 ΠΜ στη Ανδραβίδα. Πληρώματα και οπλουργοί της Μοίρας προετοιμάζονται καθημερινά, ώστε τα αειθαλή ΦΑΝΤΟΜ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα F-4E της ΠΑ διατηρούν επιχειρησιακή ετοιμότητα μέρα και νύχτα από τη βάση της Ανδραβίδας. Αναλόγως των ετοιμοτήτων οι οπλουργοί της 338Μ φροντίζουν για το έγκαιρο εξοπλισμό των δικινητήριων μαχητικών που ειδικεύονται σε αποστολές κρούσης. Ο Υπσγός (ΤΟΠ) Σπύρος Πλακουτσής της 49ης Σειράς ΣΤΥΑ, Δκτής Οπλισμού της 338Μ αναφέρει: «Μπορεί να είναι μέρα, μπορεί να είναι νύχτα, το ΦΑΝΤΟΜ έχει την ιδιότητα να φέρει πολύ μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων. Που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή όλο το εικοσιτετράωρο, ότι όπλο κριθεί, αναλόγως της αποστολής, πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες διαδικασίες που προβλέπονται στη βιβλιογραφία το συντομότερο και να φορτωθεί».

Η ρίψη πραγματικών πυρομαχικών εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μοίρας και προσαρμόζεται από τους ιπτάμενους ανάλογα με το στόχο της αποστολής. Ο Ασμχος (Ι) Νικ. Καρράς Δκτής της 338Μ αναφέρει. «Για να πετύχουμε το σκοπό μας, συμμετέχει το σύνολο της δύναμης της Μοίρας και πρώτα οι οπλουργοί μας έρχονται να φορτώσουν τα αεροσκάφη με τα κατάλληλα όπλα που αναγκαιούν. Ο ιπτάμενος κατά τη διάρκεια της σχεδίασης θα λάβει υπόψη του πολλούς παράγοντες, όπως αν είναι μέρα ή νύχτα τοποθεσία του στόχου, τις καιρικές συνθήκες κ.ά.». Σίγουρα το αεροπλάνο με την αναβάθμισή του το 2004 είναι σε θέση να παίρνει μέρος στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Τα ΦΑΝΤΟΜ φυσικά είναι διάσημα για τις επιδόσεις τους, αλλά και για την ποικιλία οπλισμού που μπορούν να μεταφέρουν. Μετά την αναβάθμιση που έγινε στα αφη στα τέλη του 1999, προστέθηκαν σύγχρονα συστήματα αναγνώρισης στόχων ακριβείας για όλες τις χρονικές στιγμές και καιρικές συνθήκες με τις κατάλληλες φυσικά βόμβες. Το F-4E είναι διθέσιο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη στην πίσω θέση, με σαφή αντίκτυπο και στη διεξαγωγή αποστολών κρούσης. Ο καθένας τους γνωρίζει απόλυτα τι πρέπει να κάνει, πότε και πως πρέπει να το κάνει. Τα εκσυγχρονισμένα F-4E μπορούν να μεταφέρουν ειδικά όπλα, βόμβες λέιζερ, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος - εδάφους και βλήματα πέρα του οπτικού ορίζοντα, γεγονός που δημιουργεί την απαίτηση από τα πληρώματα της 338Μ να είναι πιστοποιημένα, τόσο στη χρήση τους όσο και στη διεξαγωγή ειδικών τακτικών.

Share this post

Διαβάστηκε 369 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.