27
Μαϊ

Μάιος: ο μήνας της καρδιάς μας

Γράφει ο Σεβαστός Βλαχογιάννης της 9ης σειράς

Ο Μάιος είναι ο πέμπτος (5ος) μήνας του ημερολογίου μας με 31 ημέρες. Η καταγωγή του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «Μαία» που σημαίνει τροφός, μητέρα η γονιμότητα της γης.
Προέρχεται επίσης από το όνομα της αρχαίας ρωμαϊκής θεότητας Maja {Μάγια}.
Η πρώτη (1η ) μέρα του Μαΐου είναι η λαϊκή γιορτή των λουλουδιών, που γιορτάζεται με ομαδικές εξόδους στην ύπαιθρο για διασκέδαση κι επαφή με τη φύση.

Ο Μάιος θεωρούταν επικίνδυνος μήνας, γιατί η σοδειά του προηγούμενου χρόνου τελείωνε και η καινούρια δεν είχε συγκεντρωθεί ακόμη.
Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα «Αδώνεια», που συμβόλιζαν την αναζωογόνηση της φύσης.
Η 1η Μαΐου, η Πρωτομαγιά, καθιερώθηκε ως ημέρα πανεργατικής γιορτής από το Διεθνές Εργατικό Συνέδριο του Παρισιού το 1889. Σε ανάμνηση της αιματοβαμμένης απεργίας που κηρύχτηκε την 1η Μαΐου 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ για την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας.
Στην Ελλάδα οι πρώτες προσπάθειες εορτασμού έγιναν ανάμεσα στο 1891 και 1894 από τον Καλλέργη, τον Δρακούλη και τις ισχνές πολιτικές ομάδες τους, σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για την εργασία των φτωχών, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση και αργίες.
Στις 2 Μαΐου 1893 στην εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που οργάνωσε η κίνηση Καλλέργη στον χώρο όπου αργότερα χτίστηκε το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, συμμετείχαν 500 άτομα διεκδικώντας την αργία της Κυριακής, το οκτάωρο και την ασφάλιση.
Το έτος 1894 συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα υπό την άγρυπνη επιτήρηση της αστυνομίας.
Η 1η Μάϊου του 1936 ξεχωρίζει εξαιτίας των αιματηρών γεγονότων της Θεσσαλονίκης, που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ήταν ο αγώνας για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί και διασφαλισθεί σε ένα δίκαιο, ειρηνικό και ανθρώπινο εργατικό περιβάλλον.
Γι’ αυτόν το λόγο, η κάθε Πρωτομαγιά είναι μπροστά μας για να μας το θυμίζει.
Ο μήνας Μάιος συνδέεται με την Βασιλεύουσα των πόλεων! Στις 11 Μαΐου η εκκλησία γιορτάζει τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμά τη μνήμη του ιδρυτή της και της μητέρας του και στις 29 Μαϊου 1453 τη μνήμη στοιχειώνει η Άλωσή της.
Επίσης κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η γιορτή της Μητέρας, που θεωρείται Μητέρα της ζωής μας.
Μάνα σημαίνει θυσία-λατρεία-αυτοθυσία-αγάπη-πίστη στη ζωή-Άγγελος στη γη-ζεστασιά-αγκαλιά-παρηγοριά-στήριγμα στον αγώνα της ζωής-δημιουργός.
Μητέρα είναι το πιο γλυκό όνομα στον κόσμο! Φωνάζουμε Μητέρα-Μάνα-Μανούλα-Μαμά και γεμίζει όλο μας το στόμα.
Ο Θεός καθαγίασε τη Μάνα και έγινε σύμβολο με τη Θεομήτορα, τη Μητέρα όλων μας, την Παναγία μας.
Αυτή πόνεσε για να μας φέρει στον κόσμο, αυτή κοίταξε με το πιο γλυκό χαμόγελο καθώς βγάζαμε την πρώτη άναρθρη φωνή τη στιγμή που γεννηθήκαμε.
Η φροντίδα της Μάνας στο παιδί δημιουργεί δυνατό και ακατάλυτο δεσμό που επιδρά καθοριστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Στη Μητέρα λοιπόν, στη μεγάλη ηρωίδα που γιορτάζει, αφήνουμε κάθε σκέψη μας.
Για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ο Μάιος είναι ο μήνας της καρδιάς μας!

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ
Επγός ε.α. 9η Σειρά ΣΤΥΑ

Share this post

Διαβάστηκε 49 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.