To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

29/11/2019: Προπληρωμή συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2020. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε να καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020. Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Δημόσιου, που μας αφορά, θα καταβληθούν, στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Δεκεμβρίου 2019.

12/11/2019: Ειδήσεις βγήκαν από την περιοδική ενημέρωση των Μελών της ΕΑΑΝ την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΜΤΝ, Αντιναύαρχος εα Δημοσθένης Χέλμης πληροφόρησε τους συναδέλφους του ΠΝ ότι από το 2017 υπήρχε απαίτηση από τα Γ.Ε. για να δοθεί ένα (1) έκτακτο μέρισμα, όχι ΕΚΟΕΜ. Τα ΔΣ των ΜΤ ήταν αρνητικά. Φέτος, όμως, απάντησαν θετικά τα ΜΤΝ και ΜΤΑ. Το ΜΤΣ απάντησε αρνητικά. Μένει τώρα η διαχείριση του ζητήματος και η τελική απόφαση από την κυβέρνηση γενικότερα. Όσον αφορά την κατάργηση των κρατήσεων του ν. 4093, επίκειται σύντομα με νόμο. Ήδη στις νέες συντάξεις δεν παρακρατείται και είναι ένα σημαντικό έσοδο για τα ΜΤ. Η κατάργησή του και η επιστροφή αναδρομικών θα προκύψουν από τις δικαστικές αποφάσεις, που κι αυτές αναμένονται σύντομα. Μάλλον, όμως, για αναδρομικά θα είναι το δεκάμηνο!

15/10/19: Σήμερα, τέθηκε σε εφαρμογή η Ένσταση / αίτηση θεραπείας κατά του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, Ιαν. 2019, πληρωμής κύριας σύνταξης. Πληκτρολογώντας https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-gia-syntaxioychoys - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συνταξιούχους: επιλέγοντας, Ένσταση / αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς ΤΑΧΙS, ο ΕΦΚΑ σας δίνει πρόσβαση στη δημιουργία της αίτηση. Επίσης, σήμερα, ο ΕΦΚΑ τροποποίησε το Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης Ιαν, 2019. Στη 2η σελίδα -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ -αναφέρεται επιπλέον ο Συντάξιμος μισθός της 12/5/2016. Είναι οι συντάξιμες αποδοχές της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης του 2014 (απεστάλη -Μάρτιο 2015), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό της σύνταξης σύμφωνα με το ν. Κατρούγκαλου και οι οποίες κρίθηκαν συνταγματικές με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

2/10/2019: Ανάρτηση ενημερωτικών μηνιαίων σημειωμάτων. Ξεκίνησε την 1-10-2019 στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουάριου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων, όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016. Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με τη χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS. Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

13/7/2019: Περισσότερη δουλειά, μικρότερη σύνταξη για περισσότερα χρόνια. Αυτό είναι το ασφαλιστικό μοντέλο που προκρίνει πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), https://www.oecd.org/pensions/public-pensions/OECD-Policy-Brief-Future-Pensioners-2019.pdf. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στα 64,2 έτη, ενώ για τη γενιά του 1996 ήδη έχει ανέλθει στα 65,8 έτη. Παρά ταύτα, ο οργανισμός εκτιμά πως η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να ανέβει κατά μέσον όρο στα 67,2 έτη. Όσο για το ποσοστό αναπλήρωσης, θα συνεχίσει να μειώνεται έως και κατά 10%. Για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση αυτού του πάγιου στόχου, ο ΟΟΣΑ προβάλλει, στην ίδια μελέτη, και την αυτόματη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Έναν «έξυπνο» μηχανισμό, καθώς με μια τέτοια αυτόματη σύνδεση οι κυβερνήσεις θα αποφεύγουν την επαναλαμβανόμενη νομοθετική αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ελπίζοντας έτσι ότι θα αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις... Αυτά συμβαίνουν όταν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια ως «κατάρα» και όχι ως αποτέλεσμα απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Βουλευτικές εκλογές της 7 Ιουλίου 2019: Στις βουλευτικές εκλογές της 7 Ιουλίου 2019 έξι εν αποστρατεία συνάδελφοι εκλέγονται βουλευτές. Συγκεκριμένα: στην Α΄ Πειραιώς εκλέγεται ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Νικόλαος Μανωλάκος, με τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) Στην Κέρκυρα εκλέγεται ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) του ΠΝ Στέφανος Γκίκας, με τη Ν.Δ. Στο Νότιο Τομέα Αθηνών εκλέγεται ο Αρχιπλοίαρχος του ΠΝ (ε.α.) Διονύσης Χατζηδάκης, με τη Ν.Δ. Στη Λευκάδα εκλέγεται ο Αθανάσιος Καββαδάς, Επγός (ε.α.) -απόφοιτος της 33ης Σειράς Σ.Τ.Υ.Α.- με τη Ν.Δ. Στην περιφέρεια της Α΄ Ανατολικής Αττικής εκλέγεται ο Αντώνιος Μυλωνάκης Συνταγματάρχης (ε.α.), με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Τέλος στην Αιτωλοακαρνανία εκλέγεται ο Νικόλαος Παπαναστάσης Αντισυνταγματάρχης (ε.α.), με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Στους ανωτέρω ο Σ.Α.Σ εύχεται τα θερμά του συγχαρητήρια και ευελπιστεί στην καλή συνεργασία μαζί τους, για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

