To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

18/02/2020: Σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Με το καλημέρα σας, άρχισαν τα προβλήματα. Ο λόγος είναι για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κατέθεσε την 17/2/20 στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου διατυπώνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα εντοπίζει προβλήματα συνταγματικότητας. Ο Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ. Νικητάκης υποστηρίζει ότι: • Υιοθετεί τη λογική και τις αρχές του νόμου Κατρούγκαλου! • Εντάσσει δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς στον ΕΦΚΑ! • Δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων του 2012! Και άλλα αναμενόμενα… ο κ. Γενικός Επίτροπος παρατηρεί ότι: “ΙV. Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του”. Το παραπάνω το εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΝΥΠΕΚΚ , αλλά έχουν αναρτηθεί και σχολιασθεί σε όλα τα ΜΜΕ. Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετεί κανείς ιδεοληπτικά και κατά πως θέλουν οι δανειστές μας!

20/12/2019: Μετά από οκτώ χρόνια στο μνημονιακό βάλτο των απαξιωμένων μερισμάτων του ΜΤΑ, έρχεται η πρώτη χαρμόσυνη απόφαση υπουργού Εθνικής Αμύνης. Την 20-12-2019 ο κ. Παναγιωτόπουλος με τη Φ. 951.16/ΑΔ.14224 Σ.2753/ΓΕΑ/Δ6/1γ εγκρίνει την υπ' αρ. 21/22-10-19 απόφαση- εισήγηση του ΔΣ/ΜΤΑ για τη χορήγηση ενός (1) μηνιαίου μερίσματος στους μερισματούχους του ΜΤΑ, ως έκτακτο βοήθημα. Οι ενέργειες καταβολής του βοηθήματος μέσω ΗΔΙΚΑ θα έχουν ολοκληρωθεί έως 20 Δεκ 19. Λεπτομέρειες στο: διαύγεια με Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) 61Θ26-Υ9Ε της 20/12/2019 10:23. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Γνωρίζουμε τους ενόχους και δεν ξεχνούμε. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, αποφασιστικά, μαχητικά τους αγώνες μας. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών του ΜΤΑ και των άλλων ΜΤ, την επιστροφή όλων των οικονομικών απολαβών που μας υπεξαίρεσαν και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

19/12/2019: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σχεδιάζουμε, είπε μεταξύ άλλων, και τίθεται σε λειτουργία το gov.gr. Εκεί θα περαστούν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν, μέσα από μία ενιαία πύλη. Στόχος είναι να μην εκδίδει πιστοποιητικά, αλλά να μπορούν οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά. Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες. Αριθμός που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται κι αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν. Επίσης, θα γενικευθεί η χρήση των κωδικών του Taxisnet προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Θα προστεθούν σε αυτό και οι κωδικοί του τραπεζικού συστήματος, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Ήδη έχει διασυνδεθεί το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών με τις Εφορίες. Έτσι για ληξιαρχικά γεγονότα δεν χρειάζεται πλέον οι πολίτες να πηγαίνουν στις Εφορίες. Σκεπτόμενοι ότι η γραφειοκρατία απορροφά το 6.8% του ΑΕΠ, έχουν ήδη αργήσει στην υλοποίησή τους. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ!

29/11/2019: Προπληρωμή συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020. Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Δημόσιου, που μας αφορά, θα καταβληθούν, στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Δεκεμβρίου 2019.

12/11/2019: Ειδήσεις βγήκαν από την περιοδική ενημέρωση των Μελών της ΕΑΑΝ την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΜΤΝ, Αντιναύαρχος εα Δημοσθένης Χέλμης πληροφόρησε τους συναδέλφους του ΠΝ ότι από το 2017 υπήρχε απαίτηση από τα Γ.Ε. για να δοθεί ένα (1) έκτακτο μέρισμα, όχι ΕΚΟΕΜ. Τα ΔΣ των ΜΤ ήταν αρνητικά. Φέτος, όμως, απάντησαν θετικά τα ΜΤΝ και ΜΤΑ. Το ΜΤΣ απάντησε αρνητικά. Μένει τώρα η διαχείριση του ζητήματος και η τελική απόφαση από την κυβέρνηση γενικότερα. Όσον αφορά την κατάργηση των κρατήσεων του ν. 4093, επίκειται σύντομα με νόμο. Ήδη στις νέες συντάξεις δεν παρακρατείται και είναι ένα σημαντικό έσοδο για τα ΜΤ. Η κατάργησή του και η επιστροφή αναδρομικών θα προκύψουν από τις δικαστικές αποφάσεις, που κι αυτές αναμένονται σύντομα. Μάλλον, όμως, για αναδρομικά θα είναι το δεκάμηνο!

15/10/19: Σήμερα, τέθηκε σε εφαρμογή η Ένσταση / αίτηση θεραπείας κατά του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, Ιαν. 2019, πληρωμής κύριας σύνταξης. Πληκτρολογώντας ”https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-gia-syntaxioychoys ” - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συνταξιούχους: επιλέγοντας, Ένσταση / αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς ΤΑΧΙS, ο ΕΦΚΑ σας δίνει πρόσβαση στη δημιουργία της αίτηση. Επίσης, σήμερα, ο ΕΦΚΑ τροποποίησε το Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης Ιαν, 2019. Στη 2η σελίδα -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ -αναφέρεται επιπλέον ο Συντάξιμος μισθός της 12/5/2016. Είναι οι συντάξιμες αποδοχές της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης του 2014 (απεστάλη -Μάρτιο 2015), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό της σύνταξης σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου και οι οποίες κρίθηκαν συνταγματικές με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

