22
Δεκ

Σ.Α.Σ: Εκλογές Ανανέωσης και Ελπίδας

Νέα εποχή, νέα καθήκοντα

Δεν προλάβαμε καλά καλά να συνέλθουμε από τη μνημονιακή λαίλαπα της δεκαετίας 2009/2019, μας προέκυψε και η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).

Ο Σ.Α.Σ με τα διοικητικά του όργανα, όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόταν στις επάλξεις. Έδινε μάχες για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και για τα καθημερινά, τα εφήμερα, τα διαδικαστικά, για το σύνολο των καταστατικών του στόχων.

Σ’ αυτές τις μάχες, κάπου βγήκε χαμένος (π.χ. όνομα και συνέχεια της ΣΤΥΑ) και σε άλλες είχε επιτυχίες (π.χ. αναβάθμιση της Σχολής, μη καθιέρωση Σώματος Υπαξιωματικών κ.ά.).

Λειτούργησε αδιάλειπτα στα νέα του ιδιόκτητα γραφεία­, μαχητικά, με διορατικότητα, συλλογικότητα, σθένος και επιμονή, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας

Βέβαια θα μπορούσε να είχαμε πάει καλύτερα. Άλλωστε το καλύτερο λέγεται και ως εχθρός του καλού. Το νέο καταστατικό του Σ.Α.Σ με την πρόβλεψη της συμμετοχής στα διοικητικά του όργανα των εν ενεργεία συναδέλφων μας έδωσε άλλον αέρα στα  πανιά του. Στο τελευταίο Δ.Σ. (2019-2022) δοκιμάστηκε η πρόβλεψη αυτή του καταστατικού στην πράξη κι έδωσε γενναιόδωρα καρπούς.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και με την ποσοτική και ποιοτική συμμετοχή των ε.ε. συναδέλφων μας στο ψηφοδέλτιο των επερχόμενων αρχαιρεσιών του Σ.Α.Σ. 

Η νέα εποχή στη συνέχεια της λειτουργίας του Σ.Α.Σ ορίζεται με πολλούς τρόπους.

Κατ’ αρχή και αντικειμενικά, είναι οι επιλογές και οι προτεραιότητες της πολιτείας και της ηγεσίας των ΕΔ στην εξέλιξή τους, που καθορίζουν τις δικές μας τοποθετήσεις και δράσεις. Εδώ δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ήδη, αλλά κυρίως για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, τα οπλικά συστήματα της ΠΑ αναβαθμίζονται, θα αναβαθμισθούν περαιτέρω και θα εμπλουτισθούν. Η διοικητική μέριμνα και η εκπαίδευση θα γίνουν απαιτητικότερες και θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση κυρίως του τεχνολογικού και τεχνικού προσωπικού.    

Αλλά και υποκειμενικά για τον Σ.Α.Σ: Τείνουν να εκλείψουν ή έχουν εκλείψει οι παλιές σιγουριές, οι ογκόλιθοι του Συλλόγου που ακουμπούσαμε και πορευόμασταν. Το ζεύγος Εμμανουηλίδη μας έχει αφήσει χρόνους και τα ιδρυτικά μέλη του Σ.Α.Σ θα γιορτάσουν το νέο χρόνο τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου. Η διεκδικητική συλλογικότητα των εν ενεργεία συναδέλφων μας, αν και διασπασμένη, έχει νομικά καθιερωθεί. Η δε συμμετοχή τους στο Σύλλογό μας είναι δυναμική και ελπιδοφόρα.

Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στο ψηφοδέλτιο των επερχόμενων αρχαιρεσιών, βλέπουμε πως οι συμμετοχή των ε.ε. συναδέλφων μας είναι σχεδόν διπλάσια από την αναγκαία για εκλογή, με μέση ηλικία των συμμετεχόντων τα 49 έτη περίπου.

Τα ίδια ισχύουν και για τους ε.α. συμμετέχοντες, αλλά με μέση ηλικία τα 62 έτη περίπου.

Ο Σ.Α.Σ, έμπειρος από καιρό, δεν έρχεται να ανταγωνισθεί καμία διεκδικητική συλλογικότητα στο χώρο της ΠΑ, αλλά και των ΕΔ γενικότερα.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε το μεγαλύτερο έμψυχο υλικό της ΠΑ, γνωρίζουμε ότι χωρίς τον απόφοιτο της ΣΤΥΑ/ΣΜΥΑ, γρανάζι δεν γυρνά στην ΠΑ. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος όλου του προσωπικού της ΠΑ, των αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, των επαγγελματιών οπλιτών-ανακαταταγέντων κ.α., των υπαλλήλων και των οπλιτών θητείας ακόμα.

Γνωρίζοντας όμως τις δυνάμεις αλλά και τις δυνατότητές μας, θα πορευθούμε με ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά και την καρδιά μας. Ξέρουμε ότι το διαίρει και βασίλευε δεν είναι δική μας επιλογή. Με αυτή την οπτική πιστεύουμε, ότι βοηθάμε και στην απαραίτητη συνοχή που θα πρέπει να επιδεικνύει και ο Κλάδος της ΠΑ, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στο έργο του. Νικάμε παλεύοντας.

 

Συλλογικό κείμενο και για την αντιγραφή
Ευθύμιος Γκιτέρσος       

Share this post

Διαβάστηκε 179 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.