15
Ιουλ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΜΥΑ: Και τώρα τι?

Του Μάρκου Κωνσταντίνου της 22ας Σειράς ΣΤΥΑ

Φύλλα πορείας στους συναδέλφους για να κατευθυνθούν στις Μονάδες τους.

Εκεί, μετά την υποδοχή και τα τυπικά, εντάσσονται σε πρόγραμμα εξοικείωσης με το αντικείμενο αρχικά και θεωρητική εκπαίδευση «επί τύπου» ανάλογα την ειδικότητα που θα ακολουθήσει μια πιο εξειδικευμένη κατά την εργασία εκπαίδευση πριν ενταχθούν στη δύναμη έργου της Μονάδος.

Γνωστά πράγματα αλλά …αλλού το πάω! Το θέμα που θέλω να αναδείξω είναι οι … εκπαιδευτές τους, οι αξιολογητές και οι πρώτοι μέντορες τους αν θέλετε. Ποιοι μπορεί να είναι?

Παλαιότεροι συνάδελφοι, εμπειρότεροι και γνώστες του αντικειμένου προφανώς! Και τέτοιοι ασφαλώς δεν θα είναι πρώην απόφοιτοι ΣΜΥΑ αφού δεν θα έχουν προλάβει να αναλάβουν ακόμη καθήκοντα εκπαιδευτών επιθεωρητών κλπ, αλλά από την ΣΤΥΑ! Ναι! Εκεί ήθελα να καταλήξω. Από την πρώην διετή ΣΤΥΑ Και μπορεί και πιθανότατα και από τους αποφοίτους ΣΤΥΑ προ-πανελληνίων εξετάσεων! Σωστά! Έτσι θα έχουν τα πράγματα, και ερωτώ …χαλάει κάποια ποιοτική συνταγή? Χαλάει κάποιο πρότυπο όπου απόφοιτοι προηγούμενων ετών ΣΤΥΑ -όχι μόνο- αλλά και χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις και κάποιοι ακόμη και χωρίς απολυτήριο Λυκείου θα είναι εκπαιδευτές θεωρητικοί και πρακτικοί αποφοίτων της τριετούς μετά από Πανελλήνιες και με αξιοζήλευτα μάλιστα μόρια εισόδου στη Σχολή?

Απαντώ …ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ! Και το έχω ξαναγράψει. Η υποστήριξη αεροσκαφών και γενικά η συντήρηση αεροπορικού υλικού δεν απαιτεί πανεπιστήμονες. Είναι σχεδιασμένη να εκτελείται από τεχνικούς χωρίς υψηλή ακαδημαικότητα αλλά με επαρκή εξειδικευμένη και πιστοποιημένη γνώση. Έτσι (για παράδειγμα) ίδιου επιπέδου εργασία καλούνται να εκτελέσουν απόφοιτοι ΣΜΥΑ - ΣΤΥΑ για ρουτίνες πρώτου και δευτέρου βαθμού συντήρησης αεροπορικού υλικού (Πίστα και Υπόστεγα Συντήρησης Μονάδων) αλλά και τρίτου βαθμού συντήρησης εφόσον κέκτηνται της απαραίτητης προϋπηρεσίας και όχι απαραίτητα μεγαλύτερης ακαδημαϊκότητας (και αυτά είναι αληθή τόσο σε Πολεμική όσο και Πολιτική Αεροπορία).

Εξάλλου κορυφαίες εταιρίες συντήρησης αεροπορικού υλικού μέχρι και ελικοδρόμια ανήκουν σε αποφοίτους ΣΤΥΑ στη Πολιτική Αεροπορία αν αυτό αποτελεί ένα μέτρο αξιοσύνης πέραν βαθμών και εξελίξεων.

Τότε? Προς τι η όλη ταραχή για αυξημένη ακαδημαικότητα στην ΣΜΥΑ και ανησυχία περί ισοτιμιών και εξελίξεων και όμοια? Μα κύριοι συνάδελφοι το αυτονόητο! Πως είμαστε σήμερα όλοι κατάλληλοι δεν σημαίνει πως θα ισχύει και αύριο (και το αύριο έρχεται σύντομα). Οι απαιτήσεις καλούν όλο και για περισσότερη γνώση και ακαδημαϊκή υποδομή για να γίνουν αντιληπτά τα νέα υλικά, μέθοδοι και κατεργασίες. Ακόμη και στο επίπεδο εκπαίδευσης, δομών και συνεργασιών τα πράγματα αλλάζουν και νέα Στάνταρντ απαιτούν τη προσοχή μας.

Όχι! Και για πολύ ακόμη καιρό μάλλον δεν θα χρειάζεται ο απόφοιτος ΣΜΥΑ να σχεδιάζει αεροπλάνο αλλά οι κατανόηση πολλών αρχών και μεθόδων όπως η γνώση ψηφιακής τεχνολογίας να είναι άμεσα απαραίτητη ακόμη και σήμερα!

Έτσι καταλήγω! Η πρόοδος καλεί για συνεχή βελτίωση και αυτοβελτίωση και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω τους βασικούς παίχτες όπως οι τεχνολόγοι - τεχνικοί αεροσκαφών και όχι μόνο όπως για παράδειγμα τους υλικονόμους ή εφοδιαστές ή επιμελητές υλικού ή Logistic engineers ή όπως αλλιώς θέλετε και άλλους.

Συνεπώς αυτό που η μικρότητα μου προτείνει …αγκαλιάστε τους «παλιούς» έστω και αν αυτό έπρεπε να το κάνουν πρώτα εκείνοι. Έχουν περάσει πολλά και ίσως οι αβρότητες να τους έχουν εγκαταλείψει. Πάτε κοντά τους, μπορεί να δείχνουν απόμακροι ή ακατάδεκτοι αλλά δεν το κάνουν από υπεροχή και υπεροψία αλλά από δισταγμό πως θα τους χαρακτηρίσετε. Ζήστε τους γιατί η εποχή που θα τους αναπολείτε και μνημονεύετε είναι σίγουρο πως θα έλθει και τι κρίμα να μην έχετε διδαχτεί τόσα πολλά από όσα και οι ίδιοι θα ήθελαν να σας διδάξουν και να μην έχετε διατηρήσει μια ιερή σχέση όπως εγώ με τον Γερομεριάτη, τον Πριόβολο, τον Γεωργίου και τόσους άλλους που πια έχουν φύγει και άλλους που ακόμη -και ελπίζω για πολύ- είναι ακόμη μαζί μας και δεν φτάνει ο χρόνος όλος να επικοινωνώ μαζί τους. Στο τέλος θα συμφωνήσω πως έχετε δίκιο! Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουμε κάνει ακόμη εμείς οι παλιοί για όλα τα σοβαρά και εκκρεμή θέματα μας αλλά για το τελευταίο βοηθήστε μας κρατώντας τον επαγγελματισμό σας στα υψηλότερα δυνατά στάνταρτς και απλά χαρίστε λίγο από την παρουσία σας και συμμετοχή στον Σύλλογο μας τον Σ.Α.Σ!  Και το γράφω γιατί απλά δεν έχουμε κάτι καλύτερο.

Καλή σταδιοδρομία!!!!

Share this post

Διαβάστηκε 117 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.