To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

12
Ιουν

Δελτίο Α19

1. Σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής ρευστότητας βρίσκεται η Αλβανία, την ώρα που οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια κλιμακώνονται. Οι συνταξιούχοι όμως στρατιωτικοί στην Αλβανία είναι απελπισμένοι. Μετά την κατά 50% περικοπή των συντάξεών τους, σύμφωνα με τον νόμο Act Nr. 5, 10/11/2010, έχουν μετατραπεί σε οφειλέτες. Καλούνται να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αναδρομικά προκειμένου να δικαιούνται, έστω της υπάρχουσας απαξιωμένης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η κυβέρνηση, παρότι αναγνώρισε το άδικο του νόμου, δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει την οικονομική αυτή αιμορραγία των συνταξιούχων στρατιωτικών.

 

2. Οι συνάδελφοι από την Ιταλία αναφέρουν ότι νέες υποθέσεις με προβλήματα υγείας στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστρατεία έχουν προκύψει. Αυτά σχετίζονται με τον αμίαντο, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, εμβολιασμούς κ.ά.. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για την υγεία των συναδέλφων οδηγεί τη θεσμική σωματειακή αντιπροσώπευση των στρατιωτικών σε απαξίωση.

3. Οι Ισπανοί συνάδελφοι διαμαρτύρονται, κυρίως, για την ανεπαρκή αναθεώρηση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Αλλά και για την πλήρη αδιαφορία του ισπανικού ΥΠΕΘΑ και της πολιτείας για την απόλυση συμβασιούχων στρατιωτικών χωρίς καμία επαγγελματική κατοχύρωση. Το 80% αυτών απολύεται από τον στρατό μετά από 6ετή υπηρεσία.

4. Οι Γερμανοί στρατιωτικοί που απασχολούνται σε διεθνείς αποστολές, εκτός των συνόρων, ξεπερνούν τον αριθμό των 5.600 στρατιωτικών. Το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα δημιουργεί δυσκολίες και για τους στρατιωτικούς και απαιτούν λύσεις μέσα από τον στρατιωτικό τους σύνδεσμο Deutscher BundeswehrVerband e.V.

5. Η είδηση είναι κάπως παλιά αλλά έχει τη σημασία της. Στις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έγιναν τέσσερις έρευνες για τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των στρατιωτικών. Ενώ μόνο το 19% του προσωπικού ήταν δυσαρεστημένοι με την εργασία τους το 2013 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 32% το 2015 . Το 23% αναζητούν ήδη εργασία εκτός στρατεύματος. Η έρευνα έδειξε ότι το 52% δεν έχει κανένα κίνητρο παραμονής στο στράτευμα, όταν ο αριθμός αυτός ήταν 38% το 2013. Έρευνα έγινε και μεταξύ των μελών της Ένωσης Αξιωματικών σε 1.100 μέλη της. Αυτή αφορούσε την ικανοποίησή τους από την εργασία. Τέσσερα μεγάλα προβλήματα ανέδειξε που αφορούσαν: α) την ασυνέπεια μεταξύ μέσων και σκοπών (στόχοι και πόροι), β) την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, γ) την έλλειψη ορατών στόχων βελτίωσης της σταδιοδρομίας των και δ) την έλλειψη οικονομικής αποζημίωσης για υπερεργασία ή φύλλου πορείας.

6. Κι αυτό περσινή είδηση που ψάχνει μιμητές. Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων της Ιρλανδίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι στρατιωτικοί, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με την κυβέρνηση τις ακόλουθες προσαρμογές στην αμοιβή των εργαζομένων στις δημόσιας υπηρεσίες.
- Από 1 Ιανουαρίου 2016 το όριο απαλλαγής φόρου από τις συντάξεις αυξήθηκε από 15.000€ σε 24,750€ ετησίως.
- Από 1 Ιανουαρίου 2016 οι μισθοί έως και € 24.000 ετησίως αυξήθηκαν κατά 2,5%.
- Από 1 Ιανουαρίου 2016 οι μισθοί από € 24.001 έως € 31.000 ετησίως αυξήθηκαν κατά 1%.
- Από 1η Σεπτεμβρίου 2016, το όριο απαλλαγής φόρου από τις συντάξεις αυξήθηκε περαιτέρω από € 24.750 σε € 28.750 ετησίως.
- Από 1η Σεπτεμβρίου 2017 οι μισθοί έως και € 65.000 αυξήθηκαν κατά € 1.000.

 … Ο διεθνής βιγλάτορας

Share this post

Διαβάστηκε 300 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.