29
Μαϊ

Πτυχές της πολεμικής μας ιστορίας

Γράφει ο Δημήτρης Νικολούλιας αρθογράφος ερευνητής

Ένα από τα αποκτήματα του Μουσείου Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που στεγάσθηκε επί μακρόν, στο υπόστεγο της αεροπορικής βάσης Δεκελείας (ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ) είναι και το Εγγλέζικο Spitfire Mk.IXc MJ755.

Το MJ755 έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Βγήκε από την γραμμή παραγωγής από το εργοστάσιο Supermarine στο Bromwich Castel τέλη του 1943 και προωθήθηκε με τη μονάδα συντήρησης 33 στη RAF Lyneham, Wiltshire τον Δεκέμβριο. Ήταν αρχές του 1944, όταν το  Spitfire έλαβε την πρώτη του αποστολή μάχης του με την Πολεμική Αεροπορία της Μέσης Ανατολής της RAF, φτάνοντας στην Καζαμπλάνκα με το φορτηγό SS Fort Liard στις 13 Μαρτίου. Το MJ755 καταχωρήθηκε στην 43η Μοίρα, τους Fighting Cocks, και πήρε μέρος ως μέλος της Dragoon, που κάλυπτε τις δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων, που προσγειώθηκαν στα νότια της Γαλλίας στα μέσα Αυγούστου 1944. Η 43η Μοίρα είχε μία πορεία  στη Γαλλία, μέχρι που έγινε η εισβολή στην Peretola της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 1944 και την ολοκλήρωση του πολέμου στο Klagenfurt της Αυστρίας στο τέλος του πολέμου τον Μάιο του 1945.

Με την λήξη του 2ου Π.Π. η RAF μετέφερε στην Ελλάδα μια σειρά από soupermarines, για να βοηθήσει τις προσπάθειες του έθνους για την ανοικοδόμηση της αεροπορίας. Το MJ755 ήταν ένα από τα 77 Spitfires που έστειλε η Βρετανία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (να ληφθεί υπ’ όψιν βέβαια, ότι αυτά τα καταδιωκτικά, ουσιαστικά, «ξεφορτώθηκαν» στην Ελλάδα, ενώ για τους Εγγλέζους, ήταν είδη προς απόσυρση μια και ήδη με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία είχα περάσει στο φάσμα του παροπλισμού τους και ανακύκλωσής τους για την RAF.

Έφτασε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου 1947 και εντάχθηκε στη 335Η Μοίρα  τον Απρίλιο.

Το  1949, το MJ755 είχε ενταχθεί στη Σχολή Πιλότων Πολεμικής Αεροπορίας στη Αεροπορική Βάση Τατόι της Δεκέλειας για να γίνει μέρος του Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Το Spitfire ταξίδεψε στην Αθήνα το 1950 για μια πλήρη αναμόρφωση στο State Aircraft Factory, όπου και εξοπλισμένο με δύο κάμερες λάμβανε μέρος σε αποστολές αναγνώρισης. Την τελευταία του πτήση, την έκανε στις 8 Σεπτεμβρίου 1953, μετά την οποία έγινε ένα από τα μέλη  Αποθήκευσης Αεροσκαφών στην Αεροπορική Βάση Hellenikon, και από εκεί, πάλι πίσω στην Αεροπορική βάση Τατοΐου. Το Spitfire εντάχθηκε ως μέρος του Ελληνικού Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, τοποθετημένο  σε εξωτερική επίδειξη για αρκετές δεκαετίες, ακριβώς δίπλα στον τοίχο με το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, πριν μεταφερθεί επισήμως στο νεοσυσταθέν τότε Πολεμικό Μουσείο Ελληνικής Αεροπορίας στη Δεκέλεια το 1995. Το 2008 το μουσείο απέσυρε το MJ755 από την κοινή θέα και το αποσυναρμολόγησε, με σκοπό να μεταφερθεί στην Αγγλία και να συντηρηθεί σε επίπεδο κατάστασης πτησιμότητας.  Η αλήθεια είναι, ότι αφού αποσυναρμολογήθηκε, έμεινε έτσι, αρκετό χρονικό διάστημα, διότι προέκυψαν ζητήματα ασφάλειας της μεταφοράς του και έπρεπε να αντιμετωπισθούν με νομικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Τελικά όλα όσα έπρεπε να γίνουν, έγιναν και ακόμα γίνονται και υπήρξε η σύσταση εταιρείας η οποία ανέλαβε σε διμερή συμφωνία με την Ε.Π.Α. την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος και πλέον, αφού όλα ολοκληρωθούν θα επιστρέψει στην βάση του. Φανταζόμαστε με κάθε επισημότητα και ανάδειξη. Η συσταθείσα εταιρεία, θα διατηρεί το δικαίωμα επί 5ετία, της προβολής και συμμετοχής του, σε αεροπορικές επιδείξεις και θα αναμένουμε και μείς με μεγάλη χαρά να το ξαναδούμε να ίπταται στο γαλάζιο των Ελληνικών ουρανών.

(φωτογραφία του Δημήτρη Νικολούλια)

Share this post

Διαβάστηκε 584 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.