19
Αυγ

Πολεμικό Μουσείο Αθήνας

Το Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1969 με το Νομοθετικό Διάταγμα 132/1969. Τη χρηματοδότηση, την επίβλεψη και την κατασκευή του κτηρίου ανέλαβε αποκλειστικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ανέθεσε το έργο στον γνωστό αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θουκυδίδη Βαλέντη.

Ο Βαλέντης σχεδίασε το κτήριο με τις τότε σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές που προβλέπονταν για τα μουσεία και ξεκίνησε την κατασκευή του κτηρίου το 1972. Ο σχεδιασμός του ακολούθησε μοντέρνα πρότυπα αρχιτεκτονικής και στο σχήμα του είναι ξεκάθαρα εμφανής η επιρροή της γερμανικής σχολής του Μπάουχαους. Τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουλίου 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ. Τον αρχικό πυρήνα των μουσειακών εκθεμάτων αποτέλεσε ένα μέρος των αντικειμένων της μεγάλης έκθεσης για την Πολεμική Ιστορία των Ελλήνων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το 1968, καθώς και η ανεκτίμητης αξίας συλλογή του Πέτρου Σαρόγλου, η οποία αποτελούνταν από χιλιάδες σπάνια όπλα και εξαρτήματα οπλισμού διαφόρων ιστορικών περιόδων. Τα επόμενα χρόνια, το Πολεμικό Μουσείο προχώρησε στην αγορά, από ιδιώτες και από διάφορα ιδρύματα πλήθος έργων τέχνης, αρχείων ή κειμηλίων σχετικών με το αντικείμενο των εκθεσιακών του χώρων.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.warmuseum.gr/

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα 106 75

Τηλ. 210 7244464 – e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Διαβάστηκε 107 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.