Σώμα Υπξκών. Σώμα κατωτέρων δυνατοτήτων

Σώμα Υπξκών. Σώμα κατωτέρων δυνατοτήτων

Οι επιπτώσεις της απαξίωσης

Συνέντευξη του Προέδρου του Συντονιστικού ΑΣΣΥ και του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ Πατρών και Protionline.gr.
Στην Πάτρα, κατά της «Ατζέντας 2030» του ΥΕΘΑ, το Συντονιστικό Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Η «Γνώμη» απευθύνθηκε στον Σμήναρχο ε.α. Βασίλη Τσιλιγιάννη (Πρόεδρο του διακλαδικού συντονιστικού συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ), με θέμα την καταγγελλόμενη βαθμολογική υποβάθμιση των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών των ΕΔ.
Η Πάτρα αποτελεί σταθμό εκστρατείας ενημέρωσης του συντονιστικού, αμέσως μετά την κεντρική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου στην Αττική. Η συνάντηση θα λάβει χώρα σήμερα στον Εμπορικό Σύλλογο.
Ο κ. Τσιλιγιάννης σχολίασε συνολικά την «Ατζέντα 2030» του ΥΕΘΑ, ενώ αναφέρθηκε στο ηθικό των ΕΔ, αλλά και στα «μηνύματα» της πολεμικής αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ για τις ΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιατί επιλέξατε πρώτα την αχαϊκή πρωτεύουσα; Πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της εκδήλωσης;

«Η περιοχή διαθέτει μονάδες και των τριών Κλάδων των ΕΔ, εκτός από τις δύο μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που γειτνιάζουν. Υπάρχει επίσης η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και το Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς. Η Πάτρα είναι, πρώτον, πόλη με διακλαδικό ενδιαφέρον, και δεύτερον, με μεγάλη συμμετοχή στην πρόσφατη κινητοποίηση τόσο από τους εν ενεργεία όσο και από αποστράτους, οι οποίοι μίσθωσαν δύο λεωφορεία και ήρθαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την Ημερίδα.
Είναι σημαντικό να έχει επιτυχία αυτή η συγκέντρωσή μας, γιατί το μήνυμα από την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα είχε αντίκτυπο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), και θέλουμε να δείξουμε ότι και η επαρχία συμμετέχει. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα δώσει την αίσθηση ότι το θέμα με την «Ατζέντα 2030» του ΥΕΘΑ δεν είναι αδιάφορο και έχει προκαλέσει αναστάτωση».
Ποια είναι η γενικότερη άποψή σας για την «Ατζέντα 2030»;
«Η ‘Ατζέντα 2030’ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ΕΔ χρειάζονται διαρκή εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των σχεδίων και του  προσανατολισμού τους. Είναι σαφές ότι απαιτούνται αλλαγές σε θέματα εξοπλισμού και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερα όσον αφορά εμάς, χρειάζεται αναβάθμιση των στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, διότι αυτές αποτελούν βασικό παράγοντα ανάπτυξης και συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Απαιτούνται αυξημένες ακαδημαϊκές και τεχνολογικές γνώσεις και δυνατότητες. Είμαστε υπέρ της προσπάθειας για διαρκή αναβάθμιση και εξέλιξη, όμως διαβάζουμε κι ακούμε για αμφιλεγόμενα σχέδια. Ήδη εφαρμόζονται σχέδια που προκαλούν αναστάτωση και αντιδράσεις, όπως με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα Μετοχικά Ταμεία.
Όλα δείχνουν όμως μια προσπάθεια «ελιτίστικης σχεδίασης», που δεν αφορά το σύνολο του στρατεύματος και της ηγεσίας, αλλά και μια προσπάθεια εμπλοκής ιδιωτών, όπως συμβαίνει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που μας ανησυχεί. Αυτό θα αυξήσει το κόστος συντήρησης και θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Η «Ατζέντα» δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΔ;
«Μια τόσο σημαντική αλλαγή στη δομή των ΕΔ θα έπρεπε να ξεκινήσει από τους πίνακες οργάνωσης στρατού και υλικού. Εδώ, όμως, ξεκινάμε μάλλον ανάποδα, με τη λογική να κλείσουμε τις Σχολές Υπαξιωματικών ή να τις απαξιώσουμε, ώστε να κλείσουν από μόνες τους. Στη συνέχεια, να εφαρμόσουμε κάτι που έχουμε στο μυαλό μας: ένα Σώμα Υπαξιωματικών κατωτέρων δυνατοτήτων, δυναμικότητας και ικανότητας, ώστε να αναθέσουμε, δηλαδή, τη συντήρηση και υποστήριξη σε ιδιώτες και εργολάβους. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά όλα δείχνουν, από τις εξελίξεις και τα υπόλοιπα θέματα της «Ατζέντα 30», ότι σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούμαστε».
Έχει αξιοποιηθεί καθόλου η γνώση των ΑΣΣΥ στη διαμόρφωση της «Ατζέντας»;
«Δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση της «Ατζέντα 30». Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προσπάθειές μας να επισημάνουμε, ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε αγνοηθεί παντελώς και ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, προτού αποφασίσουν να νομοθετήσουν πράγματα που, αν προχωρήσουν, η επανόρθωση θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, θα μας καλέσουν να συνεισφέρουμε, μήπως βελτιώσουμε την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί».
«Υποβάθμιση στο επίπεδο του επαγγελματία οπλίτη»
– Λέτε ότι η υποβάθμιση της εξέλιξης των αποφοίτων ΑΣΣΥ, θα πλήξει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;
«Η απόφαση να παραμείνουν οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ καθ’ όλη τη σταδιοδρομία τους Υπαξιωματικοί θα πλήξει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύο επίπεδα. Πρώτον, θα πλήξει τις ίδιες τις Σχολές Υπαξιωματικών, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να ζητά κανείς από υποψήφιους σπουδαστές, οι οποίοι εισάγονται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με υψηλότατες βαθμολογίες, να φοιτούν επί τρία χρόνια και στη συνέχεια να ενημερώνονται ότι η επαγγελματική τους πορεία δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.). Οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ είναι στελέχη, κατά το ήμισυ των ετών τους υπηρετούν ως υπαξιωματικοί, και εν συνεχεία στελεχώνουν μεσαίους και κατώτερους βαθμούς Αξιωματικών του στρατεύματος.
Δεύτερον, χάνεται μια τεράστια εμπειρία, κατατεθειμένη στο στράτευμα από τη βάση της πυραμίδας έως και τους ανώτερους βαθμούς. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα έχει σοβαρό επιχειρησιακό και διοικητικό αντίκτυπο. Δεν θα υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, με την απαιτούμενη εμπειρία, ώστε να καλυφθούν κρίσιμες θέσεις τόσο σε κατώτερα κλιμάκια όσο και σε επίπεδο διοίκησης. Το κενό αυτό δύσκολα θα καλυφθεί τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια χωρίς δομικές αλλαγές στο στράτευμα».
Οι επιπτώσεις της απαξίωσης

