07
Φεβ

Πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16

Οι τεχνολόγοι μηχανικοί της ΠΑ στην πρώτη γραμμή

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), με διακριτικό «005», θα προσγειωθεί στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, στην έδρα της αεροναυπηγικής πτέρυγας της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Εκεί, για περίπου έξι μήνες, το πρωτότυπο F-16 της ΠΑ στην κορυφαία διαμόρφωση “V” (Block 72 / to “72” λόγω κινητήρων της Pratt & Whitney, θα ήταν “70” εάν έφερε κινητήρες της General Electric) θα περάσει από τελικές δοκιμές πιστοποίησης, τις οποίες κάνουν οι ειδικοί της Lockheed.

Το μεγάλο ταξίδι του «005» ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από την 114 ΠΜ στην Τανάγρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Φορτ Γουόρθ, σε μια απόσταση συνολικά περίπου 6.650 μιλίων (περί τις 10.000 χιλιόμετρα). Πριν από την αναχώρηση έγιναν κάποιες προεργασίες στην ΕΑΒ για την εύρυθμη λειτουργία του αφους, το προσωπικό της οποίας εκτέλεσε και τις εργασίες αναβάθμισης του μαχητικού.
Τοποθετήθηκαν αμερικανικά διακριτικά σήματα και το αεροσκάφος πέρασε νομικά στο νηολόγιο της αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα πετώντας προς τον εναέριο χώρο της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα, για λόγους νομικούς, το αεροπλάνο έχει νηολογηθεί ως τμήμα του στόλου της USAF. Μόλις ολοκληρώθηκαν αυτές οι εργασίες, ο αντισμήναρχος της αμερικανικής αεροπορίας Τζόσουα «Blue» Κούμπατς εισήλθε στο χειριστήριο (cockpit) του F-16, το οποίο απογειώθηκε με πρώτη στάση την αεροπορική βάση του Σαρλερουά στο Βέλγιο.
Το «005» θα παραμείνει στη βάση του Σαρλερουά μέχρι το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου. Από εκεί θα αναχωρήσει με τη συνοδεία άλλων τριών F-16 των Αμερικανών και ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, με τελικό προορισμό το Τέξας.
Στις σχεδόν 5.000 μίλια πτήσης από το Σαρλερουά μέχρι το Φορτ Γουόρθ, το F-16V της ΠΑ θα ανεφοδιαστεί στον αέρα περί τις 8 με 10 φορές. H πυκνότητα του ανεφοδιασμού συνδέεται με την ασφάλεια της πτήσης. Ένα F-16V μπορεί να πετάξει από το Βέλγιο έως το Τέξας με πολύ λιγότερους ανεφοδιασμούς. Ωστόσο οι δεξαμενές καυσίμων του μαχητικού πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτες διαρκώς, ώστε, σε περίπτωση κάποιου περιστατικού ή βλάβης, να έχει αρκετό χρόνο να προσγειωθεί στην κοντινότερη ξηρά. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του F-16 θα γίνει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η διάρκεια της πτήσης από το Σαρλερουά στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας υπολογίζεται περίπου στις 10 ώρες.

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα
Η μετάβαση του «005» στις ΗΠΑ για τελικές δοκιμές πιστοποίησης προκειμένου ν΄ αποτελέσει το πρότυπο για το σύνολο των μαχητικών του προγράμματος αναβάθμισης σε διαμόρφωση Viper. Όπως και η εισαγωγή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και του δεύτερου F-16 που θα αναβαθμιστεί σε διαμόρφωση Viper, μαρτυρά ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της ΠΑ βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Έως το 2027 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί και τα 83 που απομένουν, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΑΒ θα πρέπει να παραδίδει έως και 12 αεροσκάφη το χρόνο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα φιλόδοξο, καθώς η ΕΑΒ αναμένεται να ενισχυθεί με 280 προσλήψεις, αλλά και αναγκαία προμήθεια εργαλείων που αυτή τη στιγμή είναι μάλλον πεπαλαιωμένα. Η πρόοδος του εκσυγχρονισμού των 84 F-16V θα κρίνει και την παράλληλη αναβάθμιση με τα υλικά που θα αφαιρεθούν, των F-16 παλαιότερης διαμόρφωσης (Block 50).

Σ.Α.Σ και ΕΑΒ, εξ απαλών ονύχων
Κι εμείς σαν Σ.Α.Σ που έχουμε στελεχώσει την ΕΑΒ παραγωγικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά από τα πρώτα της βήματα (1978). Παρακολουθούμε με ειλικρινή αγωνία και κρυφή χαρά το διαρκή αγώνα και τις επιτυχίες της εταιρείας (διοίκησης και εργαζομένων), για την ευόδωση των στόχων της ΠΑ, των άλλων κλάδων των ΕΔ και της κοινωνίας γενικότερα. Είμαστε πάντα δίπλα τους.

Πηγές: (1) https://www.kathimerini.gr/society/561254668/oi-agnostes-ptyches-apo-to-megalo-taxidi-toy-f-16-viper/

            (2) https://www.defence-point.gr/news/quot-just-a-perfect-day-quot-gia-tin-eav-kai-ochi-mono-logo-anachorisis-toy-f-16v-gia-to-velgio

Share this post

Διαβάστηκε 82 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.