To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

Πτυχές της πολεμικής μας ιστορίας

Γράφει ο Δημήτρης Νικολούλιας αρθογράφος ερευνητής

Ένα από τα αποκτήματα του Μουσείου Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που στεγάσθηκε επί μακρόν, στο υπόστεγο της αεροπορικής βάσης Δεκελείας (ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ) είναι και το Εγγλέζικο Spitfire Mk.IXc MJ755.

F-4 Phantom II

Γράφει ο Μάρκος Κωνσταντίνου Σγός ε.α της 22ας σειράς ΣΤΥΑ

Συγχωρείστε με για το μακροσκελές της αφιέρωσης αλλά πόσο λιγότερη να είναι μια αναφορά σε ένα θρύλο όπως F-4 Phantom II με το οποίο πέταξαν και πετούν τόσοι αεροπόροι μας και εργαστεί μερόνυχτα οι τεχνικοί μας. Πάμε λοιπόν:
Σαν σήμερα 27 May 1958: Στο Lambert Field, St. Louis, Missouri, ο αρχιδοκιμαστής πιλότος της McDonnell Aircraft Corporation’s και αργότερα πρόεδρος της εταιρίας Robert C. Little πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του πρωτοτύπου YF4H-1. Το δικινητήριο με ικανότητα ταχύτητας δύο και πλέον φορές την ταχύτητα του ήχου ήταν το πρώτο προ-παραγωγής μοντέλο αναχαιτιστικό του Αμερικάνικου ναυτικού που θα εξελισσόταν όμως στο θρυλικό F-4 Phantom II μαχητικό βομβαρδιστικό.

Καταγραφείς πτήσης και η χρησιμότητά τους.

Γράφει ο Μάρκος Κωνσταντίνου Σγός ε.α της 22ας σειράς ΣΤΥΑ

“Πληροφοριοδότες” για ...το καλό μας!
Αμέσως μετά την απογείωση, με φουλ γκάζια και πριν εμπλέξουν τον αυτόματο πιλότο, δέχονται μια πίεση απότομα και απροειδοποίητα για βύθιση της μούρης του αεροσκάφους.

O σύλλογος ΑΞ.Ι.Α μας δείχνει δρόμους για νίκες

Γράφει ο Ευθύμιος Γκιτέρσος της 24ης σειράς ΣΤΥΑ

O «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΖΥΓΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ» με το διακριτικό τίτλο «ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], γέννημα του νεομνημονιακού προτάγματος -του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), συμπλήρωσε ήδη δυο (2) χρόνια ενεργούς δράσης.
Είναι όμως σαν να έρχεται από το βάθος του μαχόμενου χρόνου, μαζί με όλες και όλους τους ανθρώπους που αδικήθηκαν και πόνεσαν πολύ.

Μετάλλια & Βαθμοί Τιμής Ένεκεν στους Πεσόντες

Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο-παράκληση του ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.:

Σας επισυνάπτουμε υπόμνημα και 15 σελίδες συνημμένως και θερμά παρακαλούμε να το κάμετε το αίτημά μας πρωταρχική σας διεκδίκηση για να σταματήσει η μέγιστη προσβολή που γίνεται στη Μνήμη των συναδέλφων σας των Πεσόντων σε διατεταγμένες υπηρεσίες ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο έγγραφό μας, είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις (ή και στο μέϊλ μας).

Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

ΠΡΙΝ 107 ΧΡΟΝΙΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1912

Του Επισμηναγού ε.α Γεωργίου Τάγκαλου της 4ης σειρας ΣΤΥΑ

Μετά την 17η Δεκεμβρίου του 1903, τη γενεσιουργό ημέρα της παγκόσμιας Αεροπορίας, όταν εκεί στην παγωμένη αμμουδιά του Kitty Hawk της Β. Καρολίνας, οι κατασκευαστές ποδηλάτων Αφοί Wright, κατόρθωσαν να ιπταθούν με αεροσκάφος εφοδιασμένο με κινητήρα, η εξέλιξη της αεροπορικής Τεχνολογίας και επιστήμης υπήρξε αλματώδης.

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.