16
Σεπ

Η μισή αλήθεια

 

"Κρείττον του λαλείν , το σιγάν"

Γράφει ο Σμχος ε.α Ιωάννης Αβραμίδης

                   slide1slide8

Τελευταία γίνεται μια προσπάθεια, ευτυχώς από ελάχιστους που εκμεταλλεύονται το ¨πόστο¨ τους, για να υποβαθμίσουν και να σπιλώσουν τους τεχνολόγους αποφοίτους της παραγωγικής σχολής της Π.Α με ιστορία και αναμφισβήτητη προσφορά πάνω από 60 χρόνια. Επειδή και εγώ είμαι απόφοιτος της Σ.Τ.Υ.Α θίγομαι προσωπικά αλλά και αισθάνομαι τη στοιχειώδη υποχρέωση να αποκαταστήσω τη τάξη και να αντικρούσω αυτές τις απαράδεκτες και απαξιωτικές θέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι απόψεις στηρίζονται στην έλλειψη πείρας και ενημέρωσης για το έργο των αποφοίτων της Σ.Τ.Υ.Α.
Συμφωνώ απόλυτα με την θέση: Οργανική θέση= Βαθμός= Συγκεκριμένη Ευθύνη . Βαθμός χωρίς οργανική θέση με συγκεκριμένη ευθύνη δεν υπάρχει ! Εξ όσων γνωρίζω, στα δύσκολα χρόνια που υπηρέτησα, οι θέσεις των αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α Σμ/ας – Σμχος ήταν όλες οργανικές. Για όσους δεν γνωρίζουν σας υπενθυμίζω ότι αρκετοί συνάδελφοι παλαιών σειρών δεν προαγόντουσαν ακόμα και στο πρώτο βαθμό του Εσμίου λόγω έλλειψης οργανικών θέσεων. Ο γράφων παρέμεινε λόγω ελλείψεως οργανικών θέσεων Ανθσγού στο βαθμό του Ανθστου περίπου τρεις Ολυμπιάδες. Παρά ταύτα όμως ο νομοθέτης έχει προβλέψει για το προσωπικό όλων των προελεύσεων τον αποστρατευτικό βαθμό που προβλέπεται ως εξελικτικός της επετηρίδας του και απονέμεται σε όσους κρίνονται προακτέοι-ικανοί.
Συνεπώς η άποψη βαθμός χωρίς οργανική θέση με συγκεκριμένη ευθύνη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ είναι άστοχη και μάλλον αντίθετη προς το πνεύμα του νομοθέτη. Άλλωστε η διάταξη αυτή δεν αφορά μόνο τους Ασμχους των ανωτέρων Σχολών της Π.Α που προάγονται στον αποστρατευτικό του Σμχου ( είχαν αναφερθεί και γραφτεί πολύ απαξιωτικά λόγια όπως Σμχοι της πλ.κ.ς), αλλά και άλλες κατηγορίες Αξκων.
Η ευθύνη κάθε ατόμου δεν απορρέει μόνο από το βαθμό που φέρει αλλά και από τις γνώσεις του και το έργο που παράγει. Τα λόγια είναι φτώχια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας, θα αναφερθώ σε έργα. Υπηρέτησα 20 χρόνια σε μοίρες πολεμικών Αφων, σε τρεις γενιές F-84F, F-104 και MIRAGE-FICG, ανταποκρίθηκα πλήρως στην εξέλιξη της τεχνολογίας των Αφων (ο τεχνικός συνεχώς εκπαιδεύεται).
Εν προκειμένω αυτό που έχω να πω με απλά λόγια για το έργο των τεχνικών είναι ότι : «εάν οι υπογραφές μου για την αποδέσμευση για πτήση του πανάκριβου αυτού οπλικού συστήματος σε συνδυασμό με τη ζωή του πιλότου, μεταφραζόντουσαν σε ευρώ θα ήμουν πλούσιος». Συνεπώς η υπογραφή του υπολόγου για την αποδέσμευση για πτήση του πανάκριβου αφους και της ζωής του πιλότου είναι πολύ μεγάλη ευθύνη.
Πιθανό αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο δεν είναι ενημερωμένοι και δεν έχουν καμία εμπειρία, λένε τη μισή αλήθεια, καλά θα κάνουν να ρωτήσουν την πλειονότητα των πιλότων μαχητικών αφων. Ο Πτέραρχος (I) ε.α Γ. Γαβριηλίδης πιλότος του ακροβατικού σμήνους ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ¨ στο βιβλίο του «ανάστροφα μεταξύ Ουρανού και Γης» γράφει ¨-τα μαχητικά μας είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται σε ακραίες καταστάσεις με μεγάλη ασφάλεια, όταν η Εκπαίδευση και η Συντήρηση πραγματοποιούνται σύμφωνα με όσα προβλέπονται και με υψηλό αίσθημα ευθύνης . Έζησα δίπλα σε υπέροχους ανθρώπους, πιλότους και τεχνικούς που δεν θα ξεχάσω ποτέ¨.
