23
Σεπ

ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ

 Γράφει ο Επγός ε.α Σεβαστός Βλαχογιάννης της 9ης σειράς

 «ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ» είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας! Τα λεβεντόπαιδα που προστατεύουν με κίνδυνο της ζωής τους την αγαπημένη τους Πατρίδα φυλάσσοντάς την από τους εχθρούς της!
Προέρχομαι από την 9η σειρά της παραγωγικής Σχολής Σ.Τ.Υ.Α. με την ειδικότητα του Μηχανοσυνθέτη. Εργάστηκα σκληρά στην υπηρεσία της Π.Α. επί 22 συναπτά έτη στα συνεργεία κινητήρων στις ΝΤΑΚΟΤΕΣ, όπου βγήκα μηχανικός εξωτερικού κατόπιν εξετάσεων, στα Τ 37 στους κινητήρες j69, όπου πραγματοποίησα γενική επισκευή σε περισσότερους από 32 κινητήρες, στα F 104G στους κινητήρες j79-11 επί 10 χρόνια και στα MIRAGE F1 στους κινητήρες ATAR 09K50 επί 8 χρόνια. Εκτός από συντηρητής, ήμουν εκτελεστής και επιθεωρητής περιοδικών επιθεωρήσεων, δοκιμαστής στο δοκιμαστήριο των κινητήρων στο RUN UP και εκπονούσα τον ποιοτικό έλεγχο και την αποκατάσταση των βλαβών των κινητήρων. Εξαιτίας όλων αυτών των ιδιοτήτων μου έμεινα στην 114 Πτέρυγα Μάχης πάνω από 18 χρόνια!

Πολλές φορές όταν κατά την πτήση με F104G ή με MIRAGE F1 ο χειριστής διαπίστωνε βλάβη κινητήρος, προσγειωνόταν στο κοντινότερο αεροδρόμιο με το αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπως στον Βόλο, την Αδραβίδα ή τον Άραξο, όπου πήγαινα και αποκαθιστούσα τη βλάβη.
Δεν υπάρχει πιλότος που δεν έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του πετώντας, όπως επίσης δεν υπάρχει πιλότος που να μην έχει κάνει κάποιο λάθος, μικρό ή μεγάλο, κατά τη διάρκεια της πτήσης του! Το Ευαγγέλιο για κάθε πιλότο είναι το λεγόμενο «Εγχειρίδιο του Αεροσκάφους». Εκεί περιγράφονται τα πάντα που αφορούν στο αεροσκάφος και σε αυτό καταφεύγουν οι πιλότοι για να λύσουν κάθε απορία τους. Πιο συγκεκριμένα: Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι διαδικασίες εγκατάλειψης, περιγράφονται με σαφήνεια και είναι διαφορετικές για κάθε τύπο αεροσκάφους. π.χ. Στα MIRAGE F1, όταν σταματήσει να λειτουργεί ο κινητήρας, υπάρχει η μπαταρία και το Μικροτούρμπο που μπορούν να προκαλέσουν επανεκκίνηση στον αέρα, ενώ στα F16 η κράτηση κινητήρα αποτελεί λόγο εγκατάλειψης του αεροσκάφους, γιατί δεν έχει επανεκκίνηση. Η εγκατάλειψη ενός αφους είναι ψυχοφθόρα κατάσταση για τον πιλότο. Η απόφαση εγκατάλειψης είναι δύσκολη και βασανιστική, καθώς ο πιλότος καλείται να αποφασίσει άμεσα και καθαρά και να μεταβεί σε ένα περιβάλλον άγνωστο, μακριά από το ασφαλές κοκπιτ και οι ενέργειές που πρέπει να κάνει θα είναι μηχανικές!
Θυμάμαι γεγονότα κι επικαλούμαι την αντίστοιχη δημοσίευση της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» που υπενθύμιζε την παλικαριά και τη γενναιότητα των πιλότων μας! Κάποια μέρα σε μια διατεταγμένη πτήση ο χειριστής Θεοδ. Μόσχος με αφος MIRAGE F1 είχε κράτηση κινητήρα στα 25.000 πόδια! Δε φοβήθηκε και δεν έχασε την ψυχραιμία του! Με λεβεντιά και με θάρρος έκανε συνέχεια επανεκκινήσεις χάνοντας συνέχεια ύψος και στο τέλος κατόρθωσε με τις πολλές προσπάθειες να ξαναλειτουργήσει τον κινητήρα. Ένα άλλο περιστατικό, που συνέβη όταν ήμουν προϊστάμενος του συνεργείου κινητήρων του αεροσκάφους MIRAGE F1, ήταν όταν ο χειριστής Κων. Χίου κατά την πτήση του άκουσε έναν παράξενο και μεγάλο θόρυβο. Αμέσως αισθάνθηκε τον κινητήρα να σβήνει. Προσπάθησε να τον επανεκκινήσει αλλά κατάλαβε ότι κάποια μεγάλη βλάβη συνέβη. Πράγματι είχε σπάσει ο θάλαμος καύσεως και διέλυσε τον αεροστρόβιλο που κινεί τον αεροσυμπιεστή. Με πολύ κουράγιο και ψυχραιμία κατάλαβε τη μεγάλη ζημιά και το εγκατέλειψε επιτυχώς στην περιοχή του Ορχομενού! Το περιστατικό αυτό έγινε η αιτία να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη MIRAGE F1 προκειμένου να αντικατασταθούν οι θάλαμοι καύσεως. Το έτος 2005 στις 13 Μαϊου στο Αιγαίο ένα περιστατικό καταγράφηκε στα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά με αφος F16 και με τον γενναίο λεβέντη χειριστή Χρ. Ρίκο, ο οποίος κατέβασε στη γη το αεροσκάφος με σβησμένο κινητήρα. Το μουγκρητό του κινητήρα του F16 σταματήσε να ακούγεται... Ένας δυνατός χτύπος της καρδιάς διαπέρασε το στήθος του παλικαριού πιλότου που είχε δύο επιλογές, ή θα το προσγείωνε ή θα το εγκατέλειπε! Κι όμως το προσγείωσε στη Λήμνο διασώζοντας το αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων αφος και τη ζωή του! Είχε απογειωθεί από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου. Αναφέρομαι στους Γενναίους πιλότους της Π.Α. για να τονίσω την αξία που έχουν αυτά τα παλικάρια οι Αεροπόροι μας και την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στους χειρισμούς τους για τη φύλαξη της Πατρίδας μας!

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ
Επσγός ε.α. 9η σειρά Σ.Τ.Υ.Α
ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ

Share this post

Διαβάστηκε 323 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.