To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

14
Φεβ

ΣΤΥΑ: 02 Φεβρουαρίου 1949 - 02 Φεβρουαρίου 2018: 69 ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Η ομιλία του Επιτίμου Προέδρου του Σ.Α.Σ, Σμηνάρχου ε.α. κυρίου Παναγιώτη Μερτίκα, προς τους Δοκίμους της ΣΤΥΑ και ΣΜΥΑ με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 69 χρόνων (2 Φεβρουαρίου 1949 – 2 Φεβρουαρίου 2018) από την εισαγωγή των πρώτων Δοκίμων στη Σχολή.

 

 ΣΤΥΑ: 1949-2018, 69 ΧΡΟΝΙΑ

    Κύριε Διοικητά, αγαπητοί συνάδελφοι, φερέλπιδες, δόκιμοι, άνδρες και γυναίκες της ιστορικής Σχολής.
    Από το λίκνο της τεχνολογικής και πτητικής εκπαίδευσης, το Αεροδρόμιο της Δεκέλειας που άνοιξε στοργικά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους πρώτους σπουδαστές της Σχολής το χειμωνιάτικο πρωινό της 2-2-1949, απευθύνω θερμό εγκάρδιο χαιρετισμό ευχόμενος χρόνια πολλά ΣΤΥΑ, χρόνια πολλά ΣΜΥΑ χρόνια πολλά ΠΑ.


    Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να ζήσω ατενίζοντάς σας σήμερα με υπερηφάνεια και ικανοποίηση αναπολώντας την θυελλώδη 35ετη σταδιοδρομία μου στην ΠΑ.
Εσάς την νέα πνοή στην τεχνολογική εξέλιξη της αεροναυπηγικής αναντικατάστατο φυτώριο στελεχών, συνεχιστές της αδιαφιλονίκητος προσφοράς των χιλιάδων αποφοίτων της Σχολής, της τεχνικής παραγωγικής δυναμικής της ΠΑ που μεταφράζεται σε διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων της.
Στο διάστημα της 3τους εκπαιδεύσεως σας στην Σχολή στην τρυφερή ηλικία των 17-18 ετών της μέγιστης αφομοιωτικής ικανότητος με την πανάξια Διοίκηση της Σχολής, την στελέχωση και το άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό, τα συνεχώς βελτιούμενα προγράμματα και μέσα, θα αποφοιτήσετε με την άρτια εκπαίδευση σας, την φιλομάθεια και την πειθαρχία όπως με πληροφόρησε ο Διοικητής σας, με τα απαραίτητα εφόδια ικανοί να ανταποκρίνεσθε ταχέως και με ασφάλεια στις συνεχώς αυξανόμενες και εξειδικευμένες απαιτήσεις της ΠΑ.

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ.

   Η ΠΑ έγινε ανεξάρτητος κλάδος των ενόπλων δυνάμεων με τον ΑΝ5121/10-7-1931, και ιδρύεται η ΣΤΑ, Σχολή Τεχνιτών Αεροπορίας, με έδρα την Αεροπορική Βάση Φαλήρου και λειτουργεί μέχρι το 1938.
Στην συνέχεια λειτουργεί στην Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή μέχρι την κήρυξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Μετά την λήξη του πολέμου με τον ΑΝ969/1946 επανιδρύεται η ΣΤΑ με έδρα το Α/Δ Δεκέλειας και υπαγωγή στα ΤΕΚΑ.
Οι τεχνικοί αξιωματικοί που υπηρετούσαν μέχρι τότε στην αεροπορία προήρχοντο από το Πολυτεχνείο, την σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την ΣΤΑ και ανακατάταξη.
Τον Σεπτέμβριο του 1948 έγιναν οι πρώτες εξετάσεις για εισαγωγή 150 σπουδαστών με εξεταστέα μαθήματα ελληνικά, άλγεβρα και γεωμετρία με τριετή φοίτηση κα βαθμό εξόδου Σμηνία Β.
Εισάγονται 162 που αποτελούν την 1η σειρά ΣΤΑ. Στις 2/2/1949 με τον ΑΝ1533/1950 η φοίτηση ορίζεται διετής, βαθμός εξόδου Σμηνία με καταληκτικό βαθμό Σμηναρχου και δύο οργανικές θέσεις (Σμχου).
Αποφοίτησα με 94 τον Ιούλιο του 1951, ακολούθησε αποστολή στην Δυτική Γερμανία στην 36η Πτέρυγα Μάχης της USAF για εκπαίδευση στα ΑΦ Repumalic Thander Jet (F-84G), επιστροφή στην ABE δημιουργία των Μοιρών 337, 339 και 338 και μεταστάθμευση στο Α/Δ Λαρίσης τον Νοέμβριο του 1952 και αρχές 1953.

   ΣΤΥΑ, 69 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν.
   Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν πλαστογραφείται δεν λησμονείται.
   Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος.
   Μια αναπόσπαστη ενότητα.
  Το γνωστό τρίγωνο: Μηχανικός, Αεροσκάφος, Πιλότος. Αποτελούν την αδιαίρετη αεροπορική τριάδα που η συντονισμένη και αρμονική συνεργασία εγγυάται την επιτυχή εκτέλεση της κάθε αποστολής.

   Αγαπητοί μου Δόκιμοι,
   Ο πρωτοετής Ίκαρος στην πρώτη του πτήση, εκείνος που θα αποδεσμεύσει Α/Φ θα είναι ένας από εσάς.

  Ο Α/ΓΕΑ ή Α/ΓΕΕΘΑ στην τελευταία προ της αποστρατείας του πτήση θα πάρει το Α/Φ από τα μουτζουρωμένα χέρια του υπολόγου.

  Να είστε υπερήφανοι και πιστοί στον όρκο σας για το έργο που θα αναλάβετε στα αεροδρόμια, τις βουνοκορφές και μεσοπέλαγα.

  Κύριε Διοικητά, εύχομαι ολόψυχα, αφού ανέλθετε επάξια τα ανώτατα αξιώματα στην Ηγεσία, την τελευταία προ της αποστρατείας σας πτήση να την αποδεσμεύσει ένας από τους σημερινούς σπουδαστές της Σχολής.

                                                                                                                                                                                                                                        Πάνος Μερτίκας
                                                                                                                                                                                                                                         Σμήναρχος ε.α.
                                                                                                                                                                                                                                   Επίτιμος Πρόεδρος Σ.Α.Σ

 

ΜΕΡΤΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ 1

Ο Παναγιώτης Μερτίκας του Ιωάννου γεννήθηκε το 1929 στο Κάτω Λουτρό Κορίνθου.
Εισήλθε στη ΣΤΑ το 1949 με την 1η Σειρά και πήρε την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη. Αποστρατεύτηκε το 1983 με τον βαθμό του Σμηνάρχου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) από το 1999 έως το 2001.
Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του EUROMIL και είναι επίτιμος πρόεδρος του Σ.Α.Σ

 

Share this post

Διαβάστηκε 348 φορές