18
Ιουλ

Μια αναμνηστική πτήση πού δέν άφησε καμία ανάμνηση αλλά πικρία γιά τήν άγνοια τής διαδόσεως Αεροπορικής (καί όχι μόνον) Ιστορίας

Υπό Γεωργίου Δ. Μέρμηγκα


Το 1912 ο Πειραιώτης Υπολοχαγός Πυροβολικού Δημήτριος Καμπέρος, (1883-1942) ο πρώτος Έλληνας Στρατιωτικός Αεροπόρος . μετέτρεψε ένα από τα αεροπλάνα μας, τύπου Henry Farman biplane MF7 Longhorn, σε υδροπλάνο τοποθετώντας του πλωτήρες (σχεδιάσεως του Καθηγητού Ε.Μ.Π Δημητρίου Χόνδρου). Στις 24 Ιουνίου του ίδιου έτους πραγματοποίησε πτήση από τον όρμο του Φαλήρου με προορισμό την Νήσο Ύδρα, γενέτειρα του πατέρα του Αναστάση. Κατά την επιστροφή του, την επομένη ημέρα, από την Ύδρα στο Φάληρο, κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου, επιτυγχάνοντας 110 χιλιόμετρα την ώρα, καλύπτοντας την απόσταση των 37,5 ναυτικών μιλίων σε χρόνο 38 λεπτών.

Στις 28 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε πτήση Υπέρ-ελάφρου Αμφιβίου Αεροπλάνου, τύπου Zenair CH701 σε ανάμνηση εκείνης που πριν από 109 έτη, είχε πραγματοποιήσει το υδροπλάνο του Δ. Καμπέρου το οποίο εξετέλεσε την ίδια διαδρομή, όπως και η σχετική αφίσα καταγράφει, και όχι για αναβίωση πτήσης, διότι τέτοια θα ήταν μόνο αν η πτήση γινόταν με το ίδιο πτητικό μέσο όπως συχνά γίνεται στο εξωτερικό.
Δυστυχώς ενώ η ανάμνηση πτήσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τόσο οι κάτοικοι της Νήσου Ύδρας όσο και επισκέπτες αυτής (αλλά και όλοι μας) δεν θα έχουν καμία ανάμνηση της αναμνηστικής πτήσεως διότι έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά την προσυδάτωση (προσθαλάσσωση) και ουδείς -πλην εκπροσώπων των διοργανωτών- κατάλαβε ή έμαθε κάτι περί αυτού του γεγονότος.

Ήταν ένα περίεργο σχέδιο του «Πολεμικού Μουσείου Αθηνών» (ΠΜΑ) το οποίο εκτελέσθηκε «εν Κρυπτώ και Παραβύστω», για αγνώστους λόγους οι πολυπράγμονες ειδήμονες, του ΠΜΑ αφού ούτε την ακριβή τοποθεσία αφυδατώσεως (αποθαλασσώσεως) στον Φαληρικό Όρμο (εκτάσεως 800 στρεμμάτων και μήκους 5 χιλιομέτρων) είχαν κάνει γνωστή, σε κανένα μηδέν καν στις αρμόδιες Αεροπορικές και συναφείς Αρχές, αλλά ούτε και αντίστοιχα και στην Νήσο Ύδρα. Σημειώνεται ότι στον παράδοξο «εν κρυπτώ» αυτόν σχεδιασμό συμμετείχε ενεργά και η «Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνων», ενώ ο σχεδιασμός της πορείας ήταν: Φάληρο, Ανατολικό Άκρο Αιγίνης, Ναύσταθμος Πόρου, Λεμονοδάσος, Καραπολίτι, Ακρωτήριο Σκύλλαιον, Νήσος Ύδρα με Υπολογιζόμενο χρόνο αφίξεως στην Νήσο Ύδρα 10:40.

