Δελτίο Α20

Σλοβακία

Με νόμο του εθνικού κοινοβουλίου της σλοβακικής Δημοκρατίας της 16ης Οκτωβρίου 2019 έγινε αναίρεση της αποστράτευσης των επαγγελματιών οπλιτών. Την 1η Φεβρουαρίου 2020, μάλιστα, έγινε αύξηση των μισθών τους κατά περίπου 30%.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, οι ΕΔ της Σλοβακίας συνεργάζονται με τα Σώματα Ασφαλείας για την υλοποίηση σχεδίων που διατάσσονται.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη κατά του COVID-19

Ο EUROMIL, στην ιστοσελίδα του, δημιούργησε μια ενότητα  με τίτλο "Ένοπλες Δυνάμεις και COVID-19", με πληροφορίες που στέλνονται από διάφορα ευρωπαϊκά σωματεία στρατιωτικών. Εκφράζοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη του, προς όλο το προσωπικό των υπηρεσιών που κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους,  συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση του COVID-19. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη τόσο των υγειονομικών υπηρεσιών, όσο και στην άμεση υποστήριξη πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Στερεύει από τους ικανότερους ο Βελγικός στρατός*

Οι βελγικές ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) σήμερα «αιμορραγούν» στο στρατιωτικό προσωπικό. Πάνω από το 6% των ανδρών και των γυναικών ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών εγκαταλείπουν ετησίως τη στρατιωτική ζωή. Προέρχονται από την τελευταία γενιά του προηγούμενου αιώνα. Είναι οι Βέλγοι που γεννήθηκαν μετά το 1980.

Δελτίο Γ19

Βέλγιο: Δύο κύρια θέματα που αφορούν το βελγικό στρατιωτικό εργατικό δυναμικό τίθενται επιτακτικά: η έλλειψη εμπιστοσύνης των στρατιωτικών προς την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, καθώς και οι δυσκολίες πρόσληψης νέου στρατιωτικού προσωπικού. Έχει τεθεί σαν ελάχιστη βάση η στελέχωση των βελγικών ε.δ. με 24.000 προσωπικό.

Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι για το στρατιωτικό προσωπικό των Ιταλικών Ε.Δ.

Συζήτηση στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ιταλίας (CGIL).

ΠΗΓΗ: http://euromil.org/right-to-freedom-of-assocation-for-italian-military-personnel-discussed-at-cgil/

Στις 18 Ιουνίου 2019, η ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGIL), μαζί με τον EUROMIL, διοργάνωσε εκδήλωση σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι για το στρατιωτικό προσωπικό των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων (Ε.Δ.) στη Ρώμη. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κόσμου, εκπρόσωποι στρατιωτικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ο EUROMIL, καθώς και μέλη του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Η Ιταλία βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης του συστήματος στρατιωτικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.
Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με το στρατιωτικό συνδικαλισμό και τον κοινωνικό διάλογο στις Ε.Δ. Πώς, δηλαδή, πρέπει να προχωρήσει η Ιταλία στη δημιουργία των συνθηκών, ώστε το στρατιωτικό προσωπικό να απολαμβάνει πλήρως του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πράξη.

Δελτίο Β19

1. Ορισμός της έννοιας του βετεράνου στο γερμανικό στρατό: Μ’ εντολή της Υπουργού Άμυνας, Dr. Ursula von der Leyen, δόθηκε ορισμός της έννοιας του βετεράνου που δεν αποκλείει κανέναν - όπως ανέκαθεν ζητούσε και η Γερμανική Ομοσπονδία Στρατιωτικών Ενώσεων: "Βετεράνος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο ενεργός στρατιωτικός ή ο στρατιωτικός που συνταξιοδοτήθηκε από την υπηρεσία (άτομο που δεν του έχει αφαιρεθεί ο ιεραρχικός βαθμός του)". Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για να δώσουν υπόσταση σ’ αυτή την έννοια του βετεράνου. Ένας νέος πολιτισμός για τους βετεράνους οφείλεται να δημιουργηθεί".

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.