To site sastya.gr για την καλύτερη περιήγηση σας χρησιμοποιεί cookies.

22
Απρ

Ο Σ.Α.Σ στην Aκρόαση Φορέων της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ, συμμετείχε στη δεύτερη συνεδρίαση της προαναφερθείσας Επιτροπής στην "Αίθουσα Γερουσίας" του Μεγάρου της Βουλής,  στο πλαίσιο ακρόασης των Φορέων, εκπροσωπούμενος από το Πρόεδρό του Σμήναρχο ε.α. κ. Δημήτριο Φαλτάιτς.

 

Είχε προηγηθεί η έκδοση κοινού Δελτίου Τύπου των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ Π.Α.

Κατατέθηκαν οι απόψεις - προτάσεις μας επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο "Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις". 

Παράλληλα, λόγω του περιορισμένου διατιθέμενου χρόνου, υποβλήθηκε και  σχετικό αναλυτικό Υπόμνημα στο Προεδρείο της Επιτροπής.

 

Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου:                    Δείτε εδω το video

Κύριε πρόεδρε της Επιτροπής
Κύριε ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές καλησπέρα σας
Είμαι ο Σμήναρχος ε.α Δημήτρης Φαλτάιτς Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ ,του μακροβιότερου στις Ε.Δ και του πολυπληθέστερου από πλευράς μελών αν εξαιρέσουμε τις Θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων.
Φέτος συμπληρώνουμε 37 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας εκπροσωπώντας πάνω από 13χιλιάδες αποφοίτους της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την δυνατότητα να εκθέσω ενώπιών σας τις θέσεις και τις προτάσεις μας.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από μεγάλο αριθμό αποφοίτων επειδή κατά παράδοξο τρόπο στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ η παράγραφος 1 του άρθρου 32 δημιουργεί ανισότητες εις βάρος των Αξκων των προερχομένων από παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών λειτουργώντας ευεργετικά υπέρ των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών του ν.445/74 και των Μονιμοποιηθησών Εθελοντριών του ν.705/77.
Η ανωτέρω διάταξη αφορά εκείνα τα στελέχη τα οποία κατατάχθησαν από 1984 έως και τέλος του 1990.
Ειδικότερα, αυτό που απορρέει από την ανωτέρω διάταξη είναι η προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 30 έτη υπηρεσίας ακριβώς και στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων) στα 34 έτη, ανεξαρτήτως οργανικών θέσεων (13+17 και 13+21, Ν.2439/96 άρθρο 5 υποπαρ. 8β και γ. Το θέμα ρυθμίστηκε με ενέργειες των Γ.Ε ώστε να ισχύει μόνο για τους Αξκους εξ ΑΣΣΥ με τον ν.4433/16 για λόγους ιεραρχικής ομαλότητας .
Στην περίπτωση που η παραπάνω ρύθμιση ισχύσει και για τους Αξκους εξ Εθελοντών, θα προκαλέσει πρόβλημα στην ιεραρχική σχέση μεταξύ αυτών και των Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ για τους κατωτέρω λόγους:

1. Παρακάμπτονται πλήρως εκείνες οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.2439/96 οι οποίες δίνουν προπορεία στις προαγωγές, στους αποφοίτους ΑΣΣΥ έναντι των Εθελοντών του ίδιου ημερολογιακού έτους κατάταξης, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις προγενέστερου έτους κατάταξης, με αποτέλεσμα να καταστεί η ημερομηνία κατάταξης ως το μόνο κριτήριο προαγωγής. Συγκεκριμένα θα προκληθεί διατάραξη της αρχαιότητας έως και μόνιμη, εις βάρος των αξκων εξ ΑΣΣΥ δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Αξκών εξ Εθελοντών έχουν προγενέστερη ημερομηνία κατάταξης από μήνες έως και περισσότερο από ένα χρόνο από τους Αξκούς συγκεκριμένης σειράς ΑΣΣΥ τους οποίους ακολουθούν στις προαγωγές για 30 ολόκληρα χρόνια έως και το βαθμό του Λοχαγού καθόσον ήταν ενταγμένοι πίσω τους σε κοινή επετηρίδα.

2. Δεδομένου ότι, με το Ν.4407/16 οι επετηρίδες των Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ και Αξκών εξ Εθελοντών διαχωρίστηκαν, οι τελευταίοι θα προσπεράσουν τους πρώτους στους βαθμούς του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη, αφού απλά, θα συμπληρώσουν τα 30 και 34 έτη υπηρεσίας αντίστοιχα, νωρίτερα έως και πάνω από ένα χρόνο. Στην τελευταία περίπτωση δε, θα υπάρξει μόνιμη αλλαγή αρχαιότητας προς όφελος των Αξκών εξ Εθελοντών και εις βάρος των Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ, γιατί αλλάζει το ημερολογιακό έτος προαγωγής.

