18
Σεπ

Από Πένητες Επαίτες

Γράφει ο Εθύμιος Γκιτέρσος, της 24ης σειράς ΣΤΥΑ

Για τη δημιουργία Σώματος Υπξκών

Πολλά κείμενα και ιδέες έχουν έγκαιρα και έγκυρα κατατεθεί δημόσια, γραπτώς για το θέμα από συλλογικότητες ή αξιόλογους συναδέλφους. Προσωπικά θα «σκαλίσω», εν μέρει, μια άλλη θέαση του θέματος που δεν έχει ακόμα δεόντως αναδειχθεί στη συζήτηση.

Πιστεύω πως τα πράγματα πρέπει να λέγονται καθαρά και ολοκληρωμένα. Να αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες, για να μπορούν έτσι όλοι οι εμπλεκόμενοι να παίρνουν θέση, χωρίς να μπερδεύονται από τις πλείστες αντιθέσεις που φυσιολογικά υπάρχουν στο κοινωνικό σύστημα.

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανής φυσικά και δεν ανακάλυψε τόσο γρήγορα το κρισιμότερο θέμα που είχε να λύσει σαν Υφυπουργός! Το είχε ήδη μνημονεύσει και ο κ. Βίτσας σε πρόσφατη συνέντευξή του - https://www.militaire.gr/quot-epetirida-ypaxiomatikon-quot-o-dim-vitsas-mila-sto-militaire-gia-amyna-prosfygiko-kai-politiki/ - και ιστορικά, όπως πολύ σωστά αναφέρουν πολλοί συνάδελφοι στα κείμενά τους, έχει τεθεί επανειλημμένα, στο παρελθόν, από τους «επάνω». Οι «κάτω», εμείς δηλαδή που αντιδρούμε στο συγκεκριμένο μέτρο, έχουμε διαφορετική, τεκμηριωμένη άποψη. Διαφορετική άποψη έχουν και οι περισσότεροι από την στρατιωτική ιεραρχία όταν εξετάζουν το πρόβλημα σφαιρικά, αντικειμενικά και επιστημονικά. Την ίδια «διαφορετική» άποψη είχε εκφράσει και ο διχασμένος «κάτω» κ. Στεφανής, μιλώντας στην τελετή παράδοσης παραλαβής της διοίκησης της ΣΜΥ στα Τρίκαλα, την 29/3/13 -https://www.youtube.com/watch?v=L1fIUpEmKRs -.  

Όταν όμως αναλαμβάνεις να υλοποιήσεις αποφάσεις για την αναδιοργάνωση της οργανωτικής δομής του Στρατού, σύμφωνα με τις νατοϊκές οδηγίες προς τις χώρες-μέλη του για επαγγελματοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), λόγω της νέας φύσεως των αποστολών του και του ρόλου του ΝΑΤΟ. Όταν χρησιμοποιείς νεοφιλελεύθερα, εμπορευματικά εργαλεία για να ερμηνεύσεις και να σχεδιάσεις την αναδιοργάνωση στις ΕΔ, τότε αναγκαστικά πράττεις όπως ο «επάνω» κ. Στεφανής.

Στα μνημονιακά χρόνια μας απαξίωσαν και μας εξαθλίωσαν. Τώρα θέλουν να μας κάνουν μισθοφόρους, διασπασμένους, φοβισμένους και χωρίς συνολική άποψη για την Άμυνα. Από πένητες να γίνουμε επαίτες. Γιατί εκεί θα καταντήσουν οι όποιοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ που ονειρεύεται ο ΥΦΕΘΑ, μέχρι να αποδεκατιστούν οι εισακτέοι τους και να βάλουν λουκέτο οι σχολές ΑΣΣΥ. Θα συμπληρώνεται έτσι το απαιτούμενο προσωπικό των ΕΔ με οικονομικούς όρους από την αγορά. Δηλαδή, μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του Στρατού, όπως τη φαντάστηκε ο M. Friedman.

Μη πιστεύτε ότι είναι σενάριο φαντασίας. Τίποτα δεν κάνουν τυχαία. Η εμμονή τους για την εξαθλίωση πρώτα των Υπξκών και μετά των Αξκών (υποβάθμιση και των ΑΣΕΙ) που σίγουρα θα ακολουθήσει, αυτό δείχνει. Πιστεύουνε ότι υπάρχει αρκετός εκλογικός χρόνος, η ανάλογη πολιτική συναίνεση και η κάλυψη της διεθνούς συγκυρίας για να διαχειριστούν το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό τέθηκε το θέμα τόσο βιαστικά!

Η οικονομική κρίση συνοδεύεται από βαθιά εθνική κρίση. Στοχεύουν να κάνουν την εθνική άμυνα εμπόρευμα και πηγή κέρδους. Το πρόβλημα της εθνικής άμυνας, όμως, δεν είναι θέμα αγοράς ούτε και ηθικής. Είναι θέμα επιβίωσης.

Εμείς, όμως, ήμασταν και θα είμαστε πάντα εδώ για να τους αποκαλύπτουμε, για να βάζουμε τον άνθρωπο, τα παιδιά μας, τον Έλληνα του μέλλοντος να στέκεται, να σκέφτεται και να πολεμά με το κεφάλι ψηλά!

16 Σεπ. 2019

Ευθ. Γκιτέρσος
Απόστρατος ΠΑ

Share this post

Διαβάστηκε 643 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.