To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

02
Νοε

Κοινός Eορτασμός ΣΤΥΑ - ΣΙΡ - ΣΥΔ

Τα Διοικητικά Συμβούλια Σ.Α.Σ, ΣΑΙΡ και ΣΑΣΥΔΑ αποφάσισαν τον κοινό εορτασμό των 70, 68 και 65 χρόνων από την ίδρυση της ΣΤΥΑ, ΣΙΡ και ΣΥΔ, αντίστοιχα, σε ένα 2ήμερο εκδηλώσεων, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στην Α/Β Δεκέλειας (Τατόι) και την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 στη ΛΑΕΔ.

Την Πέμπτη από νωρίς, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε παραταχθεί άγημα στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων αποτελούμενο από Δοκίμους της ΣΜΥΑ. Παρά την καταρρακτώδη βροχή τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στον εορτασμό κλήθηκαν, μεταξύ άλλων και παραβρέθηκαν:   

- Ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Γιάνναρος ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΑ

- Ο Διοικητής της ΣΜΥΑ Ταξχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου και Επιτελείς Αξιωματικοί της Σχολής

- Εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων EAAA, EAAN, ΕΣΜΑ, ΣMYN, ΠΟΣ και πλήθος συναδέλφων εν ενεργεία και, κυρίως, εν αποστρατεία. Σημαντική ήταν και η παρουσία κυριών και συγγενών των πεσόντων εν υπηρεσία συναδέλφων.

Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στη Λέσχη των Δοκίμων της ΣΤΥΑ-ΣΜΥΑ. Τα περισσότερα μέλη των ΔΣ του Σ.Α.Σ ήταν παρόντα συντονίζοντας και βοηθώντας στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος που είχε προετοιμάσει επιτροπή. Ο Πρόεδρος  του Σ.Α.Σ Σμήναρχος ε.α. Δημήτριος Φαλτάιτς φανερά κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια της οργάνωσης, παρουσίασε το πρόγραμμα  το οποίο περιλάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις, απόδοση αναμνηστικών, τιμητικών δώρων και πλακετών, χαιρετισμούς κ.ά.

Στην αρχή κλήθηκε να μιλήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.Α.Σ Σμήναρχος ε.α κ. Παναγιώτης Μερτίκας της 1ης σειράς ΣΤΥΑ. Ο λόγος του ήταν κυρίως παραπεμπτικός, συμβουλευτικός, συναισθηματικός, παραινετικός προς τους …απόντες δοκίμους, με προσπάθεια ιστορικής ευαισθητοποίησης της ελπιδοφόρου νιότης. Τόνισε την αγαστή συνεργασία τεχνικών και ιπταμένων προκειμένου να συντελεστεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο Σμήναρχος ε.α κ. Καμποσιώρας, 1ης σειράς ΣΥΔ, έλαβε το λόγο στη συνέχεια. Έκανε ιστορική διαδρομή, με γλαφυρό τρόπο, στην ίδρυση και στα επιτεύγματα των αποφοιτησάντων από τη ΣΥΔ Υπαξιωματικών. Κάλεσε το ακροατήριο σ’ ενός λεπτού σιγή προκειμένου να τιμήσουν τους εκλιπόντες στην υπηρεσία ΣΥΔίτες. Τέλος, τόνισε την ανάγκη της συνέχειας και της αναβάθμισης των σχολών ΑΣΣΥ.  

Έπειτα κλήθηκε στο βήμα ο Αντισμήναρχος (Ρ) ε.α. Ιωάννης Κρανιάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΑΙΡ) για να χαιρετήσει την εκδήλωση. Απότισε, κυρίως, φόρο τιμής στους εκλιπόντες εν υπηρεσία Ραδιοναυτίλους στα 80 χρόνια προσφοράς των Ραδιοναυτίλων στην ΠΑ.

Σχολιάζοντας, με χιούμορ, την αντιστροφή της προσήκουσας σειράς των ομιλητών, έλαβε το λόγο ο Δκτής της ΣΜΥΑ, Ταξχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου. Έκανε μια τυπική εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ΣΜΥΑ για ενημέρωση των καλεσμένων. Χρωμάτισε δε, από καρδιάς, έντονα, με συναισθηματική φόρτιση από την προσωπική του εμπειρία στην ΠΑ, την προσφορά της ραχοκοκαλιάς της ΠΑ, όπως είπε, που είναι οι απόφοιτοι των σχολών Υπαξιωματικών.

Η τελετή συνεχίστηκε με συναισθηματική έξαρση.

Ο κ. Τσουκνίδας της 8ης σειράς ΣΤΥΑ, Σμήναρχος ε.α. και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, απέδωσε ποίημά του, σε κορνίζα, στον Δκτή της ΣΜΥΑ και στον πρόεδρο του Σ.Α.Σ με χαρακτηριστικό τίτλο «ΣΤΥΑ», όπως και μια σειρά καλλιτεχνικών πονημάτων του (βιβλία). Τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά των αποφοίτων ΑΣΣΥ προς την ΠΑ, αλλά και την πολυποίκιλη προσφορά τους προς την κοινωνικό σύνολο της πατρίδας μας που τιμά την ΠΑ.

