«Μουσείο» ΠΑ απέκτησε η Λάρισα

«Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» ονομάζεται ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε με ευθύνη και συντονισμό της διοίκησης του ΑΤΑ, όπου στεγάζεται και ο χώρος. Ένας χώρος τιμής και ιστορικής αναδρομής. Το Μουσείο στεγάζεται στον αναμορφωμένο χώρο ενός παλιού στάβλου του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών από Μονάδες του ΣΞ που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην ΠΑ.

«Η μουσειολογική μελέτη στηρίχτηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός τεχνολογικού μουσείου και όχι τόσο ενός πολεμικού μουσείου και για αυτό το λόγο επιλέχτηκαν πολλά μηχανολογικά εκθέματα. Τα εκθέματα ανήκουν σε τρεις ενότητες, τον άνθρωπο, τις μηχανές και τα βλήματα» εξηγεί ο αρχιτέκτονας κ. Αντώνης Μόρας ο οποίος επιμελήθηκε την μουσειολογική μελέτη και τα έργα ανακατασκευής του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Μόρα «ο στόχος μας είναι ο επισκέπτης να κατανοεί πως λειτουργούν διάφορα όργανα της ΠΑ ακόμη και το ίδιο το πιλοτήριο του α/φους. Στο μουσειακό χώρο έχουν τοποθετηθεί δύο πιλοτήρια, πρώτο είναι από αεροσκάφος τύπου Α7 και το δεύτερο τύπου Μιράζ 1, στα οποία μπορεί να μπει κανείς και να αισθανθεί πως δουλεύει κανείς μέσα στο πιλοτήριο».

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1. Στο βάθος του στενόμακρου κτιρίου, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως διόραμα ενός shelter α/φους, έχει τοποθετηθεί ένα ολόκληρο μαχητικό F104 με τον εξοπλισμό εδάφους που τον συνοδεύει (ground support equipment). «Το α/φος ήταν τοποθετημένο εδώ και 35 χρόνια στον αύλιο χώρο του ΑΤΑ, ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ειδικοί τεχνικοί από την Τανάγρα μετέβησαν στη Λάρισα, αποσυναρμολόγησαν, συντήρησαν και επανασυναρμολόγησαν το α/φος εντός του κτιρίου μόλις μέσα σε πέντε μέρες» εξηγεί ο Ταξίαρχος (Ι) κ. Δημοσθένης Γρηγορίαδης, Επιτελάρχης ΑΤΑ, ο οποίος είχε την ευθύνη και το συντονισμό του επιχειρήματος, από τη σύλληψη του μέχρι την αποπεράτωσή του.

Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν επίσης οπλικά συστήματα, βλήματα α/φών, δύο κινητήρες Α7 και F5, πολλά μηχανολογικά εργαλεία καθώς και ιστορικά έγγραφα ίδρυσης του ΑΤΑ, φωτογραφικό αρχείο από αναχαιτίσεις με «άγνωστα» ίχνη από το FΙR Αθηνών, μια συλλογή α/φών σε μακέτα που περιλαμβάνει όλα τα μαχητικά που έχουν πετάξει από το ΑΤΑ, μετάλλια κ.λπ., που συγκεντρώθηκαν από όλες τις Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.
«Οι στολές συμβολίζουν την ενότητα “άνθρωπος”. Η πιο παλιά είναι του πιλότου F80 της δεκαετίας του ΄50, η οποία ερχόταν μεταχειρισμένη απευθείας από την Αμερική. Ακολουθούν στολές πιλότου των μαχητικών Μιράζ F1, A7, F16 και τέλος έχουμε και μια γυναικεία στολή τεχνικού. Οι εξαρτήσεις των στολών είναι συγκεκριμένες για κάθε τύπο α/φους. Στην ίδια ενότητα ανήκει και ο χώρος με τις φωτογραφίες πεσόντων του ΑΤΑ σε καιρό ειρήνης» εξήγησε ο Επιτελάρχης.

Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού και τότε θα τελεστούν και τα επίσημα εγκαίνια του. Το Μουσείο θα είναι τις καθημερινές επισκέψιμο για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Κυριακές για το ευρύ κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 2μ.μ.