3. Επιπλέον για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας κατάταξης των Αξκων εξ Εθελοντών προσμετράται και η τυχόν θητεία που ως κληρωτοί είχαν υπηρετήσει. Γι΄ αυτή την κατηγορία στελεχών ο χρόνος θητείας ισχύει τόσο στο Συνταξιοδοτικό όσο και στο Εξελικτικό τους εν αντιθέσει με τους Αξκούς αποφοίτους ΑΣΣΥ αλλά και ΑΣΕΙ για τους οποίους τυχόν ύπαρξη χρόνου θητείας, προσμετράται μόνο στη συντάξιμη υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν προσμετράται για την προαγωγή τους στο βαθμό του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη στα 30 και 34 έτη αντίστοιχα. Πέραν αυτού είναι αδιαμφισβήτητα οξύμωρη, η θεμελίωση δικαιώματος προαγωγής σε βαθμό ανώτερου Αξκού, λόγω ύπαρξης χρόνου στρατιωτικής θητείας.

4. Με απώτερο σκοπό να καταδειχτούν όλα αυτά τα στοιχεία που προσδιορίζουν το υψηλό μορφωτικό - στρατιωτικό επίπεδο των Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ, αναφέρονται τα ακόλουθα:
α. Η εισαγωγή των σπουδαστών στις Παραγωγικές Σχολές Υπξκων των ΕΔ, γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
β. Οι Παραγωγικές Σχολές Υπξκών με το Ν.2319/01 εντάχθηκαν στην Ανώτερη Βαθμίδα Εκπαίδευσης μετατρέποντας αυτές σε Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκών (ΑΣΣΥ).
γ. Η φοίτηση στις Σχολές Υπξκών για 2 έτη παρείχε στους σπουδαστές εξειδικευμένη εκπαίδευση ,ακαδημαϊκή ανάλογα με την ειδικότητα που είχαν επιλέξει (από καθηγητές ΑΕΙ)και στρατιωτική, για τη σφυρηλάτηση της στρατιωτικής νοοτροπίας και την ικανότητα διοίκησης ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κατά την αποφοίτησή τους στις Υπηρεσιακές ανάγκες.

κ. ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε αδικαιολόγητη την εισαχθείσα διάταξη στο εν λόγω νομοσχέδιο, διότι ρυθμίζει ευνοϊκότερη βαθμολογική μεταχείριση των Αξκών εξ Εθελοντών έναντι των Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ.
Να υπενθυμίσω δε ότι οι Εθελοντές ακολουθούσαν στην επετηρίδα και στις προαγωγές τους ΑΣΣΥ, έως τη στιγμή που αποχώρησαν από τις κοινές επετηρίδες με το Ν.4407/16. Ενδεχόμενη ψήφιση της επίμαχης διάταξης καταστρατηγεί κάθε έννοια της Ιεραρχίας, η οποία είναι θεσμός ιερός για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί προσβολή για τους χιλιάδες αποφοίτους ΑΣΣΥ και των τριών Κλάδων (ΣΞ – ΠΑ – ΠΝ) και δημιουργεί υπόνοιες για μεθόδευση του θέματος διότι εμφανίζεται στο προσκήνιο 3 – 4 μέρες πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου. Ουδέποτε ξανά συνέβη κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.
Οι σύλλογοι αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπξκων της Πολεμικής Αεροπορίας ΣΑΣΤΥΑ, ΣΑΣΥΔΑ και ΣΑΙΡ προς αποφυγή διατάραξης της ιεραρχικής ομαλότητας μεταξύ αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ και Εθελοντών Αξκών εισηγούνται τα παρακάτω:

α) Την άμεση απόσυρση της παρ. 1 του άρθρου 32 στο κατατεθέν Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ,
ή σε διαφορετική περίπτωση :
β) Να προστεθεί νέα διάταξη στο άρθρο 32, ως ακολούθως:

<<Στο νόμο 4407 (Α’134), άρθρο 18 μετά την παράγραφο 26 όπως αυτή τροποποιήθηκε με το ν.4433/16 εισάγεται νέα παράγραφος 26Α ως έξης:

«Οι προερχόμενοι Αξιωματικοί από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκων (ΑΣΣΥ) που εντάσσονται στις διατάξεις της παραγράφου 26, κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται, με τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαραίτητου χρόνου παραμονής της παραγράφου 1δ του άρθρου 5 του Ν.2439/1996 και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων». >>

Επειδή ο χρόνος είναι δυστυχώς περιορισμένος θα σας καταθέσουμε αναλυτικό και πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και τις εισηγήσεις μας και παρακαλώ να το εξετάσετε με προσοχή.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

 

Share this post

Διαβάστηκε 171 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.