04
Οκτ

Οι αυξήσεις συντάξεων το 2024

Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της υποχώρησης του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις υπολογίζονται στην εθνική και στην ανταποδοτική σύνταξη. Η Εθνική σύνταξη που σήμερα είναι 413.76 ευρώ θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 3,1% (+12,82 ευρώ) και θα ανέλθει στα 426,58 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων που θα πάρουν αύξηση, τα 1,5 εκατ. θα δουν να περνάει ολόκληρη η αύξηση στην τσέπη κι άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι 700.000 συνταξιούχοι θα δουν μεν να αυξάνεται η εθνική και η ανταποδοτική τους σύνταξη, ωστόσο δεν θα δουν όφελος στην τσέπη, γιατί θα τους μείνει υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά. Ως προς το υπόλοιπο 0,5% που «χρωστά» η κυβέρνηση από πέρυσι, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η δημοσιονομική κατάσταση εξελιχθεί ακόμη καλύτερα από τις προβλέψεις για 1,1% πλεόνασμα και την ανάπτυξη. Το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της αύξησης στις συντάξεις προκύπτει σε συνάρτηση με το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Παράλληλα σε περίπου 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, θα δοθεί επίδομα από 100 έως 200 ευρώ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Για τους υπόλοιπους, που δικαιούνται τις αυξήσεις του 2024, τα νέα αυξημένα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στις 27 και 29 Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2024.
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:
-σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
-σε 150 ευρώ για συνταξιούχο που λαμβάνει από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
-σε 100 ευρώ για συνταξιούχο που λαμβάνει από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:
-καταβάλλεται μέχρι την 31/12/2023,
-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται.
Προσωρινές συντάξεις
Ταυτόχρονα στο ίδιο ύψος με την εθνική σύνταξη θα αναπροσαρμοστούν οι προσωρινές συντάξεις. Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη.
Τα πλαφόν των συντάξεων
Αντίστοιχα με το ύψος της εθνικής σύνταξης θα αναπροσαρμοστούν και τα πλαφόν στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Προβλέπεται ότι το συνολικό ακαθάριστο ποσό μιας μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μίας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης. Επομένως το νέο πλαφόν θα ανέβει από τα 4.965 ευρώ στα 5.118 ευρώ.
Ακόμα, το ανώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο έχει οριστεί έως τα 6/20 του 12πλάσιου της εθνικής σύνταξης, αυξάνεται από τα 1.489,54€ στα 1.535,4€.
Η κοροϊδία συνεχίζεται
Ήμαστε ακόμα μακριά από ότι μας έχει αφαιρεθεί, απ’ ότι χρειάζεται να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις των σύγχρονων αναγκών μας. Οι πρακτικές των «αυξήσεων» της κυβέρνησης ουσιαστικά οδηγούν στην παραπέρα μείωση της αγοραστικής μας δύναμης. Η εμπειρία των προηγούμενων αυξήσεων έδειξε πως είναι αυξήσεις γιαλαντζί. Τις «ροκανίζει» η προσωπική διαφορά, η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), η εφορία, η ακαταμάχητη ακρίβεια και ο απογειωμένος πληθωρισμός. Όσοι πήραν κάποια αύξηση αυτή είναι πολύ κατώτερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό και αφού πέρασαν το φορολογικό συντελεστή, ένα μεγάλο μέρος τους θα το παίρνει η εφορία. Όσοι πήραν λογιστική αύξηση, είχαν προσωπική διαφορά και πέρασαν το φράγμα του ΑΚΑΓΕ, σ’ αυτούς προστέθηκε νέα μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση.
Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία, δεν ζούμε με ψέματα και μισές αλήθειες. Θα είμαστε στον δρόμο της διεκδίκησης με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συμμετοχή, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για το δίκαιο, για μια καλύτερη ζωή.
Καμία αναμονή.

Share this post

Διαβάστηκε 468 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.