2/7/2019: Χορήγηση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 36 - 01/07/2019: Ο ΕΦΚΑ με την εγκύκλιο, www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-36-01072019, γνωστοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4611/2019 (ΦΕΚ Α΄73) περί χορήγησης κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, με τις οποίες καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, καθώς και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή τους. Αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην άρση του ηλικιακού ορίου για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης μετά την πρώτη 3ετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντα συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Επισημαίνεται τέλος ότι και η ρύθμιση αυτή όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις του άρθρου 19 εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν.4611/2019, αλλά καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από 13.5.2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.

2/7/2019: Στοιχεία-σοκ για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα! Η Ελλάδα είναι πλέον γερασμένη καθώς το 22% σχεδόν των κατοίκων της είναι πλέον άνω των 65 ετών και το ποσοστό των 85+ εγγίζει το 3,5% (μόλις 0,04% το 1951). Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη δημογραφική ιστορία μας, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπολείπεται αυτού των 65 ετών και άνω (το 2018 οι 65 ετών και άνω είναι κατά 800.000 περισσότεροι από τα άτομα 0-14 ετών). Έχουμε ταυτόχρονα, αναφέρεται στην δημοσίευση αυτή, μια υπερ-συγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας μας καθώς σχεδόν 3 στους 4 κατοίκους ζουν πλέον στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μια δεκάδα μεγάλων αστικών κέντρων (και την άμεση περιφέρειά τους), οι δε τάσεις εξόδου από τα αστικά κέντρα την περίοδο της κρίσης, ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποια μέτρα (ενίσχυση π.χ. νέων για εγκατάσταση και δραστηριοποίησή τους στον ύπαιθρο χώρο), δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας τις άμεσα επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία έρευνας του Βύρωνα Κοτζαμάνη, καθηγητή Δημογραφίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. (www.amna.gr/ota/article/373849/B-Kotzamanis-I-Ellada-einai-pleon-gerasmeni-)

26/6/2019: Άμεση ήταν η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη στο τελευταίο γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, που ουσιαστικά αρνείτο να εκδώσει τις διοικητικές πράξεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Πλήθος ήταν οι αναφορές συνταξιούχων προς την Αρχή, που ζητούσαν τη θεσμική παρέμβασή του. Ζήτησε την άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των αποφάσεων επανυπολογισμού των συντάξεων, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού. «Κάθε συνταξιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπ’ όψιν και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της δικής του σύνταξης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και διασφαλίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των ασφαλισμένων», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Αρχή. Αναλυτική ενημέρωση θα βρείτε στην ιστοσελίδα της: https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.suntaxeis-ypologistmos-anaprosarmogi-syntaxis.579764

