Ο Στρατιωτικός Συνδικαλισμός Ευλογία ή Εφιάλτης;

Δημοσιεύουμε άρθρο του Προέδρου του Παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) Σμηναγού (ΤΕΑ) ε.α κυρίου Κωνσταντίνου Λιούτα της 32ας σειράς.

Ο κ. Λιούτας έχει MCs in International Studies.

Το Ελικοπτεράκι θέλει σεβασμό!

Γράφει ο Μάρκος Κωνσταντίνου της 22ας Σειράς

 

 Το “ελικόπτερο αεροσκάφος” έχει “οροφή” πτήσης όπως και κάθε “αερόβια” πτητική συσκευή. Εντάξει, και μέχρι ποιο ύψος μπορεί να πετάξει ένα όχημα “περιστρεφόμενων πτερύγων” όπως αλλιώς ονομάζεται? Αυτό εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες. Το βάρος και την ισχύ του ελικοπτέρου. Με άλλα λόγια όσο πιο ισχυρό κινητήρα διαθέτει και λιγότερο βάρος, τόσο ψηλότερα θα φθάσει με παράγοντες ατμόσφαιρας τυπικούς.
Εδώ ίσως θα πρέπει να αναφερθεί πως πρέπει να ξεχάσουμε τα γνωστά ... “zooming technic” όπου ένα αεροσκάφος (σταθερών πτερύγων) επιταχύνει οριζόντια αποκτώντας ορμή την οποία αποδίδει με κατάλληλη γωνία ανόδου σε ύψος! Το Ελικοπτεράκι θέλει σεβασμό!

Περί Ήχου και Ταχύτητας σημαντικών ...Αεροπλανικά ομιλούντες

Του Μάρκου Κωνσταντίνου της 22ας Σειράς

Ξεκαθαρίζουμε, και με απλά λόγια ορίζουμε την ταχύτητα του ήχου (όπως αυτός δημιουργείται π.χ. από όχημα εν κινήσει, και μεταδίδεται μέσω διαδοχικών κυμάτων πίεσης, εντός ξηρού αέρα 20ο C) είναι 343 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 1.235 χιλιόμετρα την ώρα. Μεταβάλλεται επίσης όσο μεταβάλλονται παράμετροι όπως (πίεση και θερμοκρασία και συνεπώς και με το ύψος πτήσης). Σαν σύμβολο της ταχύτητος του ήχου χρησιμοποιείται ο όρος “Mach” προκειμένου να συγκρίνουμε την ταχύτητα κινητού ως προς τον ήχο και η τιμή προκύπτει απ’ τη σχέση ταχύτητος του κινητού προς την ταχύτητα του ήχου.

"Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ"

Σημείωση ΣΕ: Λάβαμε και δημοσιεύουμε, ενημερωτικά, μελέτη του ΕΛΙΣΜΕ για την τουρκική ενεργό επέμβαση στη Λιβύη. Αν και μεγάλο σε έκταση το κείμενο αποφασίστηκε η ανάρτησή του λόγω της επικαιρότητας του θέματος, και της εγκυρότητας των συναδέλφων και μη συγγραφέων του. Εξυπακούεται πως το κείμενο απηχεί θέσεις και απόψεις των συντακτών του και δεν δεσμεύει κατ' ανάγκην το ΔΣ του Σ.Α.Σ ή τη Συντακτική Επιτροπή (ΣΕ) του.

 

 Η τουρκική ενεργός επέμβαση στη Λιβύη είναι μια από τις πολλές κινήσεις της χώρας αυτής στη διεθνή σκακιέρα για απόκτηση μεγαλύτερου ρόλου, επιρροής και συναφών κερδών. Η κίνηση αυτή δημιουργεί, ειδικά με τη σύναψη του «τουρκικολυβικού μνημονίου θαλασσίων ζωνών», επιπρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι εξελίξεις εξετάζονται από την παρούσα ομαδική Μελέτη μελών του ΕΛΙΣΜΕ, πλέον όμως της παράθεσης των γεγονότων και της ανάλυσης τους υπάρχει παρουσίαση εκτιμήσεων για τις εξελίξεις αλλά και πιθανών τρόπων αντίδρασης της ελλαδικής πλευράς.

Η Κλιματική Αλλαγή

 Γράφει ο Σμχος ε.α. Ι. Μπένος της 21ης Σειράς ΣΤΥΑ

Προσεγγίζοντας με μεγάλη υπευθυνότητα και με κάθε λεπτομέρεια το Περιβάλλον και τον Πλανήτη γενικότερα, αποδεικνύεται, ότι η Κλιματική αλλαγή προκάλεσε πολύ πιθανόν και τη φυγή των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική.
Ερευνητική ομάδα μελέτησε σχετικά κάποιες εναποθέσεις ιζημάτων στην Ν.Α. Αραβική χερσόνησο, που μπορούν να εξαχθούν ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα για το κλίμα στην περιοχή αυτή, τα τελευταία 160.000 χρόνια. Μ' αυτά τα δεδομένα οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εγκατέλειψαν την Αφρική και ταξίδευσαν προς την Ν.Α. Ασία πριν από 75.000 - 80.000 περίπου χρόνια κατά τη διάρκεια πολλαπλών φάσεων.

ΕΑΒ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ!!!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Επίτιμου Προέδρου του Σ.Α.Σ, Σμηναγού ε.α κυρίου Παναγιώτη Καράμπελα με θέμα  "ΕΑΒ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ!!!" το οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.militaire.gr την Τρίτη 26 Μαΐου 2020.


Έκρυθμη, χαρακτηρίζεται ξανά η κατάσταση στην ΕΑΒ από μια μερίδα των ΜΜΕ.
Ο κόμπος μάλλον έφτασε στο χτένι…
Όλοι μας έχουμε πεισθεί για την ανάγκη ύπαρξης, σύγχρονης και δυναμικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που να μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους τους κολοσσούς του παγκόσμιου αεροναυπηγικού κλάδου.
Όλοι μας γνωρίζουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της ΕΑΒ, την αίσθηση του καθήκοντος, της δημιουργίας, της εφευρετικότητας και των ικανοτήτων του προσωπικού της.

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.