Ένα μικρό ταχύπλοο μόνο, στο οποίο επέβαιναν κάποιοι επίσημοι (Δήμαρχος, Λιμενάρχης, Διευθύντρια Ιστορικού Μουσείου-Αρχείου Ύδρας, Πρόεδρος και Α’ Αντιπρόεδρος ΠΜΑ & η Ανηψιά/Εγγονή Αντιγόνη Καμπέρου συγγραφέα της Βιογραφίας του Αεροπόρου), έπλευσε προς στο όρμο Μανδράκι (στην αθέατη όπισθεν πλευρά της Νήσου) όπου έγινε η προσυδάτωση (προσθαλάσσωση) του υπερελάφρου Αμφίβιου προκειμένου απονεμηθεί εν πλώ αναμνηστική πλακέτα στον χειριστή Αεροπόρο κ. Κωνσταντίνο Ρωσσίδη επι του αμφιβίου υπερελάφρου με Διακριτικό Νηολογίου Κλήσεως (ΔΝΚ) : SX-UAR. Καμιά πτήση χαιρετισμού πάνω από το νησί, ούτε προσυδάτωση (προσθαλάσσωση) έξω από τον λιμένα της Νήσου Ύδρας που ο κόσμος ανέμενε, καθώς η Ύδρα τις μέρες εκείνες κατακλυζόταν από εκατοντάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «Μιαούλεια».

Λόγοι ασφαλείας είπαν, δεν επέτρεψαν την προσυδάτωση (προσθαλάσσωση) έξω από τον λιμένα, που προφανώς δεν γίνονται εύκολα πιστευτοί, αφού καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και όταν στον ίδιο χώρο ανατινάζεται ολόκληρο σκάφος κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αναπαραστάσεως καύσης τουρκικού στόλου από πυρπολικά.
Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν που ο Γάλλος Αεροπόρος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Ρολάν Γκαρός είναι σήμερα παγκόσμια διάσημος, ενώ ο Υπολοχαγός (ΠΒ) Δημήτριος Καμπέρος είναι ελάχιστα γνωστός ακόμα και στη συνοικία του την Φρεαττύδα.
Όμως και κατά την αφυδάτωση (αποθαλάσσωση) του Αμφιβίου από τον όρμο Φαλήρου, εξελίχθηκαν όμοιες σκηνές με δεκάδες παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Καλλιθέας να περιμένουν να δουν αφυδάτωση (αποθαλάσσωση) που τελικώς δεν είδαν, διότι έγινε από διαφορετικό σημείο από εκείνο που είχαν πληροφορηθεί.
Αυτόκλητοι, Αυτόπτες και Αυτήκοοι Μάρτυρες, τα μέλη της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (Α.Ακ.Ε) χειριστές κκ Αδαμάντιος Ζυγομαλάς & Γεώργιος Δ. Μέρμηγκας, οι οποίοι μετά από τριήμερο έρευνα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο αναχωρήσεως και να μας παράσχουν τα παρόντα στοιχεία και τις Φωτογραφίες.
Το φιάσκο αυτό του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (το οποίο ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθεί) έσωσε με επάρκεια η εκδήλωση / βιβλιοπαρουσίαση του Βιβλίου-Βιογραφία, για τον Αεροπόρο μας, «Δημήτριος Καμπέρος, Ο Τρελλοκαμπέρος. Η ζωή του πρώτου Έλληνα Στρατιωτικού Αεροπόρου» το ίδιο βράδυ στον φιλόξενο χώρο του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ) την οποία διοργάνωσε η Διευθύντρια του κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου με ομιλητές την Συγγραφέα-Φιλόλογο κα Αντιγόνη Καμπέρου και τους μοναδικούς κ.κ Ιωάννη Μυλωνά ερευνητή Αεροπορικής Ιστορίας –πρ. Επιθεωρητή Αεροκινήτων Π.Α και τον Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανο Μίλεση.

 

Share this post

Διαβάστηκε 72 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.