2/10/2019: Ανάρτηση ενημερωτικών μηνιαίων σημειωμάτων. Ξεκίνησε την 1-10-2019 στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουάριου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων, όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016. Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με τη χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS. Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

13/7/2019: Περισσότερη δουλειά, μικρότερη σύνταξη για περισσότερα χρόνια. Αυτό είναι το ασφαλιστικό μοντέλο που προκρίνει πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), https://www.oecd.org/pensions/public-pensions/OECD-Policy-Brief-Future-Pensioners-2019.pdf. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στα 64,2 έτη, ενώ για τη γενιά του 1996 ήδη έχει ανέλθει στα 65,8 έτη. Παρά ταύτα, ο οργανισμός εκτιμά πως η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να ανέβει κατά μέσον όρο στα 67,2 έτη. Όσο για το ποσοστό αναπλήρωσης, θα συνεχίσει να μειώνεται έως και κατά 10%. Για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση αυτού του πάγιου στόχου, ο ΟΟΣΑ προβάλλει, στην ίδια μελέτη, και την αυτόματη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Έναν «έξυπνο» μηχανισμό, καθώς με μια τέτοια αυτόματη σύνδεση οι κυβερνήσεις θα αποφεύγουν την επαναλαμβανόμενη νομοθετική αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ελπίζοντας έτσι ότι θα αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις... Αυτά συμβαίνουν όταν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια ως «κατάρα» και όχι ως αποτέλεσμα απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Βουλευτικές εκλογές της 7 Ιουλίου 2019: Στις βουλευτικές εκλογές της 7 Ιουλίου 2019 έξι εν αποστρατεία συνάδελφοι εκλέγονται βουλευτές. Συγκεκριμένα: στην Α΄ Πειραιώς εκλέγεται ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Νικόλαος Μανωλάκος, με τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) Στην Κέρκυρα εκλέγεται ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) του ΠΝ Στέφανος Γκίκας, με τη Ν.Δ. Στο Νότιο Τομέα Αθηνών εκλέγεται ο Αρχιπλοίαρχος του ΠΝ (ε.α.) Διονύσης Χατζηδάκης, με τη Ν.Δ. Στη Λευκάδα εκλέγεται ο Αθανάσιος Καββαδάς, Επγός (ε.α.) -απόφοιτος της 33ης Σειράς Σ.Τ.Υ.Α.- με τη Ν.Δ. Στην περιφέρεια της Α΄ Ανατολικής Αττικής εκλέγεται ο Αντώνιος Μυλωνάκης Συνταγματάρχης (ε.α.), με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Τέλος στην Αιτωλοακαρνανία εκλέγεται ο Νικόλαος Παπαναστάσης Αντισυνταγματάρχης (ε.α.), με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Στους ανωτέρω ο Σ.Α.Σ εύχεται τα θερμά του συγχαρητήρια και ευελπιστεί στην καλή συνεργασία μαζί τους, για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

2/7/2019: Χορήγηση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 36 - 01/07/2019: Ο ΕΦΚΑ με την εγκύκλιο, www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-36-01072019, γνωστοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4611/2019 (ΦΕΚ Α΄73) περί χορήγησης κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, με τις οποίες καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, καθώς και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή τους. Αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην άρση του ηλικιακού ορίου για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης μετά την πρώτη 3ετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντα συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Επισημαίνεται τέλος ότι και η ρύθμιση αυτή όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις του άρθρου 19 εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν.4611/2019, αλλά καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από 13.5.2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.

2/7/2019: Στοιχεία-σοκ για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα! Η Ελλάδα είναι πλέον γερασμένη καθώς το 22% σχεδόν των κατοίκων της είναι πλέον άνω των 65 ετών και το ποσοστό των 85+ εγγίζει το 3,5% (μόλις 0,04% το 1951). Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη δημογραφική ιστορία μας, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπολείπεται αυτού των 65 ετών και άνω (το 2018 οι 65 ετών και άνω είναι κατά 800.000 περισσότεροι από τα άτομα 0-14 ετών). Έχουμε ταυτόχρονα, αναφέρεται στην δημοσίευση αυτή, μια υπερ-συγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας μας καθώς σχεδόν 3 στους 4 κατοίκους ζουν πλέον στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μια δεκάδα μεγάλων αστικών κέντρων (και την άμεση περιφέρειά τους), οι δε τάσεις εξόδου από τα αστικά κέντρα την περίοδο της κρίσης, ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποια μέτρα (ενίσχυση π.χ. νέων για εγκατάσταση και δραστηριοποίησή τους στον ύπαιθρο χώρο), δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας τις άμεσα επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία έρευνας του Βύρωνα Κοτζαμάνη, καθηγητή Δημογραφίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. (www.amna.gr/ota/article/373849/B-Kotzamanis-I-Ellada-einai-pleon-gerasmeni-)

26/6/2019: Άμεση ήταν η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη στο τελευταίο γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, που ουσιαστικά αρνείτο να εκδώσει τις διοικητικές πράξεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Πλήθος ήταν οι αναφορές συνταξιούχων προς την Αρχή, που ζητούσαν τη θεσμική παρέμβασή του. Ζήτησε την άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των αποφάσεων επανυπολογισμού των συντάξεων, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού. «Κάθε συνταξιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπ’ όψιν και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της δικής του σύνταξης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και διασφαλίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των ασφαλισμένων», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Αρχή. Αναλυτική ενημέρωση θα βρείτε στην ιστοσελίδα της: https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.suntaxeis-ypologistmos-anaprosarmogi-syntaxis.579764