Protionline.gr Δημοσιεύτηκε στις 20/06/2025

Σμήναρχος ε.α. Βασίλης Τσιλιγιάννης: Οι επιπτώσεις της απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας

Στην Αχαΐα μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα η κινητοποίηση του Συντονιστικού των Συλλόγων ΑΣΣΥ με θέμα την υλοποίηση της «Ατζέντα 2030» του ΥΠΕΘΑ και την σχεδιαζόμενη βαθμολογική και εξελικτική υποβάθμιση των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών και την συνεπαγόμενη βέβαια μισθολογική περικοπή.
To Protionline.gr μίλησε με τον Σμήναρχο ε.α. Βασίλη Τσιλιγιάννη, Πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ για την «Ατζέντα 2023», το ηθικό των ΕΔ, τα «μηνύματα» της πολεμικής αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ και το θέμα των Ε.Α.Σ, με ειδικότερο ενδιαφέρον και για την επανα-δραστηριοποίηση της πλήρως παροπλισμένης ΕΒΟ.
Ως στελέχη των ΕΔ, αισθάνεστε ότι η χώρα μας σήμερα είναι σε θέση να αμυνθεί επαρκώς σε έναν πόλεμο όπως αυτός που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Τεχεράνης και Ισραήλ ή σ’ έναν υβριδικό πόλεμο;
-Όντας σε συνεχή επαφή με το προσωπικό των ΕΔ το ηθικό ήταν και παραμένει υψηλό και πιστεύω ότι αυτό είναι και το πλεονέκτημα. Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται κυρίως εξ αποστάσεως, με το Ισραήλ να έχει υπεροπλία στον αέρα και ίσως, την καλύτερη αεροπορία του κόσμου, η οποία έχει ήδη εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ιράν και επιτυγχάνει όποια πλήγματα θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει… Δεν ξέρουμε μόνο πόσο αποτελεσματικά είναι, διότι ακούγονται αμφιλεγόμενες ειδήσεις και, όπως είναι γνωστό, σ’ έναν πόλεμο πεθαίνει πρώτη η αλήθεια…
Το Ιράν έχει ένα αβαντάζ με τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα χτυπήματα με drones, στα οποία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνολογία. Η υπεροπλία είναι υπέρ του Ισραήλ με ένα πολλαπλών διαβαθμίσεων σύστημα αεροπορικής άμυνας, που προφυλάσσει τη χώρα από το να δεχθεί πολύ σημαντικά και καίρια πλήγματα.
Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα γρήγορα. Χάσαμε μια 20ετία, ο κύριος αντίπαλος μας είναι πάρα πολύ μπροστά και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να τον φτάσουμε. Απαιτείται μεγάλος βηματισμός και να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην άμυνα. Να δούμε πλέον πως με τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους και τις άλλες δυνατότητές μας, και τεχνολογικές, μπορούμε να κατευθύνουμε μια προσπάθεια να γίνουμε πιο αξιόμαχοι.
Οι πόλεμοι στις μέρες μας κρατάνε λίγο, εβδομάδες ίσως, διότι επεμβαίνει η διπλωματία. Είναι σημαντικό να κατοχυρώσεις αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι σημαντικό να έχεις τον πρώτο λόγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, με καίρια πλήγματα!
«Οι αμυντικές βιομηχανίες να επαναλειτουργήσουν»
Τι άποψη έχετε ως στελέχη των ΕΔ για τα Ε.Α.Σ και την προσπάθεια να ανορθωθεί και πάλι η παραγκωνισμένη εγχώρια αμυντική βιομηχανία;
-Δυστυχώς από το 2000 και μετά φροντίσαμε να αφήσουμε τα Ε.Α.Σ να απαξιωθούν τελείως. Εκεί που είχαμε τα καλύτερα Αμυντικά Ναυπηγεία στη Μεσόγειο, τα Ε.Α.Σ κατασκεύαζαν βλήματα από τα καλύτερα στον πλανήτη, καταφέραμε όμως να τις απαξιώσουμε τις Μονάδες. Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να αναζωογονήσουμε την παροπλισμένη μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με αποτελέσματα αμφιλεγόμενα. Γίνεται μια προσπάθεια σε Ε.Α.Σ και ΕΑΒ, όπως έγινε και με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των λιμανιών. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού είναι η απαξίωση και εν συνέχεια το ξεπούλημα για ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιώτες.
