To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

21
Δεκ

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ - Αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι

Γράφει ο Ιωάννης Αβραμίδης

 

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α πρώην ΕΕΤΗΔΕ παρά τα αναθέματα της κοινής γνώμης ακόμη και βουλευτών όλων των κομμάτων επιβίωσε με όλες τις Κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις φεύγουνε αλλά ο ΕΝ.Φ.Ι.Α μένει. Υπήρξε ο πιο αμφιλεγόμενος και άδικος φόρος των Μνημονίων. Αποτέλεσε τη βασική αιτία που έχασαν τη δημοφιλία τους , στο τέλος κατέρρευσαν δύο Κυβερνήσεις και μυαλό δεν έβαλαν.

Η ολομέλεια του Σ.τ.Ε με την απόφαση 1055/4-12-2014 διαπιστώνει ότι: «η Διοίκηση έχει παραλείψει παράνομα να αναπροσαρμόσει, σύμφωνα με το νόμο Ν.1249/82 άρθρο 41.1, κάθε δύο χρόνια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων».

Κατά το χρονικό διάστημα από 1982 έως το 2007 και σε ορισμένες περιοχές το 2010,η Διοίκηση αναπροσάρμοζε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πάντοτε με αυξητικές τιμές για να εισπράττει αυξημένους φόρους που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.Η αναπροσαρμογή που έπρεπε να γίνει το 2009 και όλες οι μετέπειτα (2009-2015) δεν έγιναν διότι η δημοσιονομική κρίση απαξίωσε την ακίνητη περιουσία και αναμφίβολα οι πραγματικές αξίες υπολειπόντουσαν κατά πολύ των αντίστοιχων αντικειμενικών .Είναι προφανές ότι η μείωση των αντικειμενικών τιμών θα προκαλούσε μεγάλη στέρηση εσόδων στο δημόσιο και η Διοίκηση συνέχισε να επιβάλλει φόρους στην ακίνητη περιουσία με νόμους όχι μόνο αντισυνταγματικούς αλλά και κατάφωρα άδικούς. Κατόπιν τούτων η ακίνητη περιουσία έχει τόσο απαξιωθεί που προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι επένδυσαν στο ακίνητο και αναμφίβολα συνεισέφεραν στην εθνική οικονομία. Δυστυχώς ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον αποδείχτηκε ¨άνθρακες ο θησαυρός¨ αφού σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους των ακινήτων και κινδυνεύουν να βρεθούν στους πέντε δρόμους. Το ακίνητο υπό διωγμό, αποτελεί την εύκολη λύση είσπραξης φόρων.

Η παραπάνω απόφαση του Σ.τ.Ε έθετε εξάμηνη προθεσμία που έληγε το Μάϊο του 2015 . Το Νοέμβριο του 2013, 13 φορολογούμενοι πολίτες με ακίνητη περιουσία σε διάφορα μέρη της χώρας έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ και ζητούσαν από τους Συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει ανά διετία απόφαση για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων . Την 15-12-2015 το ΣτΕ δικαίωσε τους 13 Έλληνες πολίτες και αποφάσισε; « επισημαίνει πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είχαν οριστεί από την 21η Μαϊου του 2015».Η απόφαση φέρνει τα πάνω –κάτω σε όλους τους φόρους των ακινήτων αναδρομικά από την 21 Μαϊου 2015, όπως ΕΝ.Φ.Ι.Α, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, δημοτικούς φόρους (Τ.Α.Π) μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠ.ΟΙΚ και εν αναμονή της γνωστοποίησης της απόφασης , ο ΕΝ.Φ.Ι.Α του 2015 έχει υπολογιστεί με τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 και δεν θα επηρεασθεί. Αντιθέτως επηρεάζονται οι φόροι που πληρώθηκαν μετά το Μάϊο του 2015 όπως μεταβιβάσεις ή γονικές παροχές. Αντιθέτως επηρεάζονται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α του 2016, οι τιμές για τον οποίο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και οι οποίες θα πρέπει να είναι μεσοσταθμικά 20%χαμηλότερες , καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος του 2016. Παρά ταύτα η ύπαρξη δεσμεύσεων των Μνημονίων, όπως εξοικονόμηση 2,65 δις € από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α θα προβληματίσει την Κυβέρνηση για εύρεση ισοδυνάμων εσόδων. Η κυβέρνηση εντούτοις δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε μέχρι τέλος του έτους να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠ.ΟΙΚ. έχει έτοιμες και δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τις αναπροσαρμοσμένες τιμές για τις περιοχές Αθηνών ,Θεσσαλονίκης και Πατρών μέχρι τέλος του έτους 2015. .

Ευελπιστούμε ότι η δικαιοσύνη με την απόφασή της θα δώσει τη λύση και θα αποκαταστήσει το δίκαιο των πολιτών που πολλοί κινδυνεύουν να πεταχτούν στους πέντε δρόμους. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α, κατά κοινή ομολογία συνταγματολόγων ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας ,ως συνταγματολόγου, είναι αντισυνταγματικός και κατάφωρα άδικος αποτελεί παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία . ΙΔΩΜΕΝ .

Share this post

Διαβάστηκε 817 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.