Η Π.Α είναι ένα όπλο καθαρά τεχνικό με πανάκριβο πολεμικό υλικό η διαθεσιμότητα του οποίου καθορίζει την πολεμική ετοιμότητα του όπλου. Η διαθεσιμότητα συνδέεται άμεσα με την συντήρηση, που απαιτεί ειδικές γνώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και παράγεται έργο υψηλού κόστους. Το λειτουργικό κόστος της Π.Α (όπλο υψηλού κόστους) εξαρτάται από την ¨ποιότητα¨ του προσωπικού συντηρήσεως του υλικού. Αυτό αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες και περιγράφεται μέσα σε λίγες σελίδες του βιβλίου μου «Διαδικασίες Συντηρήσεως και Εφοδιασμού» που δώρισα στην Ε.Α.Α.Α και η Δ/ση το κατέστρεψε για λόγους για τους οποίους ουδέποτε ενημερώθηκα.( Υποθέτω προσωπικοί).
Αναφορικά με το ότι πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και να τιμώνται οι ικανοί ουδείς το αμφισβητεί. Το αξιολογικά ίσοι δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με το βαθμό και την άσκηση Διοίκησης αλλά και με το παραγόμενο έργο του ατόμου και είναι παντελώς άστοχο, υποτιμητικό και ρατσιστικό η ισότητα ως άτομο ΜΟΝΟΝ.
Τέλος τα δικαιώματα των εργασθέντων στη Π.Α δεν εξαρτώνται μόνο από τη διάρκεια της προσφοράς και να κρίνονται ως παραιτηθέντες ή αποστρατευθέντες έναντι των ευδοκίμως τερματίσαντες . Αυτό εκφράζει τη μισή αλήθεια και επειδή οφείλω να το τεκμηριώσω θα αναφερθώ σε προσωπική μου εμπειρία . Υπηρέτησα την Π.Α 36 έτη εξάντλησα την ιεραρχία της επετηρίδας μου προαγόμενος στη πρώτη εκ των δύο οργανικών θέσεων του Σμχου και, άσκησα Δκση στο βαθμό ενάμιση έτος . Όλες οι προαγωγές μου ήταν κατ’ εκλογή, με πέντε τιμητικές διακρίσεις για τη βασική συμμετοχή μου στην αναβάθμιση, με ηλεκτρονικά συστήματα,(Alarm Altidute_ A/A Tac.A.N_ Voice Recorder) των αφων MIRAGE-F1CG που συνέβαλαν στην ασφάλεια πτήσεων και την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητάς τους. Εν τούτοις ανήκω στην κατηγορία των «αποστρατευθέντων» γιατί έτσι το προβλέπει ο κατάφωρα άδικος νόμος για τους Αξκούς προερχομένους εξ Αθστων.
Η Π.Α στηρίζεται στο τρίπτυχο Αφος, πιλότος, τεχνικός και έτσι λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία μέχρι σήμερα. Η επίθεση εναντίον των αποφοίτων της ΣΤΥΑ βλάπτει σοβαρά την Π.Α και δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν για οποιοδήποτε λόγο που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αυτά τα λίγα λόγια για το καλό της Π.Α, που έχουμε την υποχρέωση να το πράξουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας. Κρείττον του λαλείν , το σιγάν....
Υ.Γ Η ενημέρωσή μου για τα γεγονότα έγινε από την εφημερίδα της οποίας είμαι και εγώ ένας από τους ιδιοκτήτες αφού συμβάλω οικονομικά στην έκδοσή της. Θα παρακαλούσα τον υπεύθυνο έκδοσης , τη συντακτική επιτροπή και τον υπεύθυνο ύλης να σεβαστούν και τις απόψεις των ιδιοκτητών και να αποφεύγουν την δημοσίευση κειμένων που προσβάλουν κοινωνικές ομάδες και διχάζουν ,η Π.Α μας έχει ανάγκη όλους ¨πατρικίους και πληβείους¨ για το πολύτιμο έργο που προσέφερε και προσφέρει ένας έκαστος. Δεν ζητώ τη συγνώμη κανενός μου αρκεί, ”τέτοιες ενέργειες να αποφεύγονται”.
Ευχαριστώ για την κατανόηση .

Share this post

Διαβάστηκε 898 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.