 *Τα συγχαρητήριά μας σε όλους όσους βοήθησαν να λάβει σάρκα και οστά το στολίδι αυτό του ΑΤΑ, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Ευχόμαστε γρήγορα να λειτουργήσει και το Μουσείο στη Σχολή μας, στο οποίο θα τοποθετηθούν και εκθέματα του Σ.Α.Σ.

Με πληροφορίες από: 1)  https://www.onlarissa.gr/2021/01/23/to-onlarissagr-sas-xenachei-sto-technologiko-mouseio-tis-larisas-gia-tin-istoria-tis-polemikis-aeroporias/ δείτε Φωτογραφίες.

                                    2)  https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/278149-%C2%AB%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF%C2%BB-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1.html

Πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16

Οι τεχνολόγοι μηχανικοί της ΠΑ στην πρώτη γραμμή

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), με διακριτικό «005», θα προσγειωθεί στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, στην έδρα της αεροναυπηγικής πτέρυγας της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Εκεί, για περίπου έξι μήνες, το πρωτότυπο F-16 της ΠΑ στην κορυφαία διαμόρφωση “V” (Block 72 / to “72” λόγω κινητήρων της Pratt & Whitney, θα ήταν “70” εάν έφερε κινητήρες της General Electric) θα περάσει από τελικές δοκιμές πιστοποίησης, τις οποίες κάνουν οι ειδικοί της Lockheed.

To “σχέδιο” που οδηγεί σε “βύθιση” τα Μετοχικά Ταμεία και το Σώμα Υπαξιωματικών

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που αφορά τα Μετοχικά Ταμεία και Σώμα Υπαξιωματικών,  του Πλοιάρχου (Ε) ε.α κ. Μανώλη Αναγνωστάκη ΠΝ στο Militaire.gr

 

Δειτε την ΕΔΩ

Επιμνημόσυνη Δέηση Πεσόντων Όρους Όθρυς

 

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Φασούλα, ως Εκπροσώπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, για τους εξήντα τρεις (63) πεσόντες του αεροπορικού δυστυχήματος αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο όρος Όθρυς το 1991. Επίσης, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 θυμάτων C-130H, 748».

Κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

ΠΗΓΗ: https://www.haf.gr/2021/02/epimnimosyni-deisi-pesonton-oroys-othrys-2/

* Στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό διασποράς του Covid-19, ο Σ.Α.Σ -καθώς και οι άλλοι μαζικοί φορείς εκπροσώπησης συναδέλφων- δεν καλέσθηκε και δεν εκπροσωπήθηκε στην τελετή.

Εμείς, όμως, δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους αείμνηστους συναδέλφους μας, που δώσανε τη ζωή τους σε διατεταγμένη αποστολή.  Αιωνία τους η μνήμη!

Οι Απόφοιτοι ΑΣΣΥ Περιμένουν τη Δικαίωση για το Άρθρο 32

Συνάντηση του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά
με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

020221 amynas 2

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε την Τρίτη 2/2/2021, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις, να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και να μεταφέρει αιτήματα του εν ενεργεία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρυθμίζονται οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων

Με εμβόλιμη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΝΙΜΤΣ αντιμετωπίζουν αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονται, κυρίως, στις ανείσπρακτες απαιτήσεις τους έναντι φορέων κοινωνικής ασφάλισης από παροχή υπηρεσιών νοσηλείας.
Για τη διαφύλαξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ και κατ’ επέκταση της αδιάλειπτης παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, καθώς και στους λοιπούς δικαιούχους (όπως στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας κάτοικοι ακριτικών περιοχών) και προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα συσσώρευσης απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατατέθηκε στις 27/1/2021 θεραπευτική νομοθετική ρύθμιση.
Με Αρ. Τροπολογίας: 726/130 της 27.1.2021 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 25 το ν.4494/2017 και παρέχεται εκ νέου η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ που έχουν πραγματοποιηθεί για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών τους.
Οφειλές κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων (ν. 4270/2014, ν. 4412/2016 και του π.δ. 80/2016), δαπανών προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων, και παροχής υπηρεσιών τους που πραγματοποιήθηκαν μετά από την 18.12.2019 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4650/2019) έως και τη δημοσίευση του παρόντος.
Η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπισθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΝΙΜΤΣ.

29/1/2021

Ε. Γκ. 

Με πληροφορίες από:  https://www.hellenicparliament.gr/NomothetikoErgo/Psifisthenta-Nomoschedia

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.