STYA POIHMA

Εκ μέρους του ΣΑΣ, βραβεύτηκε ο κ. Μερτίκας για την πολυετή προσφορά του στο Σύλλογο. Την πλακέτα του παρέδωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.Α.Σ, Σμηναγός ε.α. κ. Καράμπελας Π.

Πλήρης συναισθηματικής φόρτισης, σε απογείωση, ο κ. Καράμπελας χαρακτήρισε τον κ. Μερτίκα «σημαία» της ΣΤΥΑ. Είναι κρίμα, τόνισε με θλίψη, να αποκόπτεται η συνέχεια της ΣΤΥΑ από το νέο σχήμα της ΣΜΥΑ, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος των συναδέλφων που επιδοκίμαζαν τη θέση του!

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ κ. Φαλτάιτς, βράβευσε το ροκ συγκρότημα “AIR BOYS”, στα πρόσωπα του Γιάννη Γκικάκη, Ασμχου (ΤΣΕ) ε.α. της 11ης σειράς ΣΤΥΑ και του συναδέλφου μας Λιανού Βύρωνα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στις αρχές του 1965, στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης Σούδας στα Χανιά Κρήτης.  Ήταν ένα από τα πρώτα ροκ συγκροτήματα στην Ελλάδα και το πρώτο σε όλη την Κρήτη. Ο λόγος της βράβευσης είναι, ότι στα πέντε χρόνια της παρουσίας τους έδωσαν οχτώ ρεσιτάλ, όλα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και δεκάδες εμφανίσεις σε επίσημες φιλανθρωπικές χοροεσπερίδες. Η φιλανθρωπική αυτή προσφορά τους υπολογίζεται σε πάνω από 300.000 ευρώ (σημερινή αντιστοιχία), όταν ο μισθός του Εσμία, τότε, ήταν 1.100 δρχ., δηλαδή τρία ευρώ. Κι οι ίδιοι δεν είχαν ένα πιάτο γεμάτο να φάνε, όπως τόνισε ο κ. Γκικάκης. Τέτοιοι άνθρωποι ζυμώθηκαν στα εκπαιδευτήρια της ΣΤΥΑ. Εύγε!

Στη συνέχεια ο κ. Γκικάκης χάρισε στον Δκτή της ΣΜΥΑ ένα LP βινυλίου κι ένα CD με αφιέρωση για τη βιβλιοθήκη της Σχολής, προκειμένου οι Δόκιμοι να μην ξεχνούν την ιστορία των παλαιοτέρων συναδέλφων τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΥΔΑ Ταξχος (Ο) ε.α. κ. Γεώργιος Ρούσσος, βράβευσε το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου κ. Καμποσιώρα για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του προς τον ΣΑΣΥΔΑ. Ο κ. Καμποσιώρας τόνισε, στην αντιφώνησή του, πως μόνον ο ενωμένος συλλογικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα.

Εκ μέρους του ΣΑΙΡ βραβεύτηκε από τον πρόεδρό του κ. Κρανιά ο Επγός ε.α. Βασιλάκος Πολυχρόνης. Ναυτίλος στο ΝΙΚΗ 12, Ανθυπασπιστής τότε, για τη συμμετοχή του στην αεροαποβατική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» της 21ης – 22ας Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Ο κ. Βασιλάκος με ταπεινότητα και υπερηφάνεια στη μνήμη όσων «έπεσαν» για την πατρίδα αποδέχθηκε τη βράβευση.

Ακολούθως, οι τρείς σύλλογοι που διοργάνωσαν από κοινού τον εορτασμό, δια των προέδρων τους, ευχαρίστησαν το Δκτή της ΣΜΥΑ για τη φιλοξενία  και του παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα. Ο κ. Κρανιάς απευθυνόμενος προς τον κ. Δκτή του ζήτησε την συνδρομή του, λόγω της βαρύνουσας θεσμικής του θέσης, ώστε να τροποποιηθεί ο ν. 4407/2016 και οι ιστορικές Σχολές μας να παραμείνουν ως κατευθύνσεις στην νέα σχολή, σύμφωνα με τις προτάσεις των Συλλόγων μας.

Τέλος ο κ. Κ. Λιούτας πρότεινε να βγάλουμε αναμνηστική φωτογραφία όλοι μαζί με τον Δκτή της ΣΜΥΑ, θέση που υιοθετήθηκε από όλους.

Η επόμενη στάση μας ήταν η Λέσχη Αξιωματικών της 123ΣΤΕ. Η ζεστή φιλοξενία και τα εδέσματα που προσφέρθηκαν ήταν η μικρή ανταμοιβή μας για τη βροχή που μας είχε μουσκέψει ως το κόκαλο. Όλοι ευχήθηκαν στον επόμενο εορτασμό της Σχολής να έχει λυθεί και το πρόβλημα της ουσιαστικής ονοματολογικής της συνέχειας και αναβάθμισης. Γιατί η ιστορία της δεν παραχαράσσεται από κανέναν. Η ΣΤΥΑ και οι απόφοιτοί της μπορούν μόνο να αναβαθμιστούν.

Ευθ. Γκιτέρσος
  Σμχος ε.α.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

 

Share this post

Διαβάστηκε 252 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.