To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

13
Φεβ

Πρόσκληση του Σ.Α.Σ σε Ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)

Αντιασφαλιστική θωράκιση. Η ζωή στη μέγγενη της ανασφάλειας

Ο Σ.Α.Σ, με ευθύνη προς τη νέα γενιά, χωρίς ψευδαισθήσεις, κατανοεί το μέγεθος της νέας, βαθιάς κοινωνικής επίθεσης που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό. Η ζωή μας για χρόνια μπαίνει στη μέγγενη της ανασφάλειας. Γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε: προγραμματίζουμε, οργανωνόμαστε, ενωνόμαστε, διεκδικούμε συλλογικά με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά μας. Για μια αξιοπρεπή ζωή με ουσιαστική ασφάλεια.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ, την Τρίτη 11-2-2020, προσκλήθηκε σε ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ενώπιον εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων. Ο Σ.Α.Σ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του, Σμήναρχο ε.α.κ.  Δημήτριο Φαλτάιτς. Αν και τα θέματα ενδιαφέροντος των αποφοίτων ΣΤΥΑ και γενικότερα των ε.ε. και ε.α συναδέλφων είναι πολλά και εξίσου σημαντικά, λόγω του περιορισμένου χρόνου έγινε αναφορά στα παρακάτω:

1. Διοίκηση του ΕΦΚΑ

α. Από τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΦΚΑ απουσιάζει η εκπροσώπηση των στρατιωτικών, μιας κατηγορίας ασφαλισμένων την οποία ο ίδιος ο νομοθέτης αναγνωρίζει ως ιδιαίτερη καθώς αναφέρεται σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Στο ΔΣ του ΕΦΚΑ δεν συμμετέχει ούτε εκπρόσωπος των ασφαλισμένων από τις ΕΔ ούτε εκπρόσωπος των συνταξιούχων αποστράτων. 

β. Η μοναδική συμμετοχή των στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ αφορά τα ε.ε. στελέχη και είναι στη Συμβουλευτική Επιτροπή στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας.

Πρόταση: Στο υπόψη σχέδιο νόμου είναι ανάγκη για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης να θεσπισθεί η εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΕΦΚΑ των ε.ε. και ε.α. στρατιωτικών, ως ειδική κατηγορία, που δεν εκπροσωπείται από κανένα άλλο φορέα εργαζομένων και συνταξιούχων.

2. Χρηματοδότηση Μετοχικών Ταμείων.

α) Το άρθρο 47 του ν.  4387/16 προβλέπει, «Η χορήγηση παροχών από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης των μερισμάτων των εν δυνάμει μερισματούχων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Πρόταση: Για τη βιωσιμότητα των ταμείων είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί ότι τα Μετοχικά Ταμεία, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας χρηματοδοτούνται και από τους κοινωνικούς πόρους.

3. Πρόωρη Αποστρατεία Στρατιωτικών

α. Οι στρατιωτικοί υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας σύμφωνα με τον εκάστοτε συνταξιοδοτικό νόμο ή συνταξιοδοτούνται/αποστρατεύονται με απόφαση της υπηρεσίας, χωρίς να το επιθυμούν, ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη σταδιοδρομία τους και χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα έτη για πλήρη σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση 40 έτη υπηρεσίας.
β) Με τα άρθρα 24 και 25 του σχεδίου νόμου προβλέπεται, αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από τα 30,01 έτη ασφάλισης έως τα 40 έτη ασφάλισης, αρχίζοντας από 1,98% για τα 30,01 έτη ασφάλισης και φτάνοντας στα 2,55% για τα 36,0-40 έτη ασφάλισης. Η αύξηση της σύνταξης, που προκύπτει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, είναι μόνο λογιστική καθώς συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά. Η επιλογή της δυνατότητας μείωσης της προσωπικής διαφοράς, έστω και λογιστικά, θα πρέπει να δοθεί και σε όσους αποστρατεύθηκαν με αίτησή τους πριν το ν.4387/2016 ή αποστρατεύθηκαν και αποστρατεύονται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας.

Πρόταση: Όσοι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται (αποστρατεύονται) με πρωτοβουλία της υπηρεσίας ή έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το ν.4387/2016 και δεν έχουν συμπληρώσει πραγματική συντάξιμη υπηρεσία 40 ετών, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται με αίτησή τους να ζητήσουν τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με 40 έτη, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

4.  Εφαρμογή Αποφάσεων ΣτΕ (Επαναφορά συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλ. 2012, για επανυπολογισμό, χωρίς απόδοση αναδρομικών)

α. Με διαδοχικές αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές και οι μειώσεις των συντάξιμων που επιβλήθηκαν με τους νόμους (3863/2010, 3865/2010, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012. Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε και πλήρης κατάργηση των Δώρων & του Επιδόματος Αδείας κατ’ έτος.

β. Οι υπ’ αριθ. 1890 και 1891/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ακύρωσαν τις υπ’ αριθ. 25909/470/7-6-2016 ΥΑ και 26083/887/7-6-2016 ΚΥΑ με τις οποίες καθορίζονταν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

γ) Ο επανυπολογισμός των συντάξεων έγινε με τα ποσοστά αναπλήρωσης των άρθρων 14, 33 και 96 του ν. 4387/16 και χωρίς την αναπροσαρμογή σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν.4307/2014, παρ. 2, 3 του άρθρου 86 οι οποίες πρέπει να καταργηθούν και να επανέλθουν οι μισθοί και συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

Πρόταση: Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων να ληφθούν υπόψη οι αμετάκλητες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και ως συντάξιμος μισθός να ορισθεί τα ποσό όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31 Ιουλίου, 2012.

Τέλος ο Σ.Α.Σ ζήτησε να καταργηθεί η προσωπική διαφορά καθώς δεν πρόκειται για σύνταξη, ενώ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και να ενσωματωθεί στην Εθνική σύνταξη.

 

Share this post

Διαβάστηκε 93 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.