To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

“Diverterless”

Του Σγου ε.α. Μάρκου Κωνσταντίνου (22ας σειράς ΣΤΥΑ)

Η Αμερικάνικη αεροναυπηγική έχει αποδείξει διαχρονικά τις δυνατότητες της σε αεροσκάφη διατήρησης υψηλών υπερηχητικών ταχυτήτων (χωρίς ανάγκη μετάκαυσης), μέγιστου ύψους πτήσης χωρίς ανάγκη βαλιστικής μεθόδου, υπερηχητικών βομβαρδιστικών 3+ Mach, αλλά και μικτού ρόλου. Και τα σχεδιάζει κατασκευάζει με γνώμονα την οικονομία και συντήρηση. Δεν έφτανε όμως αυτό! Οι επιδόσεις ήταν το ένα πρόσωπο, μα η απόκρυψη (stealth) και η αδυναμία εντοπισμού στα ρανταρ ήταν το πλέον επιτακτικό και σοβαρότερο από ένα σκυλοκαυγά “DogFight” ή αερομαχία αν θέλετε, γιαυτό ...
Τα όπλα που διέθετε το γραφείο “απόκρυψης” στην Boeing ήσαν μεταξύ άλλων...

Ιωάννης Αργύρης

Του Σγου ε.α. Μάρκου Κωνσταντίνου (22ας σειράς ΣΤΥΑ)

Στις 2 Απρ 2004 χάσαμε τον Ιωάννη Αργύρη, το παρουσιάζω τώρα, γιατί το θεωρώ σπουδαία αναφορά.


Ο Ιωάννης Αργύρης δεν υπήρξε μόνον ο επιφανέστερος Έλληνας επιστήμων της διασποράς, αλλά χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη επιστημονική προσωπικότητα παγκοσμίως στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής.
Ο ευπατρίδης επιστήμων της διασποράς Ακαταπόνητος καθηγητής σε δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συγχρόνως, πρωτοπόρος ερευνητής στην Αεροναυτική και στην Αστροναυτική, εφευρέτης της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων στη Μηχανική, συνεργάτης της NASA στην κατασκευή διαστημοπλοίων, κορυφαίος επιστήμων με μνημειώδες συγγραφικό έργο, πολλάκις τιμηθείς από κράτη, ακαδημίες και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - ο επίζηλος βίος του Ιωάννη N. Αργύρη, του λαμπρού τέκνου του Βόλου που διέπρεψε στα διεθνή πεδία της επιστήμης, ετελεύτησε στη Στουτγάρδη στις 2 Απριλίου.

F-104 και ...ΡΕΚΟΡ ΥΨΟΥΣ (Το πρώτο Ρεκόρ του F-104)

Γράφει ο Μάρκος Κωνσταντίνου, Σγος ε.α (22ας Σειράς)

Αεροπλανική ιστορία και με … "σπάνιο" όπως πάντα σχόλιο!

F-104 και ...ΡΕΚΟΡ ΥΨΟΥΣ (Το πρώτο Ρεκόρ του F-104)
(Χωρίς ενισχυτικό πύραυλο και η τεχνική που εφαρμόστηκε για αυτό)

Την 7 Μαΐου 1958 ο Επσγός “Howard C. Johnson”, (United States Air Force), στην Αεροπορική Βάση στο Hamilton (California), αναρριχήθηκε με ένα “Lockheed F-104A Starfighter”, στο ύψος των 91,243 ποδών (27.811 μέτρα) πάνω απ’ τη Βάση Edwards πραγματοποιώντας ένα ακόμη ρεκόρ ύψους για την “Fédération Aéronautique Internationale” (FAI).

“North American Aviation XB-70A Valkyrie”! Τεχνολογικά ...το Αμερικάνικο “Concorde”?

Γράφει ο Μάρκος Κωνσταντίνου Σγος ε.α (22ας Σειράς)


Στις 11 Μαΐου 1964, έξω από το υπόστεγο παραγωγής του τμήματος 42 της Αμερικάνικης Αεροπορίας στην Palmdale της Νότιας Καλιφόρνιας, έχουν μαζευτεί περί τα 5.000 άτομα να θαυμάσουν το πρωτότυπο XB-70A-1-NA Valkyrie της North American Aviation.

Η απαίτηση της USAF ήταν η κατασκευή ενός βαρέως βομβαρδιστικού αεροσκάφους ικανού να μεταφέρει πυρηνικές αλλά και συμβατικές βόμβες με ταχύτητα 3+ Mach (Την ταχύτητα του ήχου) και σε ύψη μέχρι 70.000 πόδια, όπου τα σύγχρονα αεροπλάνα και πύραυλοι εδάφους αέρος δεν μπορούν να προσεγγίζουν.

1915: Ο Συμμαχικός Στόλος στις «Τρεις Μπούκες» της Σκύρου

1915: Ο Συμμαχικός Στόλος στις «Τρεις Μπούκες» της Σκύρου


της Άννας Γ. Φαλτάϊτς (*)

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από την μεγάλη και πολύνεκρη απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων στην χερσόνησο της Καλλίπολης.

Από τους πρώτους που έμαθαν για τη μεγάλη αποβατική επιχείρηση, πριν καν η είδηση φτάσει στα πιεστήρια των ελληνικών εφημερίδων της εποχής, ήταν οι κάτοικοι της Σκύρου.

Αδικίας Συνέχεια

Αδικίας Συνέχεια


Φίλοι συνταξιούχοι των Ε.Δ.

Όπως διαπιστώσατε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ) έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις συντάξεων που αφορούν τα εισοδήματα έτους 01.01.2017 – 31.12.2017.
Εκεί φαίνεται ότι, ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης, υπάρχουν τρία (3) ποσά.
Α) Κύρια Σύνταξη.
Β) Αναδρομικά κύριας Σύνταξης 2016.
Γ) Αναδρομικά κύριας Σύνταξης 2014.

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.