To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

09
Ιαν

Νέο ασφαλιστικό, ΣτΕ, αναδρομικά, δώρα

του Ευθύμιου Γκιτέρσου της 24ης σειράς

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου: να εναρμονίσουν το νομικό πλαίσιο με τις «νέες» απαιτήσεις των εργοδοτών και των διεθνών οργανισμών (ΕΕ – ΟΟΣΑ - ΔΝΤ), σχεδιάζουν νέο ασφαλιστικό νόμο. Σκοπός τους είναι η δικαίωση και η εμπέδωση της μνημονιακής λογικής. Της λογικής αυτής που στην πράξη επέφερε μείωση του επιπέδου των συντάξεων κατά 45% και σωρευτική απώλεια 63 δισ. ευρώ (μελέτη Ρομπόλη-Μπέτση).

Εμπόδιο στα σχέδιά τους είχαν τους συνεχείς διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με κάθε μέσο. Για ν’ αναχαιτίσει τους κοινωνικούς αυτούς αγώνες η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες νομοθετικές και κατασταλτικές.   

Έτσι την Παρασκευή 10-1-2020 θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η «πρότυπη» αγωγή για τα αναδρομικά των «παλαιών» συνταξιούχων (μέχρι 12-5-2016), καθώς και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφανθεί για τις περικοπές του «νόμου Βρούτση» (ν. 4093/2012), που στέρησε δισεκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους.

Με αμετάκλητες αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 (με αριθ. 2287-2288/2015), είχε απορρίψει την αίτηση του κ. Βρούτση και της Δκσης του ΕΦΚΑ. Είχε κηρύξει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων, είχε διατάξει την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους και την επαναφορά των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα, καθώς επίσης και την ολοσχερή επαναθέσπιση ολόκληρης της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τα μνημονιακά χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν συμμορφώθηκε με τις τότε αποφάσεις του ΣτΕ. Ψήφισε τρίτο μνημόνιο, περιέκοψε περαιτέρω τις συντάξεις και δημιούργησε τον καταστροφικό για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016), καθιερώνοντας, εκτός των άλλων, σύστημα συντάξεων δώδεκα (12) μηνών, καταργώντας έτσι μονοκοντυλιά τη 13η και 14η σύνταξη.

Την 18/10/2019 η Γραμματεία της Ολομέλειας του ΣτΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις αποφάσεις των προσφυγών εργαζομένων και συνταξιούχων κατά του ν. Κατρούγκαλου. Οι κυριότερες είναι:

-Δεν δικαιούνται αναδρομικά-Δώρα, αμετάκλητα, οι «παλαιοί» και νέοι συνταξιούχοι.

-Είναι ισχυρές οι περικοπές Βρούτση του 2012 (περικοπή συντάξεων-κατάργηση Δώρων, ν. 4093/2012).

-Είναι ανίσχυρες οι αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές Βρούτση (υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις ΟλΣτΕ).

-Είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων (προ 13/5/2016).

-Είναι νόμιμη η συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 (νομιμοποίηση «ρήτρας ΔΝΤ»).

-Ισχύει η μνημονιακή δέσμευση για τη σύνδεση των συνταξιοδοτικών δαπανών με το χρέος-οικονομία (662/2012 απόφαση ΟλΣτΕ).

Στο πλαίσιο αυτό της αρνητικής δικαστικής εξέλιξης κανείς νοήμων δεν περιμένει θαύματα από τη δικαιοσύνη και τους δικαστικούς υπαλλήλους την 10/1/20 από το ΣτΕ.

«Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα» δήλωνε με νόημα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ τον Οκτώβρη.

Κι εμείς, ως εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, προφανώς και δεν έχουμε άλλο δρόμο από το δρόμο της συνεχούς και μαχητικής διεκδίκησης. Την ώρα μάλιστα που μας ξεκόβουν κάθε ελπίδα δικαστικής διεκδίκησης.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην ολότητά του, ολόκληρη η οργανωμένη κοινωνία της εργασίας σε ενότητα, το σύνολο των συνταξιούχων, χωρίς ψευδαισθήσεις και αναμονή, χωρίς ανοχή, συντονισμένα, ενωτικά και μαχητικά.

Πρέπει να πιέσουμε, κατ’ αρχήν, την κυβέρνηση για άμεση και δίκαιη λύση στο ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών και στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου, βιώσιμου και δημοκρατικού ασφαλιστικού συστήματος, που να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου της εργασίας.

Η συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δημιουργίας έξω από το ΣτΕ την 10 Ιανουαρίου 2020 είναι επιβεβλημένη.

Γκιτέρσος Ευθύμιος
Αθήνα 9/1/2020

Share this post

Διαβάστηκε 143 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.