To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

04
Μαρ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΣΗΜΕΡΑ!) ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

Του Σμηναγού ε.α. Κωνσταντίνου Λιούτα

Αυτοί που κρατούνται παράνομα από το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν δεν είναι ούτε ψαράδες, ούτε κυνηγοί, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Τουρκία. Είναι στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, φέρουν το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας και βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή (το μόνο που τους διαφοροποιεί από τους Έλληνες ψαράδες).
Οι εικόνες μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, αποτελούν ντροπή για την ελληνική δημοκρατία

Τραγική, κατά τη γνώμη μου, η ανακοίνωση του ΓΕΣ «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος». Τι θα πει φέρεται να εντοπίστηκε; Και μετά τι έγινε; αντάλλαξαν ευχές; τους έδειξαν το δρόμο της επιστροφής; Γιατί το ΓΕΣ δεν λέει ορθά, κοφτά, ότι τα δυο στελέχη έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι, τους έχουν αφαιρεθεί τα όπλα και κρατούνται παράνομα από τους Τουρκικές αρχές; Και πως είναι βέβαιο το ΓΕΣ ότι βρέθηκαν σε Τουρκικό έδαφος (ακόμα και αν οι ίδιοι οι συλληφθέντες το ανέφεραν) καθώς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκονταν και αν αναγκάστηκαν πουν κάτι τέτοιο;
Ακόμα και για τους αιχμαλώτους πολέμου και ιδιαίτερα τους μαχητές που συλλαμβάνονται από το αντίπαλο μέρος κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς ένοπλης σύρραξης προβλέπονται ειδικές πρόνοιες από το διεθνές δίκαιο. Ως μαχητές θεωρούνται τα μέλη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται υπό υπεύθυνη Διοίκηση, φέρουν διακριτό Έμβλημα αναγνωρίσιμο από απόσταση, καθώς επίσης ότι φέρουν τα όπλα τους φανερά.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση ΙΙΙ της Γενεύης (Άρθρο 21) το Κράτος κράτησης «μπορεί να υποβάλλει τους αιχμαλώτους πολέμου σε κράτηση». Όμως, οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν μπορούν να διωχθούν νομικά από το αντίπαλο Κράτος, (…) αλλά μόνο (…) για εγκλήματα πολέμου, για το έγκλημα της γενοκτονίας ή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Χάγης 1907 (άρθρο 29 παρ. 1), αλλά και με το άρθρο 46του Π Ι’77, κατάσκοπος θεωρείται μέλος των ενόπλων δυνάμεων εμπόλεμης δύναμης, που συλλέγει ή αποπειράται να συλλέξει πληροφορίες, εφόσον δεν φέρει τη στολή των ενόπλων δυνάμεων. (Για ποια κατασκοπεία ήθελε ο Τούρκος εισαγγελέας να ασκηθεί δίωξη όταν ακόμα και σε καιρό πολέμου εξαιρούνται της κατηγορίας όσοι φέρουν τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων;)
Οι αιχμάλωτοι κατά την ανάκριση έχουν υποχρέωση να αποκαλύπτουν μόνο το όνομά τους, τον βαθμό τους, την ημερομηνία γεννήσεως και τον αριθμό στρατιωτικής ταυτότητας. Πρέπει να κρατούνται σε περιορισμό αλλά όχι σε φυλακές.
Το τέλος της αιχμαλωσίας προβλέπεται με απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό άμεσα των αιχμαλώτων μετά το πέρας των εχθροπραξιών.
Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον επαναπατρισμό των ΑΧΠ θεωρείται σοβαρή παραβίαση του ΔΕΣ (Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων).

Σημ. Όλα τα παραπάνω σε συνθήκες ένοπλης σύρραξης και όχι σε ειρηνική περίοδο.
Υπάρχει άραγε κανείς υπεύθυνος που να ντρέπεται και να κοκκινίζει σ’ αυτή τη χώρα;

ΥΓ. 1. Φτάνουν ποια οι εκ’ του ασφαλούς λεονταρισμοί και ψευτοπαλλικαρισμοί!
      2. Αν και δεν είναι του παρόντος, τεράστιες οι ευθύνες όσων συνέβαλαν και συμβάλλουν στη μετατροπή των Ε.Δ σε απλή υπηρεσία του δημόσιου τομέα.

Share this post

Διαβάστηκε 807 φορές