26
Οκτ

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Γράφει ο Επγός ε.α Σεβαστός Βλαχογιάννης της 9ης σειράς

ΜΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΑΣ ΜΗ, ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ...

Το έπος του ’40, το βροντερό ΟΧΙ σύσσωμου του λαού μας απέναντι στον ιταλικό φασισμό, η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, συγκαταλέγονται αναμφίβολα σε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Απλοί άνθρωποι πολέμησαν με καρτερία, με απίστευτο κουράγιο και αποφασιστικότητα, κόντρα στη βαρβαρότητα, την ανελευθερία, τον ολοκληρωτισμό, τον σκοταδισμό.
Έκπληκτη η Ευρώπη παρακολουθούσε μια μικρή χώρα να αντιστέκεται με επιτυχία στον φασισμό, την ίδια χρονική στιγμή που αυτός είχε ήδη κατακτήσει τη μισή Ευρώπη!
Το ΟΧΙ των Ελλήνων του ’40 επιβεβαίωσε τη διαχρονική προσήλωσή μας στην αξία της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Το ΟΧΙ των Ελλήνων είχε υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε υλικές θυσίες, σε οικονομικούς πόρους.
Το έπος του ’40, παρά τις νίκες του στα αλβανικά βουνά, κατέληξε το 1941 στην τριπλή κατοχή της Πατρίδας μας από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Βούλγαρους.
Δημιούργησε ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο, μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Οι Έλληνες έχουν αποδείξει στη διάρκεια των αιώνων ότι ξέρουν να ορθώνουν το ανάστημά τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.
Σε κρίσιμες στιγμές ξέρουν να υπερασπίζονται πανανθρώπινες αξίες, πέρα από κάθε προσδοκία, με δυσμενείς συσχετισμούς, σε δύσκολες συνθήκες.
Τιμούμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940!
Σκύβουμε ευλαβικά στον ηρωισμό της γενιάς του ’40 στον Γοργοπόταμο, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα!
Η διαχρονική σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη και ο συμβολισμός τους καθοριστικός για το μέλλον της Πατρίδας μας, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.
Η αναδρομή στην ιστορική μνήμη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να κατανοήσουμε τη σημασία των κρίσιμων γεγονότων, που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της δικής μας ιστορίας αλλά και της παγκόσμιας.
Πολύ περισσότερο σήμερα που ο κόσμος του χθες δίνει ορμητικά τη θέση του σε μια παγκόσμια κοινωνία των ανοιχτών οριζόντων χωρίς σύνορα.
Η επέτειος που γιορτάζουμε αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρεία και τον φασισμό! Αναδεικνύει το εξεγερτικό του πνεύμα που κορυφώθηκε πολλά χρόνια αργότερα στην αντίστασή του κατά της δικτατορίας της χούντας και το 1973 στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Συμβολίζει το αστάθμητο μέγεθος του ανθρώπου, τον αγώνα υπέρβασης των δυνατοτήτων του, όταν πρόκειται να υπερασπίσει την εθνική του κυριαρχία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τις αξίες του.
Όπως λέει ο ποιητής στο Άξιον Εστί:
«...μη παρακαλώ σας μη, μη λησμονάτε τη χώρα μου...»

 

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΕΒΑΣΤΟΣ
Επγός ε.α. 9η Σειρά ΣΤΥΑ

Share this post

Διαβάστηκε 211 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.