Αυτή τη στιγμή ήδη προσφέρουν τεράστια κέρδη, αλλά με μεγάλη ζημιά για τον ελληνικό λαό που πληρώνει τις υπηρεσίες στο πολλαπλάσιο. Δεν ξέρω αν το κράτος είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας όπως λεγόταν. Απ’ ότι αποδείχθηκε και από αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα όχι.
Αλλά δεν ξέρω αν το ελληνικό κράτος μπορεί να γίνει και ο καλύτερος έμπορος, να πουλήσει υπηρεσίες στο καλύτερο τίμημα και με το καλύτερο αποτέλεσμα για το λαό. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, όλες αυτές οι αμυντικές βιομηχανίες να επαναλειτουργήσουν προς όφελος των ΕΔ και του λαού.
Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε στις ΕΔ οι μόνοι πελάτες των Ε.Α.Σ. Απαιτείται κι ένας εξαγωγικός προσανατολισμός, αλλά δεν ξέρω αν το ελληνικό κράτος μπορεί με την προϊστορία του να δείξει, ότι μπορεί να γίνει ο έμπορος και ο επιχειρηματίας που θα φέρει στην ισορροπία και θα φτιάξει αποτελεσματικές Mονάδες, για τις ΕΔ και ταυτόχρονα κερδοφόρες, με εξαγωγικό προσανατολισμό, σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό που θα γίνεται συνεχώς εντονότερος.
Η Τουρκία αποτελεί σήμερα παράδειγμα. Κατάφερε στην 20ετία που εμείς παλεύαμε σε μνημόνια και κρίση, να φτιάξει μια ανθηρή βιομηχανία άμυνας, να καλύπτει το 70% των αμυντικών της δαπανών και τον εξοπλισμό και ταυτόχρονα να εξάγει. Όλα αυτά αποτελούν κέρδος για την οικονομία της
«Προσπάθεια «ελιτιστικής σχεδίασης»
Ποια είναι η γενικότερη άποψή σας για την ‘Ατζέντα 2030’ του ΥΕΘΑ;
-Η “Ατζέντα 2030” έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ΕΔ χρειάζονται διαρκή εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των σχεδίων και του προσανατολισμού τους. Είναι σαφές ότι χρειάζονται αλλαγές σε θέματα εξοπλισμού και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερα, όσον μας αφορά, χρειάζεται αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, γιατί είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης και συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού. Απαιτούνται αυξημένες ακαδημαϊκές και τεχνολογικές γνώσεις και δυνατότητες. Είμαστε υπέρ της προσπάθειας για διαρκή αναβάθμιση και εξέλιξη, όμως διαβάζουμε κι ακούμε για αμφιλεγόμενα σχέδια. Ήδη εφαρμόζονται σχέδια που προκαλούν αναστάτωση και αντιδράσεις, όπως με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα Μετοχικά Ταμεία.
Όλα δείχνουν μια προσπάθεια ‘ελιτίστικης σχεδίασης’, που δεν αφορά όλο το στράτευμα και την ηγεσία αλλά και μια προσπάθεια εμπλοκής ιδιωτών, όπως έχουμε και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που μας ανησυχεί. Όχι μόνον όλο αυτό θα αυξήσει το κόστος συντήρησης, αλλά θα υποβαθμίσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες είναι μάλιστα ανελαστικές. Στις ΕΔ παρέχονται υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Δεν είναι κάτι που παρέχεται από εργολάβους, ιδιώτες και εταιρείες, πρέπει να είναι διαθέσιμες και εκ των ενόντων, δεν μπορεί να περιμένεις από τρίτους να λύσουν προβλήματα που έχουν οι ΕΔ και η χώρα!

