To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

31
Αυγ

Αναστάτωση Υπαξιωματικών και Δίλημμα των Υποψηφίων Σχολών ΑΣΣΥ από τους Σχεδιασμούς του ΥΠΕΘΑ

του Σγου ε.α Κων/νου Λιούτα της 32ας σειράς ΣΤΥΑ

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανής με έγγραφό του προς το ΓΕΕΘΑ, με ημερομηνία 19-8-2019, θέτει θέμα βαθμολογικής εξέλιξης των Υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό αυτό του Ανθυπασπιστή και δημιουργία σώματος Υπαξιωματικών. Προσβάλοντας την κοινή νοημοσύνη υποστηρίζεται ότι έτσι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των Υπαξιωματικών. Δηλαδή θα αναβαθμίζεται κάποιος παραμένοντας Ανθυπασπιστής ενώ θα είχε προαχθεί σε Αντισυνταγματάρχη.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες εξέλιξης των Αξιωματικών ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ταχύτητες με διαφορετικές επετηρίδες και  για τους αποφοίτους των σχολών ΑΣΕΙ.

Ο κ. Στεφανής αποσπασματικά και στοχευμένα θέλει ως πρότυπο προαγωγής των Υπαξιωματικών αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ καθώς δεν θα τολμούσε, χωρίς τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής διάλυσης των ΕΔ, να προτείνει το ίδιο και για την προαγωγή των Αξιωματικών όπως ισχύει στις ΗΠΑ.

Η αντιγραφή όμως του συστήματος των ΗΠΑ προϋποθέτει την κατάργηση των τριετών σχολών Υπαξιωματικών καθώς δεν υφίστανται τέτοιες ή ανάλογες σχολές στις ΗΠΑ. Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και η βαθμολογική εξέλιξη των παιδιών που εισάγονται στις σχολές ΑΣΣΥ (Υπαξιωματικών) με 17 και 18.000 μόρια δεν μπορεί να γίνεται με τους όρους που αντιμετωπίζονταν οι Υπαξιωματικοί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκατοντάδες γονείς και παιδιά πήραν απόφαση ζωής συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό δελτίο της Ελληνικής πολιτείας για την εισαγωγή στις σχολές ΑΣΣΥ έχοντας ως βασικό κίνητρο επιλογής τη βαθμολογική τους εξέλιξη και τη μελλοντική σταδιοδρομία ως Αξιωματικοί.

Ποιος μπορεί να απαντήσει στην αναστάτωση που προκαλείται, αφενός μεν σε όλους τους Υπαξιωματικούς, αφετέρου δε σε γονείς και παιδιά που βλέπουν ότι ο προγραμματισμός και τα όνειρα που έκαναν τσαλακώνονται με το έγγραφο του ΥΦΕΘΑ που επιχειρεί να ανατρέψει συθέμελα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;

Καθώς δεν διευκρινίζεται αν το νέο σύστημα θα αφορά τους νυν υπαξιωματικούς ή όσους εισέλθουν στις σχολές ΑΣΣΥ μετά τη θεσμοθέτηση της αλλαγής είναι λογικό  το έγγραφο να δημιουργεί θυμό, πικρία και απογοήτευση και να κλονίζει περαιτέρω την ήδη καταρρακωμένη αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους απέναντι στον πολίτη και ιδιαίτερα στους νέους.

Γονείς και παιδιά βρίσκονται μετέωροι, λίγο πριν την είσοδο στις σχολές, προβληματισμένοι και με το δίλημμα αν πρέπει να ανταποκριθούν στην επικείμενη πρόσκληση για κατάταξη ή θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και άλλες επιλογές καθώς οι επιδόσεις τους και η βαθμολογία που πέτυχαν επιτρέπει την είσοδο σε μια πολύ καλή πανεπιστημιακή ή πολυτεχνική σχολή. Η Ελληνική πολιτεία (ΥΠΕΘΑ) έχει χρέος, περισώζοντας όποιο από το κύρος της, να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πριν την κατάταξή τους στις σχολές Υπαξιωματικών.

Η κυβέρνηση που πρόσφατα έλαβε την ψήφο του Ελληνικού λαού ουδέποτε συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της ή αναφέρθηκε σε πρόθεση αλλαγής ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά την πλειοψηφία του προσωπικού των ΕΔ. Επειδή και οι υπαξιωματικοί αποτελούν μέρος του ελληνικού λαού που τους ζητήθηκε η ψήφος δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν εκ των προτέρων αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή που αφορά τη ζωή τους;

Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις σχολές Υπαξιωματικών να βρίσκονται και πάλι σε υψηλά επίπεδα ενώ το 1/3 του συνόλου των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια. Καθώς η νέα υπουργός παιδείας, κ. Κεραμέως,  έχει δηλώσει ότι θα επανέλθει το 10 ως ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ήταν σκόπιμο από το μέτρο να εξαιρεθούν οι σχολές Υπαξιωματικών καθώς προοδευτικά θα κατρακυλήσουν κάτω από το 10 για να καταλήξουν σχολές φαντάσματα χωρίς ζήτηση από υποψηφίους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου δεν θα βάλουν την υπογραφή τους στην υλοποίηση ενός σχεδίου που ως πρόταση πλήττει ήδη και θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ηθικό της ραχοκοκαλιάς του προσωπικού των ΕΔ με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόμαχο και την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Σγος ε.α Κων/νος Λιούτας
Απόφοιτος ΣΤΥΑ
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ
Διπλωματούχος Μεταπτυχιακού του ΠΑΜΑΚ
π. πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παρ. Λάρισας

Share this post

Διαβάστηκε 374 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.