To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

29/3/20: Αυξάνεται στα 50 ευρώ από 25 που ισχύει σήμερα, το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτα (contactless) χωρίς τη χρήση PIN με απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το μέτρο θα ισχύσει από αύριο Δευτέρα 30 Μάρτη και θα ισχύει έως την 31η Μάη. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. Συνίσταται η ανέπαφη συναλλαγή να γίνεται από τον κάτοχο της κάρτας. Χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.

20/3/2020: «Αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους». Η ανακοίνωση εδώ: https://www.amna.gr/home/article/441912/EE-Anastoli-ton-kanonon-dimosionomikis-peitharchias . Η σημερινή κρίση είναι σαφές ότι απαιτεί δημόσιους πόρους, κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ευθύνη και συλλογικότητα. Θα αλλάξουν άραγε τα πράγματα όταν όλο αυτό τελειώσει; Ίδωμεν.

11/03/2020: Κορονοϊός: Βαριές ποινές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα – Έως ισόβια για προσβολή και θάνατο πολλών ανθρώπων. Ποινικές κυρώσεις που ξεκινούν από φυλάκιση έως 3 χρόνια και φτάνουν (ακόμα και) σε ισόβια αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για ανθρώπους ΄που σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορονοϊού που επέβαλλε το Κράτος ή η εντεταλμένη δημόσια αρχή. Η διάταξη αφορά μέτρα για την πρόληψη ασθενειών και οι ποινές αυξάνονται στα (έως) 10 χρόνια αν μεταδοθεί σε άνθρωπο. Αναλυτικά ο Κώδικας προβλέπει: www.dikastiko.gr/e%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83%ce%b7/koronoios-varies-poines-gia-osoys-paraviazoyn-tin-karantina-eos-isovia-gia-prosvoli-kai-thanato-pollon-anthropon/

11/3/2020: Ασφαλιστικό. Χαμηλές οι προσδοκίες των πολιτών στην πρώτη έρευνα για το νέο Ασφαλιστικό: Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία εμφανίζει έρευνα της OPINION POLL για το νέο ασφαλιστικό. Μόλις το 18,4% θεωρεί ότι θα αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Από τα ευρήματα, προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει, τόνισαν οι ομιλητές. Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορείτε να τα δείτε κι εδώ: https://insuranceworld.gr/76450/eidiseis/koinoniki-asfalisi-ygeia/ereyna-mikro-kalathi-kratoyn-oi-polites-gia-to-neo-asfalistiko/

20/02/2020: Υποχρεωτική καθίσταται για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου, η δήλωση του ΙΒΑΝ στο Taxisnet. Η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης /Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο περιβάλλον Taxisnet. Μπαίνουμε στο taxisnet με τους κωδικούς μας, επιλέγουμε στην επάνω μπάρα Λογαριασμός και στην αριστερή μπάρα: Δήλωση Λογαριασμού - IBAN. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Εάν έχει δηλωθεί λογαριασμός δεν απαιτείται εκ νέου γνωστοποίηση του στη Φορολογική Διοίκηση. Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό για τη φορολοταρία, δεν χρειάζεται να τον γνωστοποιήσουν εκ νέου. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος, η Εφορία, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρους με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Η επιστροφή του φόρου εισοδήματος γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων. Πηγή: www.minfin.gr

18/02/2020: Σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Με το καλημέρα σας, άρχισαν τα προβλήματα. Ο λόγος είναι για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κατέθεσε την 17/2/20 στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου διατυπώνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα εντοπίζει προβλήματα συνταγματικότητας. Ο Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ. Νικητάκης υποστηρίζει ότι: • Υιοθετεί τη λογική και τις αρχές του νόμου Κατρούγκαλου! • Εντάσσει δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς στον ΕΦΚΑ! • Δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων του 2012! Και άλλα αναμενόμενα… ο κ. Γενικός Επίτροπος παρατηρεί ότι: “ΙV. Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του”. Το παραπάνω το εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΝΥΠΕΚΚ , αλλά έχουν αναρτηθεί και σχολιασθεί σε όλα τα ΜΜΕ. Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετεί κανείς ιδεοληπτικά και κατά πως θέλουν οι δανειστές μας!

