21
Μαρ

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των υπόδουλων επαναστατημένων Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής σε ξένους κυριάρχους, ανεξάρτητη εθνική εστία. Η Επανάσταση του 1821 ήταν προϊόν εθνικού κινήματος, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και τις πρώτες του 19ου, με καθοριστική τη συμβολή των διανοουμένων του ελληνικού διαφωτισμού (Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής κ.ά.), αν και οι καταβολές του ανάγονταν σε προγενέστερες εποχές.

Η Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία, όπως ονομάστηκε το εθνικό κίνημα των Ελλήνων, συγγένευε με τα εθνικά κινήματα της ίδιας εποχής που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Έστειλε ένα καταλυτικό μήνυμα ελευθερίας για την ιστορία της Ευρώπης. «Μέχρι του 1821, η ιστορία της Ευρώπης, παρά τας γενναίας απόπειρας αι οποίαι είχον σημειωθεί εις την Ιταλίαν και αλλαχού, εφαίνετο υποκύπτουσα εις τα αναχρονιστικά συνθήματα. Εάν δεν απεφάσισαν οι Έλληνες να τολμήσουν ό,τι ετόλμησαν εις την Αγίαν Λαύραν και, παραλλήλως ή εν συνεχεία, καθ' όλην την υπόδουλον χώραν, είναι ζήτημα εάν ο 19ος αιών θα εχαρακτηρίζετο σήμερον ως αιών των εθνοτήτων, δηλαδή της αποκαταστάσεως των εθνικών κρατών. Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον ζυγόν υπό τον οποίον οι ίδιοι ετέλουν, αλλά κατήργησαν εμμέσως την έννοιαν παντός ζυγού εις την Ευρώπην ολόκληρον, δημιουργήσαντες τας ηθικάς και πολιτικάς προϋποθέσεις διά την εκδήλωσιν των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, αι οποίαι, είτε επιτυχούσαι, ως εν Ιταλία, είτε επανειλημμένως και τραγικώς κατασταλείσαι, ως εν Πολωνία, έδωσαν εις τον 19ον αιώνα το χρώμα του και το μέγα ιστορικόν του νόημα».
(Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Τα Δοκίμια, τ. Β', Ιστορικά Δοκίμια, Αθήνα 1975, σ. 166.)
Ο λαός της εποχής, σήκωσε το βάρος του σημαντικότερου αυτού πολέμου για την Ελλάδα στη σκιά των οπλαρχηγών και των ηρώων.
Η επαναστατική συνείδηση σφυρηλατήθηκε μέσα στον αγώνα. Οι πρόγονοί μας του 1821 πέτυχαν πάρα πολλά, με πολύ λιγότερα μέσα από όσα έχουμε εμείς στην διάθεσή μας σήμερα. Μακάρι κι εμείς, που ζούμε με τους καρπούς των δικών τους αγώνων, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της πατρίδας μας.
Ο Σ.Α.Σ συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις του Εορτασμού της 202ης Εθνικής Επετείου «25ης Μαρτίου 1821» της πολιτείας. Την Παρασκευή 24/3/2023 στις 10:30 θα κατατεθεί στεφάνι από τον πρόεδρο του Σ.Α.Σ, Σμχο ε.α. Βασίλειο Τσιλιγιάννη, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το Σάββατο 25/3 και ώρα 10:00 θα συμμετάσχει στην Δοξολογία στον Καθεδρικό (Μητροπολιτικό) Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

Share this post

Διαβάστηκε 236 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.