18/6/2019. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις εμβάθυναν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Από το 2013 μέχρι και το 2019 η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει, ώστε το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται από ιδιώτες κι αυτό θα ενισχυθεί την προσεχή περίοδο. Την προηγούμενη βδομάδα μπαλάκι του τένις έγιναν ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι που είχαν ανάγκη από μια εξέταση. Από τη μια, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ανακοινώνουν ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85%(!) του κόστους των εξετάσεων, εξαπατώντας τους ότι με την απόδειξη θα εισπράττουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Πετάνε έτσι το μπαλάκι στην κυβέρνηση, κι ο Υπουργός υγείας, απ' την άλλη, ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση δε θα επιστρέψει τα χρήματα στους ασφαλισμένους, γιατί δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά κέντρα. Οι συνταξιούχοι δεν εφησυχάζουμε με την προσωρινή αναστολή ή πάγωμα των απαιτήσεων των επιχειρηματικών κύκλων στον τομέα της υγείας. Απαιτούν να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση από την κυβέρνηση -η οποία δεν μπορεί να εκβιάζεται από τα διαγνωστικά κέντρα. Απαιτούν δημόσιο, δωρεάν και σύγχρονο σύστημα υγείας, που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

11/6/2019: Ανασφάλεια και σύγχυση επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων για τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων επανυπολογισμού των συντάξεων που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου). Συνταξιούχοι ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να υποχρεωθεί ο ΕΦΚΑ να εκδώσει ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων. Το θέμα έχει επανειλημμένα συζητηθεί στη βουλή, αλλά και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων προς τον ΕΦΚΑ είναι πολλές και πιεστικές. Ο Δκτής του ΕΦΚΑ απάντησε με έγγραφό του και μας είπε ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων». Δείτε το έγγραφο εδώ www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/s601470478107-06-2019 και βγάλετε συμπεράσματα!

6/6/2019: Τελικά, σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταφορά των ποσών από τους κωδικούς του εντύπου Ε1 619-620 του πίνακα 6 στους κωδικούς 617-618, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ένας φορολογικός βραχνάς λιγότερος. Οι συνάδελφοι μπορούν τώρα να προβούν στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης έτους 2018 ή την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, αν την είχαν υποβάλει πριν την αλλαγή των κωδικών. Θα δείτε έτσι και το άμεσο οικονομικό όφελος που θα έχετε. Η άμεση και ουσιαστική επέμβαση του Σ.Α.Σ για την έγκυρη και έγκαιρη λύση του, ήταν καταλυτική. Όλοι βοήθησαν για τη λύση, με τον τρόπο τους (άσκηση πίεσης), μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι συνάδελφοι, το «γκολ», όμως, ήταν του Συλλόγου.

5/6/2019: Μετά την παράταση έως και 29 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (που μας αφορά), την παράταση για την καταληκτική προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων (έως 30.9.2019), ενδέχεται να καθυστερήσει και η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό απολαύστε το καλοκαίρι σας. Από Σεπτέμβριο βλέπουμε!

28/5/2019: Έναρξη εφαρμογής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018. Διαθέσιμη είναι πλέον (όχι χωρίς προβλήματα) η εφαρμογή στο Taxisnet, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2018. Αφορά όσους συνεπείς στρατιωτικούς και συνταξιούχους έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωση και τους είχε παρακρατηθεί φόρος ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι μπορούν τώρα να υποβάλλουν εκ νέου το Ε1, δηλαδή να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο. Τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μπορούν να κάνουν και όσοι είχαν, ενδεχομένως, κάνει λάθη στην αρχική τους δήλωση. Οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30 Ιουνίου 2019 -ή την πιθανή ημερομηνία παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

23/5/19: ΣτΕ: Οριστικό τέλος για δώρα και επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων; Δυσμενής εξέλιξη χαρακτηρίζεται η διαρροή πληροφοριών σχετικά με την απόφαση της διάσκεψης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των δώρων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η σχετική απόφαση αφορά τα μειωμένα επιδόματα του ν. 3845/2010, τα οποία κατήργησε πλήρως ο ν. 4093/2012. Λογικό είναι να περιμένουμε να δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Οι παραπάνω φημολογίες πάντως αποδεικνύουν ότι στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών μας δεν αρκούν από μόνες τους οι δικαστικές προσφυγές και η αναμονή δικαστικών αποφάσεων!