20/12/2019: Μετά από οκτώ χρόνια στο μνημονιακό βάλτο των απαξιωμένων μερισμάτων του ΜΤΑ, έρχεται η πρώτη χαρμόσυνη απόφαση υπουργού Εθνικής Αμύνης. Την 20-12-2019 ο κ. Παναγιωτόπουλος με τη Φ. 951.16/ΑΔ.14224 Σ.2753/ΓΕΑ/Δ6/1γ εγκρίνει την υπ' αρ. 21/22-10-19 απόφαση- εισήγηση του ΔΣ/ΜΤΑ για τη χορήγηση ενός (1) μηνιαίου μερίσματος στους μερισματούχους του ΜΤΑ, ως έκτακτο βοήθημα. Οι ενέργειες καταβολής του βοηθήματος μέσω ΗΔΙΚΑ θα έχουν ολοκληρωθεί έως 20 Δεκ 19. Λεπτομέρειες στο: διαύγεια με Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) 61Θ26-Υ9Ε της 20/12/2019 10:23. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Γνωρίζουμε τους ενόχους και δεν ξεχνούμε. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, αποφασιστικά, μαχητικά τους αγώνες μας. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών του ΜΤΑ και των άλλων ΜΤ, την επιστροφή όλων των οικονομικών απολαβών που μας υπεξαίρεσαν και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

19/12/2019: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες ανακοίνωσε από το Βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σχεδιάζουμε, είπε μεταξύ άλλων, και τίθεται σε λειτουργία το gov.gr. Εκεί θα περαστούν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν, μέσα από μία ενιαία πύλη. Στόχος είναι να μην εκδίδει πιστοποιητικά, αλλά να μπορούν οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά. Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού για τους πολίτες. Αριθμός που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται κι αυτός στις νέες ταυτότητες, όταν αυτές θα εκδοθούν. Επίσης, θα γενικευθεί η χρήση των κωδικών του Taxisnet προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Θα προστεθούν σε αυτό και οι κωδικοί του τραπεζικού συστήματος, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Ήδη έχει διασυνδεθεί το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών με τις Εφορίες. Έτσι για ληξιαρχικά γεγονότα δεν χρειάζεται πλέον οι πολίτες να πηγαίνουν στις Εφορίες. Σκεπτόμενοι ότι η γραφειοκρατία απορροφά το 6.8% του ΑΕΠ, έχουν ήδη αργήσει στην υλοποίησή τους. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ!

29/11/2019: Προπληρωμή συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020. Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Δημόσιου, που μας αφορά, θα καταβληθούν, στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Δεκεμβρίου 2019.

12/11/2019: Ειδήσεις βγήκαν από την περιοδική ενημέρωση των Μελών της ΕΑΑΝ την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΜΤΝ, Αντιναύαρχος εα Δημοσθένης Χέλμης πληροφόρησε τους συναδέλφους του ΠΝ ότι από το 2017 υπήρχε απαίτηση από τα Γ.Ε. για να δοθεί ένα (1) έκτακτο μέρισμα, όχι ΕΚΟΕΜ. Τα ΔΣ των ΜΤ ήταν αρνητικά. Φέτος, όμως, απάντησαν θετικά τα ΜΤΝ και ΜΤΑ. Το ΜΤΣ απάντησε αρνητικά. Μένει τώρα η διαχείριση του ζητήματος και η τελική απόφαση από την κυβέρνηση γενικότερα. Όσον αφορά την κατάργηση των κρατήσεων του ν. 4093, επίκειται σύντομα με νόμο. Ήδη στις νέες συντάξεις δεν παρακρατείται και είναι ένα σημαντικό έσοδο για τα ΜΤ. Η κατάργησή του και η επιστροφή αναδρομικών θα προκύψουν από τις δικαστικές αποφάσεις, που κι αυτές αναμένονται σύντομα. Μάλλον, όμως, για αναδρομικά θα είναι το δεκάμηνο!