To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

11/6/2019: Ανασφάλεια και σύγχυση επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων για τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων επανυπολογισμού των συντάξεων που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου). Συνταξιούχοι ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να υποχρεωθεί ο ΕΦΚΑ να εκδώσει ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων. Το θέμα έχει επανειλημμένα συζητηθεί στη βουλή, αλλά και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων προς τον ΕΦΚΑ είναι πολλές και πιεστικές. Ο Δκτής του ΕΦΚΑ απάντησε με έγγραφό του και μας είπε ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων». Δείτε το έγγραφο εδώ www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/s601470478107-06-2019 και βγάλετε συμπεράσματα!

6/6/2019: Τελικά, σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ποσών από τους κωδικούς του εντύπου Ε1 619-620 του πίνακα 6 στους κωδικούς 617-618, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ένας φορολογικός βραχνάς λιγότερος. Οι συνάδελφοι μπορούν τώρα να προβούν στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης έτους 2018 ή την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, αν την είχαν υποβάλει πριν την αλλαγή των κωδικών. Θα δείτε έτσι και το άμεσο οικονομικό όφελος που θα έχετε. Η άμεση και ουσιαστική επέμβαση του Σ.Α.Σ για την έγκυρη και έγκαιρη λύση του, ήταν καταλυτική. Όλοι βοήθησαν για τη λύση, με τον τρόπο τους (άσκηση πίεσης), μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι συνάδελφοι, το «γκολ», όμως, ήταν του Συλλόγου.

5/6/2019: Μετά την παράταση έως και 29 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (που μας αφορά), την παράταση για την καταληκτική προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων (έως 30.9.2019), ενδέχεται να καθυστερήσει και η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό απολαύστε το καλοκαίρι σας. Από Σεπτέμβριο βλέπουμε!

28/5/2019: Έναρξη εφαρμογής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018. Διαθέσιμη είναι πλέον (όχι χωρίς προβλήματα) η εφαρμογή στο Taxisnet, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2018. Αφορά όσους συνεπείς στρατιωτικούς και συνταξιούχους έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωση και τους είχε παρακρατηθεί φόρος ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι μπορούν τώρα να υποβάλλουν εκ νέου το Ε1, δηλαδή να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο. Τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μπορούν να κάνουν και όσοι είχαν, ενδεχομένως, κάνει λάθη στην αρχική τους δήλωση. Οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30 Ιουνίου 2019 -ή την πιθανή ημερομηνία παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

23/5/19: ΣτΕ: Οριστικό τέλος για δώρα και επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων; Δυσμενής εξέλιξη χαρακτηρίζεται η διαρροή πληροφοριών σχετικά με την απόφαση της διάσκεψης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των δώρων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η σχετική απόφαση αφορά τα μειωμένα επιδόματα του ν. 3845/2010, τα οποία κατήργησε πλήρως ο ν. 4093/2012. Λογικό είναι να περιμένουμε να δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Οι παραπάνω φημολογίες πάντως αποδεικνύουν ότι στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών μας δεν αρκούν από μόνες τους οι δικαστικές προσφυγές και η αναμονή δικαστικών αποφάσεων!

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός σκοπεύει στην τόνωση της κατανάλωσης, δλδ πως θα μας πάρουν περισσότερα.

Στο πρόγραμμα σταθερότητας, οι δαπάνες για τις δημόσιες υποδομές, όπως για την υγεία και την παιδεία προβλέπεται να μειωθούν....

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης (αλλοίμονο μας αν ήταν έτσι η σύνταξη), δόθηκε -λέγεται- για να μπλοκάρουν την χορήγηση των αναδρομικών στα δικαστήρια.

Σύγχυση προκαλεί στους συνταξιούχους η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους…

Τροπολογίες που αφορούν την ανακούφιση από χρέη προς τα Ταμεία και Εφορία και την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου από την επόμενη χρονιά, κατατίθενται από κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι άλλωστε γνωστός ο μύθος του Νασρεντίν Χότζα με την πρόσθεση και αφαίρεση των κατοικίδιων ζώων προκειμένου να ανασάνει (ξεγελασθεί) ο λαός! Ίδωμεν…

Όσοι συνάδελφοι υπέβαλαν νωρίς τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, χωρίς η προσυμπλήρωση να γίνει στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6 στο έντυπο Ε1 από την ΑΑΔΕ, έχουν χρεωθεί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Προκειμένου να απαλλαγούν από τη μη νόμιμη αυτή χρέωση, πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Τη δημιουργία νέας (αυτοτελούς) ιστοσελίδας του ΜΤΑ είχε υποσχεθεί η Δκση του Ταμείου. Ακόμα περιμένουμε να τη δούμε…

Ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης σε απάντηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (Συνθήκες Εργασίας και Εργασιακό Στρες)», κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τόνισε πως το εργασιακό στρες δεν έχει ενταχθεί στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών. Υπεύθυνοι γι αυτή την αμέλεια, βέβαια, είναι συναρμόδια υπουργεία!

O ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας σε απάντηση ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του ΠΔ 432/1983. Αυτό προωθεί διατάξεις με τις οποίες διευκολύνεται, βελτιώνεται και ενισχύεται η παροχή περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οψόμεθα …