16
Οκτ

ΣΤΥΑ 1949-2019

70 Χρόνια, ιστορικά και αποδοτικά για τους απόφοιτους Τεχνολόγους της δοξασμένης παραγωγικής Σχολής ΣΤΥΑ.

Στις 19 Ιανουαρίου 1949 με την υπ.αριθμ. 15318 διαταγή του Υπουργείου Αεροπορίας, γίνεται η πρόσκληση για την παρουσίαση στη  ΣΤΑ  στις  2 Φεβρουαρίου 1949 των 162 επιτυχόντων μαθητών Δοκίμων, οι οποίοι συγκρο-τούν την 1η σειρά ΣΤΑ.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο  του 1948 στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ.

Με τον Α.Ν. 1553/1050 η ΣΤΑ μετονομάζεται σε ΣΤΥΑ ως μέση Τεχνική Σχολή.

Το έτος 2016 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας [ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ] και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας [ Αντιπτέραρχος ΒΑΪΤΣΗΣ] κλείνουν τη Σχολή ΣΤΥΑ με τον κατάπτυστο Νόμο 4407/16. Η τελευταία σειρά που βρίσκεται στη Σχολή για 3 χρόνια είναι η 68η. Στη θέση της τοποθετείται η ΣΜΥΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συμμαθητές, όλοι μας γράψαμε την ιστορία των 70 χρόνων με το πέρασμά μας από τις τάξεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ονομάζομαι Βλαχογιάννης Σεβαστός επσγός ε.α. της 9ης σειράς Σ.Τ.Υ.Α. Μηχανοσυνθέτης.

Υπηρέτησα περίπου 26 χρόνια και έχω τη δυνατότητα να εξιστορήσω γεγονό-τα και περιστατικά, τα οποία βίωσα κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, όπως και εσείς. Τα περισσότερα από αυτά αποτέλεσαν την καλή σταδιοδρομία μας στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γοργοκύλησε ο χρόνος, διάβηκε και προσπέρασε και σκεπτόμαστε πότε ήμα-σταν δόκιμοι στη Σχολή και πότε γίναμε απόστρατοι.

Βρεθήκαμε στην εργασία μας ο ένας δίπλα στον άλλον και η αποστολή μας ήταν επιτυχημένη γιατί οφειλόταν στο απαράμιλλο σθένος, στο ήθος, στον ζήλο και στην ποιότητά μας. Ήμασταν η σπονδυλική στήλη της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Κανείς δεν αμφισβήτησε ή είχε άλλη γνώμη για την προσφερόμενη εργασία μας. Βρεθήκαμε πολλές φορές στο Πάνθεον με τιμητικούς επαίνους, πολλά συγχαρητήρια και εύφημες μνείες για το τεράστιο έργο μας.

Το καθημερινό παραγόμενο έργο των Τεχνολόγων μετατρέπεται σε μαχητική ικανότητα, ετοιμότητα και αξιοπιστία που χωρίς αυτούς δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αποστολή σε ένα υψηλό τεχνολογικό φορέα που είναι η Πολε-μική Αεροπορία.

Ήμασταν συνεπείς στα καθήκοντά μας, μπορεί να στερηθήκαμε πολλά στα καλύτερα χρόνια της ζωής μας αλλά ποτέ δεν αγανακτήσαμε. Λατρεύαμε αυτό που κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι ήταν χρήσιμο και αναγκαίο.

Δουλεύαμε αγόγγυστα είτε στις πίστες, είτε σε υπόστεγα συντήρησης και περιοδικών επιθεωρήσεων, είτε σε τεχνικά γραφεία ακόμη και ως Διοικητές της Σχολής ΣΤΥΑ, δείχνοντας την αυταπάρνησή μας για την υλοποίηση έργου. Χωρίς κίνητρα, με εντιμότητα, με φιλοτιμία και με αγάπη προς την Πατρίδα μας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες μέρα-νύχτα, [εκτιθέμεθα σε στοιχεία βλαβερά για την υγεία μας όπως: Στους θορύβους, στις μυρωδιές του καυσίμου και των λαδιών και στις διάφορες ακτινοβολίες] μοχθούσαμε μέσα στη μουντζούρα για να υπογράφουμε την ασφαλή πτήση.

Ο κάθε ένας από εμάς ασχολήθηκε κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του:  Στα αεριωθούμενα αεροπλάνα 1ης ή 2ης ή 3ης ή και 4ης γενιάς, στα ελικοφόρα, στα ελικόπτερα, στα Ραντάρ στις βουνοκορφές, στα Μεταφορικά Μέσα και Μηχανήματα, στις Διαχειρίσεις (Υλικονόμοι) αναλωσίμων υλικών και ανταλλακτικών, στους Ελεγκτές Αεράμυνας και στα Συνεργεία Αεροπορικών εγκαταστάσεων Σ.Α.Ε.

Χάρη στην αρμονική συνύπαρξη με τους χειριστές δημιουργήθηκε το τρίπτυχο: ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ-ΙΚΑΡΟΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ γιατί ταξιδεύαμε στο ίδιο καράβι στην Πολεμική Αεροπορία και ήμασταν συνυπεύθυνοι. Η συνεργασία μας εκτιμάτε για την εγγύηση και στήριξη της πορείας της Πολεμικής Αεροπο-ρίας μας.

Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας εξαρτάται από την απόδοση των Τεχνολόγων. Ο ρόλος τους είναι σπουδαίος. Έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για την αφοσίωσή τους στο καθήκον, για την επαγγελματική τους αρτιότητα και για τον άδολο πατριωτισμό τους.

Το έμβλημα της Σχολής ΣΤΥΑ αποτελείται από σύνθεση που απεικονίζει μια ασπίδα σε γαλάζιο φόντο που συμβολίζει την ελληνικότητα και το χρώμα του ουρανού και σε κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των αποφοίτων της που έπεσαν για την Πατρίδα.

Κατόπιν όλων αυτών ΔΗΛΩΝΩ ότι είμαι υπερήφανος που προέρχομαι από την ιστορική και ένδοξη παραγωγική Σχολή ΣΤΥΑ και θα είναι μεγάλη μου τιμή να παρουσιάζομαι ως απόφοιτός της μέχρι και την τελευταία μου πνοή!!!

Αυτή είναι η ιστορία των 70 χρόνων των αποφοίτων της ΣΤΥΑ γιατί έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην υπηρεσία:

Τα καλύτερά τους χρόνια! Το άγχος τους! Την αγωνία τους! Το αίμα τους!

ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗΣ  Σ.Τ.Υ.Α. !!!

6/2/20

                                                            ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΕΒΑΣΤΟΣ 

                                                               Επγός ε.α. 9ης σειρά ΣΤΥΑ

                                                                  ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ

Share this post

Διαβάστηκε 260 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.