15
Ιουλ

Ανοικτή επιστολή: "Ύψιστον Αγαθόν η Υγεία"

Γράφει ο Σμχος ε.α Ιωάννης Αβραμίδης

                                                     ygeia  ygeia 1

ΥΓΕΙΑ. Αρχαία Ελληνική θεότητα , προσωποποίηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας του ανθρώπου.

Η λατρεία της συνδέθηκε με τον Ασκληπιό που ήταν θυγατέρα του. Οι αρχαίοι Αθηναίοι λάτρευαν τη θεά Αθηνά και ως θεά της υγείας (βωμός της ¨Αθηνάς Υγιείας¨). Ο όφις και ο αλέκτωρ ήταν συγχρόνως ιερά σύμβολα και του Ασκληπιού και της θεάς Αθηνάς.

Σήμερα Υγεία νοούμε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού , τη φυσιολογική κατάσταση των οργάνων του σώματος , τη πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Σωστά λοιπόν η ΥΓΕΙΑ αποτελεί το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου. Αυτό αποδεικνύεται από τις καθημερινές εκδηλώσεις της ζωής μας όπως : στην υγειά σας_ με τις υγείες σας _ την υγειά μας να 'χουμε _εις άλλα με υγεία_ γειά στα χέρια σου, γειά στο στόμα σου, οι πιο συνηθισμένοι χαιρετισμοί , γειά και χαρά, αφήνω γειά, άντε γειά, με υγεία.....

Σήμερα ο άνθρωπος δίδει μεγάλη σημασία στο ύψιστο αγαθό της υγείας και έχει οργανώσει ανάλογες υγειονομικές υπηρεσίες για την υποστήριξή της , όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επίσης κάθε κράτος το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ), τα Κέντρα Υγείας κλπ. Οι πολίτες κάθε χώρας αισθάνονται ασφαλείς όταν οι υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Είναι αυτονόητο ότι για να λειτουργήσει σωστά το Σύστημα Υγείας μιας χώρας απαιτούνται χρήματα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα έχουν και χαμηλό επίπεδο ¨αξίας ζωής¨, απόδειξη οι αφρικανικές χώρες. Η φτώχεια είναι συνδεδεμένη με το αντίστροφο της έννοιας της αξίας της ζωής.

Ο λαϊκός βάρδος με το στοίχο του « ας είχα την υγειά μου και ας ήμουνα φτωχός» εκφράζει μια ευχή! αλλά Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων . «Δημοσθένης». Η οικονομική κρίση της χώρας μας αναμφισβήτητα έχει πλήξει σοβαρά την ποιότητα της υγείας των Ελλήνων πολιτών , αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινότητα . Η αύξηση της εισφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους από 2,6% στο 4% και απαίτηση στο 6%δεν θα λύσει το πρόβλημα , απλώς θα ικανοποιήσει μια απαίτηση των ¨εταίρων ¨μας δανειστών. Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία υπερβαίνει το έτος. Αιτία η έλλειψη προσωπικού και μέσων , πραγματοποιούνται μόνο χειρουργεία εκτάκτου ανάγκης, επείγοντα. Για τη λύση του προβλήματος ,σε ότι αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας μας, έχω προτείνει προφορικά και το επαναλαμβάνω και εγγράφως «την κάρτα υγείας μέλους» στο νοσοκομείο μας. Συγκεκριμένα προτείνω όσοι απόστρατοι επιθυμούν αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, να μπουν σε ένα πρόγραμμα και να αποκτήσουν την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ με ετήσιο κόστος 50€. Πιστεύω ότι από τα 12.000 και πλέον μέλη των αποστράτων θα ανταποκριθούν το 50% και θα προκύψει ένα έσοδο 50Χ6.000=300.000 € ετησίως. Με το ποσό των 250.000€ να γίνουν 15 ετήσιες συμβάσεις πρόσληψης ιατρικού προσωπικού που θα καλύπτει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες αυτών με ¨κάρτα μέλους¨. Με το υπόλοιπο ποσό να αγοραστούν αναγκαία αναλώσιμα υλικά. Πιστεύω ότι αρκετοί συνάδελφοι απόστρατοι ιατροί θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Π.Α με τέτοιες συνθήκες εργασίας.

Ελπίζω αυτή τη φορά να εισακουστώ για το καλό της Π.Α και των ευπαθών αποστράτων που τους πρέπει μια αξιοπρεπής ζωή.

Share this post

Διαβάστηκε 902 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.