Η εξόρμηση στην Πάτρα…
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για θέματα της Ατζέντας του ΥΕΘΑ θα γίνει αυτό το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, στον Εμπορικό Σύλλογο στην Πάτρα.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών αποτελείται από τους Συλλόγους.
α) Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Α.Σ),
β) Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΑΣΜΥ),
γ) Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΑΣΜΥΝ),
δ) Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΑΣΥΔΑ) και
ε) Αποφοίτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΑΙΡ)
Η Πάτρα είναι ο πρώτος σταθμός της εκστρατείας μετά την κεντρική συγκέντρωση στην Αττική, με σημαντική ανταπόκριση και από την Αχαΐα.

Γιατί επιλέξατε την αχαϊκή πρωτεύουσα; Πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της εκδήλωσης;
-Έπρεπε να εκδράμουμε στην Περιφέρεια για μια πρώτη ενημέρωση στα στελέχη μας, για το θέμα που μας απασχολεί κι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο στράτευμα, αλλά να γίνει και ενημέρωση των τοπικών κοινωνικών για θέματα Εθνικής Άμυνας τα οποία ενδιαφέρουν ευρύτερα. Η περιοχή έχει Μονάδες και των τριών Κλάδων, εκτός από τις δύο Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που γειτνιάζουν, υπάρχει η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και το Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς. Η Πάτρα είναι μια πόλη με διακλαδικό ενδιαφέρον και δεύτερον είναι μια πόλη με πολύ μεγάλη συμμετοχή στην πρόσφατη κινητοποίηση μας που έγινε κεντρικά, τόσο από εν ενεργεία όσο και από αποστράτους. Μίσθωσαν δύο λεωφορεία και ήρθαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την Ημερίδα μας. Είναι σημαντικό να έχει επιτυχία η εκδήλωσή μας γιατί, το μήνυμα από την κεντρική συνάντηση μας στην Αθήνα είχε αντίκτυπο στο Υπουργείο και θέλουμε να δείξουμε ότι και η περιφέρεια συμμετέχει στον αγώνα. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα δώσει την αίσθηση, ότι το θέμα δεν είναι αδιάφορο.
Έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αφορά όλους τους αποφοίτους των Σχολών ΑΣΣΥ.