18
Οκτ

Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας Έτους 2021

Από τη Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) του ΓΕΑ οργανώνει «Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων – Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας Έτους 2021».
Σκοπός της Εβδομάδας ΑΠΕ και Οδικής Ασφάλειας είναι η καλλιέργεια νοοτροπίας πρόληψης όλων των ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Στόχος είναι να περιοριστούν και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων και να αναπτυχθεί η παιδεία ΑΠΕ και η ευγενής άμιλλα μεταξύ του προσωπικού της ΠΑ, ώστε να προαχθεί συνολικά η Ασφάλεια Πτήσεων-Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΓΕΑ/ΚΕΑΠΕ.
https://www.haf.gr/2021/10/evdomada-asfaleias-ptiseon-edafoys-kai-odikis-asfaleias-etoys-2021/.
Ο εφησυχασμός στον τομέα της ΑΠΕ ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να προσπαθούμε, ώστε να μειώνουμε τα περιθώρια σφάλματος, καθώς εξακολουθούν να συμβαίνουν δυσμενείς καταστάσεις και περιστατικά για τα οποία διαπιστώνονται στη συνέχεια ότι μπορούσαν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν, επισημαίνει στο editorial του περιοδικού “Η ΠΤΗΣΗ” ο Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Σγουράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Πτήσεων & Εδάφους.
Στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων είναι πάντα ο άνθρωπος, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τους «ψυχρούς αριθμούς» υπάρχει η ανθρώπινη ζωή η οποία δεν αποτιμάται με νούμερα, αλλά ως υπέρτατη αξία, μας επιβάλλει να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και να μην αφήνουμε τίποτε στην τύχη.
Εργαλεία σε αυτή την διαρκή προσπάθειά μας είναι η εκπαίδευση, ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, ο έλεγχος της παρορμητικότητας και η υπέρβαση του «εγώ» στις ομαδικές εργασίες, στοιχεία απαραίτητα για ποιοτικά και ασφαλή αποτελέσματα.
Είναι δεδομένο ότι σφάλματα δεν συμβαίνουν μόνο στην «πρώτη γραμμή», καθότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου αυτά τα σφάλματα πηγάζουν από πολύ βαθύτερα σημεία και οφείλονται σε πλημμελή επίβλεψη και εσφαλμένη νοοτροπία η οποία ενδεχομένως να είναι και μακρόχρονη. Οι συνήθειες των ανθρώπων που πλαισιώνουν μια νοοτροπία, αποτελούν ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που απαιτεί μεγάλη και επίμονη προσπάθεια για να αλλάξουν. Όταν όμως διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τότε η αλλαγή νοοτροπίας είναι μονόδρομος.
Η εμπειρία των διερευνήσεων ΑΠΕ έχει καταδείξει ότι η σημαντική πλειονότητα των ατυχημάτων δεν θα είχε συμβεί εάν είχαν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα και καταγεγραμμένα στα θεσμικά κείμενα και την υφιστάμενη βιβλιογραφία.
Πολλές φορές η ροή της καθημερινότητας δεν ευνοεί την ανάγνωση και μελέτη που απαιτείται ώστε να γίνουν κατανοητές όλες οι πτυχές μίας δραστηριότητας, εργασίας ή άσκησης.
Σε αυτά τα σημεία πρέπει να υπερκεραστεί η ρουτίνα της καθημερινότητας, να γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και των θεσμικών κειμένων που διέπουν την καθημερινότητα μας, ώστε να εντοπιστούν τα σημεία αδυναμίας και ενδεχόμενων παραλήψεων και σφαλμάτων.
Οι κατέχοντες υψηλότερες θέσεις σε όλα τα επίπεδα καλούνται, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, να προβλέπουν την εξέλιξη των πραγμάτων στη ροή των δραστηριοτήτων, να κατευθύνουν αντίστοιχα τους υφισταμένους τους και να τους επιτηρούν. Έτσι θα γίνουμε όλοι καλύτεροι και θα επιτύχουμε αποτελεσματικότερη πρόληψη.
Αποτελεί λοιπόν τρίπτυχο αποτελεσματικότητας: ΠΡΟΒΛΕΨΗ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ

https://www.haf.gr/news/publications/ptisi/

 

Share this post

Διαβάστηκε 45 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.