31
Ιαν

O Xαιρετισμός του Παναγιώτη Μερτίκα προ της απονομής Ξιφών στους Δικαιούχους της 1ης Σειράς ΣΤΥΑ

ΣΤΥΑ 1949-2019

Απονομή Ξιφών στους αποφοίτους της 1ης σειράς.

Σε μια Ιστορική τελετή στην έδρα της Σχολής που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2019 ο Αρχηγός της Π.Α. απένειμε τα ξίφη που αποτελούν αναπόσπαστη εξάρτηση της Στολής του Έλληνα Αξιωματικού μετά από

πολύχρονη αδικαιολόγητη καθυστέρηση και κατόπιν οχλήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Διαβάστε τον χαιρετισμό που απεύθυνε προ της απονομής ένας απο τους απόφοιτους της 1ης σειράς ΣΤΥΑ και Επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Α.Σ, ο Σμήναρχος (ΤΜΑ) ε.α Παναγιώτης Μερτίκας.

Κύριε Αρχηγέ,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κυριοι
Από τούτο τον Ιερό χώρο, το λίκνο της τεχνολογικής και Πτητικής εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα γυρίσουμε το ρολόι της ζωής 70 χρόνια πίσω τον Φλεβάρη του 1949 που διαβήκαμε την πύλη του Α/Δ της Δεκελείας 162 σπουδαστές της 1ης σειράς ΣΤΥΑ για 3ετη φοίτηση.
Λόγω αναγκών της υπηρεσίας η εκπαίδευση μας διεκόπη στους 29 μήνες και ορκιστήκαμε 94 Σμηνίες.
Στην τελετή της ορκωμοσίας ο τότε ΑΓΕΑ Εμμανουήλ Κελαϊδής μας προσφώνησε ως Σπονδυλική Στήλη της ΠΑ.
Και δεν τον προδώσαμε.
Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την μετάπτωση του όπλου από τα ελικοφόρα στα αεριωθούμενα έπειτα από 3μηνη OJT εκπαίδευση σε μονάδα της USAF στην Δυτική Γερμανία και ΗΠΑ.
Αυτή η σπονδυλική στήλη της ΠΑ, της στρατιάς των αποφοίτων της ΣΤΥΑ έμεινε ευθυτενής και ανεπηρέαστη στις κατά καιρούς μεθοδεύσεις από τα κλιματιζόμενα γραφεία των επιτελείων, μακριά από τις πίστες, τα υπόστεγα, βουνοκορφές και μεσοπέλαγα εκεί που κτυπά αδιάκοπα η καρδιά της ΠΑ.
Σήμερα με υπερηφάνεια και ευχαριστώντας τον Μεγαλοδύναμο που μας αξίωσε θα δεχθούμε το ΞΙΦΟΣ από τον Αρχηγό της ΠΑ.
Επί τη ευκαιρία θα θυμίσω στον κ Αρχηγό ότι ο πρωτοετής Ίκαρος και ο ΑΓΕΑ στην πρώτη τους πτήση, και την τελευταία προ της αποστρατείας πτήση το Α/Φ με το οποίο θα ιπταθεί θα αποδεσμευθεί για ασφαλή πτήση από ένα έμπειρο υπόλογο μηχανικό απόφοιτο της ΣΤΥΑ.

ΜΗ ΜΑΣ ΛΗΣΜΟΝΕΙ

Share this post

Διαβάστηκε 693 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.