09
Μαρ

Βοή απελπισίας από τη Θεσσαλική γη

Η Θεσσαλική γη βρίσκεται σε δεινή θέση. Μαζί με την πανδημία, έχει μπει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Χτυπιέται ανελέητα. Πρώτα με τον «Ιανό» στην Καρδίτσα, όπου ακόμα οι κάτοικοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν, περιμένοντας την κρατική βοήθεια. Και τώρα, στα χωριά της Ελασσόνας και της Λάρισας, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από τ’ απανωτά χτυπήματα του εγκέλαδου. Μεταξύ των άτυχων αυτών κατοίκων βρίσκονται και πολλοί συνάδελφοί μας με τις οικογένειές τους. Το σοκ που υπέστησαν ζώντας την καταστροφή των κόπων και του μόχθου τους συγκλονίζει.

Ο φόβος και η ανασφάλεια, δυστυχώς, κυριαρχούν στις ψυχές τους.
Οι όποιες εξαγγελίες των κρατικών φορέων είναι πολύ κατώτερες των πραγματικών τους αναγκών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Περιφέρεια, οι δήμοι με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι εθελοντικές ομάδες με αυτοθυσία και υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να επιτελέσουν το έργο τους και να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη.
Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς και της συνδρομής των ΕΔ στον κρατικό μηχανισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα ενήργησε ως ακολούθως:
– Πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.
– Προώθησε με μέριμνα της 1ης Στρατιάς κλιμάκιο Διοικητικής Μέριμνας για την τοποθέτηση σκηνών και παροχή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές.
– Προώθησε μηχανοκίνητα μέσα και κινητά μαγειρεία στην περιοχή, ενώ μηχανήματα του Μηχανικού στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.
– Έθεσε σε ετοιμότητα αεροπορικά μέσα και προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών (ΚΟΜΑΚ, ΕΤΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Στρατού Ξηράς (ΣΞ).
– Τηρεί σε ετοιμότητα 1 ώρας τις ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ).
-Τηρεί σε ετοιμότητα κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.
Αυτή τη στιγμή της δοκιμασίας η σκέψη μας είναι στους σεισμοπαθείς της περιοχής και κυρίως στους πλητόμμενους συναδέλφους μας.

Σ.Ε./Σ.Α.Σ

Share this post

Διαβάστηκε 191 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.