10
Ιουν

Ορθόκεντρο

Γράφει ο Σμχος ε.α. Γιάννης Αβραμίδης

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αναμφισβήτητα είναι γνωστά ως ένα από τα καλύτερα θέρετρα της χώρας μας. Είχε επισημανθεί από τους αρχαίους ημών προγόνους , ως ο τόπος που η θεϊκή μελωδία σε γαληνεύει. Η θέση του στο χάρτη δεν είναι τυχαία , γεγονός που συμβαίνει και με άλλα δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων.
Εν προκειμένω αυτό αποδεικνύεται από το ακόλουθο γεγονός. Ερωτήθηκα από τον γιό μου , προκειμένου να επισκεφτεί τα Τρίκαλα Κορινθίας, τι γνωρίζω για τον τόπο;
Συμβουλεύτηκα ένα χάρτη , που δυστυχώς δεν με ¨φώτισε¨, αφού δεν υπήρχε καν αποτυπωμένη η θέση του, όπως λέει ο λαός τέτοια απαξία απουσίαζε ακόμα και από το χάρτη! Αναγκάστηκα να καταφύγω στις γνώσεις μου περί μαθηματικών και ιστορίας.
Είχα ακούσει ότι τα Τρίκαλα Κορινθίας ως τόπος είχε απασχολήσει τους Αρχαίους Έλληνες, του είχαν προσδώσει θειότητα, για το φυσικό κάλος του το οποίο και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα θέρετρα. Η τελειότητα του σύμπαντος, τα πάντα εν σοφία εποίησε, μας προκαλεί θαυμασμό και μας αφήνει άναυδους, από αυτή την τελειότητα εμπνέονταν και οι πρόγονοί μας.
Πράγματι είχαν συνδέσει τα Τρίκαλα Κορινθίας και τα τρία μέγιστα πνευματικά κέντρα της αρχαιότητας την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Επίδαυρο, με την γεωμετρική έννοια του Ορθόκεντρου. Άλλωστε η επιγραφή στην είσοδο της Ακαδημίας του Πλάτωνος, ¨μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω¨, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

trikala trigono

Όλοι γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια το σπουδαίο θεώρημα της Γεωμετρίας που λέει: «Σε κάθε τρίγωνο τα τρία ύψη τέμνονται στο ίδιο σημείο το οποίο ονομάζεται Ορθόκεντρο». Έτσι λοιπόν σχημάτισα στο χάρτη το τρίγωνο με κορυφές Ολυμπία, Δελφούς και Επίδαυρο, έφερα τα αντίστοιχα ύψη, προσδιόρισα το σημείο τομής τους ¨το ορθόκεντρο¨ και εντόπισα τη θέση των Τρικάλων Κορινθίας.
Δεν κάνω διαφήμιση αλλά διαπίστωση , μετά από αυτά σύστησα στο γιό μου να επισκεφτεί το τόπο , αφού τον ενημέρωσα σχετικά και του έδωσα το χάρτη όπου φαίνεται το σημείο που προσδιορίζει τη θέση προορισμού του.

Share this post

Διαβάστηκε 983 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.