24
Απρ

Ένα Διαφορετικό Ελληνορθόδοξο Πάσχα

Του Σμχου Δημ. Σχιζα της 8ης σειράς

Η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης παγκοσμίως είναι το Πάσχα, που σηματοδοτεί το πέρασμα του ανθρώπου από την παρούσα ζωή στην αιωνιότητα, όπως μας διδάσκει η Ανάσταση του Κυρίου. Για όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Έλληνες, αλλά και τους απανταχού Ορθοδόξους, το φετινό Πάσχα υπήρξε εντελώς διαφορετικό όλων των προηγουμένων. Ένας αόρατος, ύπουλος και επικίνδυνος εχθρός για την υγεία των ανθρώπων εισέβαλε αιφνιδίως στη ζωή μας, δημιουργώντας πανδημία που προσέβαλε πολλούς παγκοσμίως, «τελείωσε» αρκετούς και συνεχίζει. Ανάγκασε τις ανθρώπινες κοινωνίες να λάβουν αυστηρά μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν.

Στην Πατρίδα μας, με πρωτοστάτη την επιστημονική κοινότητα της υγείας και με μια υπεύθυνη και αποφασιστική κυβερνητική εξουσία, πολύ έγκαιρα ελήφθησαν τα απαραίτητα υγειονομικά και άλλα διοικητικά μέτρα, ώστε να υποστούμε ελάχιστες οδυνηρές επιπτώσεις από το φοβερό αυτόν εισβολέα παγκοσμίως. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας εφήρμοσε κατά γράμμα το Άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος όπου προβλέπεται: «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Ο ελληνικός Λαός απεδέχθη και εφάρμοσε πλήρως, σχεδόν όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας του, πλην βέβαια κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων από ανεύθυνους.

Με όλα αυτά τα συμβαίνοντα η παράδοση για Πάσχα στο χωριό δεν πραγματοποιήθηκε. Τα χωριά μας συνέχισαν τη μοναξιά τους, οι γειτονιές και τα ομαδικά γλέντια εξέλειπαν, οι σούβλες εξαφανίσθησαν. Οι Ι. Ναοί κυριολεκτικά κενοί κόσμου και μόνο με ελάχιστους ιερωμένους και ψάλτες ετελέσθησαν τα προβλεπόμενα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Αναστάσεως. Εμείς όλοι ανάψαμε τις λαμπάδες μας με το «Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός….» μέσα στα σπίτια μας και ανταλλάξαμε ευχές με το «Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη» από τις βεράντες μας στη γειτονιά και τηλεφωνικώς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το ίδιο βέβαια είχε συμβεί και με τους Καθολικούς Χριστιανούς που εόρτασαν το δικό τους Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα. Το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο έφθασε αεροπορικώς στην Αθήνα χωρίς μεγάλη υποδοχή, όπως άλλοτε, μετεφέρθη δε κατευθείαν στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και πουθενά αλλού.

Αυτό το Πάσχα θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας, ως το ππέρασμα όχι μόνο στην αιωνιότητα, αλλά και στην αανθρώπινη δύναμη της αυτογνωσίας, της αυτοπειθαρχίας, της αλληλοβοηθείας, της αλληλεγγύης και του καθήκοντος. Κυρίως, όμως, της πίστεώς μας που ουδόλως μειώνεται με την απαραιτήτως υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι μας και το κλείσιμο των Εκκλησιών. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις δομές της υγείας της πατρίδος μας, σε όλους τους Έλληνες-δες που τήρησαν και τηρούν τα διοικητικά μέτρα. Στα Σ.Α. που άγρυπνοι φρουροί είχαν την όλη εποπτεία τηρήσεως αυτών των μέτρων και βεβαίως στην πολιτική μας Ηγεσία που πολύ έγκαιρα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις προς αντιμετώπιση αυτής της αόρατης απειλής που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη την αανθρωπότητα.

Και μέσω αυτού του κειμένου εκφράζουμε την ευχή μας, σε όλους τους Έλληνες-δες και όχι μόνο: Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Είναι το μέγιστο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Είναι το παγκόσμιο μήνυμα:

Της Αγάπης κατά του μίσους
Της Ειρήνης κατά του πολέμου
Της Αρετής κατά της κακίας
Της Ταπεινοφροσύνης κατά της αλαζονείας
Ευχόμαστε!

Το μήνυμα αυτό να φωλιάσει μέσα στη σκέψη και στην καρδιά όλων μας και κυρίως των πρόσκαιρα ισχυρών και αλαζόνων του πλανήτου μας.                  

21/4/20
Δημ. Σχίζας
Σμήναρχος ε.α.

Share this post

Διαβάστηκε 84 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.