Οι εν ενεργεία απόφοιτοι πιο κοντά στο Σ.Α.Σ

Του Ευθ. Γκιτέρσου της 24ης Σειράς ΣΤΥΑ

Αναγκαιότητα, δυνατότητες και πραγματικότητα
Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) δημιουργήθηκε, τυπικά, τριάντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση και λειτουργία της ΣΤΥΑ, το 1982 τέτοια εποχή.
Ο ενωτικός, διεκδικητικός λόγος και πράξη των αποφοίτων της Σχολής, καταγράφεται, σχεδόν με τη λειτουργία της Σχολής, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι τότε δόκιμοι και στη συνέχεια οι απόφοιτοί της. Οι αφηγήσεις, γραπτές και προφορικές, των αποφοίτων συναδέλφων που είναι εν ζωή περιγράφουν σχετικά γεγονότα και δράσεις. Αλλά και στην αρθρογραφία εγκύρων δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με το στρατιωτικό ρεπορτάζ έχουμε, κατά καιρούς, γίνει κοινωνοί ανάλογων αφηγήσεων.

Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές - Απαξίωσης, υποβάθμισης και διαίρεσης συνέχεια …

25/02/2021: Απαξίωσης, υποβάθμισης και διαίρεσης συνέχεια …
Προσλήψεις 18 εφέδρων γιατρών στο ΠΝ με απευθείας κατάταξη, «από το παράθυρο», όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ στο Δελτίο Τύπου-Διαμαρτυρία που εξέδωσε την 24/2/21 https://www.apofoitoissas.gr/component/content/article/1-latest-news/5051-20.
Το ΥΠΕΘΑ αντί να σκύψει και να ακροασθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και το προσωπικό των στρατιωτικών σχολών και γενικότερα η εκπαίδευση στις ΕΔ, δίνει νεοφιλελεύθερες λύσεις του ποδαριού. Δημιουργώντας έτσι εν τη γενέσει τους προβλήματα και εντάσεις στο προσωπικό των ΕΔ.
Στο έγγραφό του ο ΣΣΑΣ κάνει συγκεκριμένες και ουσιώδεις προτάσεις. Ας τους ακούσει, έστω και την ύστατη στιγμή. Εκτός κι αν όλο αυτό είναι προάγγελος, λαγός που λένε, της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν για όλες τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές!

ΕΑΒ, το ξεκίνημά της

Γράφει ο Γ. Τάγκαλος, Επγός ε.α. 4ης Σειράς ΣΤΥΑ

Πριν από σαράντα τρία (43) χρόνια, στις 14 Νοέμβρη 1978, η νεοσύστατη τότε Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ), άρχιζε τη λειτουργία της, στις υπό αποπεράτωση εγκαταστάσεις της, στην περιοχή της Τανάγρας, Βοιωτίας.
Η έναρξη των εργασιών της έγινε με την είσοδο του πρώτου αφους της ΠΑ για εκτέλεση προγραμματισμένης εργοστασιακής συντήρησης -Programming Depot Maintenance- (PDM).

Τα Μετοχικά Ταμεία στον αυτόματα πιλότο

Μετά τα μνημονιακά χρόνια και τα όσα επί πλέον προβλήματα δημιούργησαν οι βανδαλιστικές πολιτικές τους και στα ΜΤ των ΕΔ, ευελπιστούσαμε να επανέλθουν σε “κανονικότητα” και να αρχίσουν να λειτουργούν ευεργετικά για τους μετόχους - μερισματούχους τους. Αναμέναμε την εξυγίανση των νομοθετικών στρεβλώσεων που τα ταλανίζουν και την επιστροφή των κλοπιμαίων αποθεματικών τους με το παράνομο PSI. Και όλα αυτά, βέβαια, σε δημοκρατικό περιβάλλον, όπως επιβάλει και το σύνταγμά μας. Αντί αυτών, δυστυχώς, εισπράττουμε κοροϊδία, αδιαφορία ενώ οι διαχρονικές στρεβλώσεις και τα προβλήματα παραμένουν. Η ηγεσία του ΥΕΘΑ, μιας και δεν παρενοχλείτε ιδιαίτερα, φαίνεται να τα έχει βάλει στον αυτόματα πιλότο!
Σήμερα δημοσιεύουμε, για ενημέρωση και προβληματισμό, επίκαιρο άρθρο του Υποπτεράρχου ε.α. Δημητρίου Δρόσου που αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα Militaire News: https://www.militaire.gr/oi-10-protaseis-gia-sotiria-ton-metochikon-tameion-grafei-o-dim-drosos/

 

Loading...

«Μουσείο» ΠΑ απέκτησε η Λάρισα

«Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» ονομάζεται ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε με ευθύνη και συντονισμό της διοίκησης του ΑΤΑ, όπου στεγάζεται και ο χώρος. Ένας χώρος τιμής και ιστορικής αναδρομής. Το Μουσείο στεγάζεται στον αναμορφωμένο χώρο ενός παλιού στάβλου του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών από Μονάδες του ΣΞ που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην ΠΑ.

«Η μουσειολογική μελέτη στηρίχτηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός τεχνολογικού μουσείου και όχι τόσο ενός πολεμικού μουσείου και για αυτό το λόγο επιλέχτηκαν πολλά μηχανολογικά εκθέματα. Τα εκθέματα ανήκουν σε τρεις ενότητες, τον άνθρωπο, τις μηχανές και τα βλήματα» εξηγεί ο αρχιτέκτονας κ. Αντώνης Μόρας ο οποίος επιμελήθηκε την μουσειολογική μελέτη και τα έργα ανακατασκευής του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Μόρα «ο στόχος μας είναι ο επισκέπτης να κατανοεί πως λειτουργούν διάφορα όργανα της ΠΑ ακόμη και το ίδιο το πιλοτήριο του α/φους. Στο μουσειακό χώρο έχουν τοποθετηθεί δύο πιλοτήρια, πρώτο είναι από αεροσκάφος τύπου Α7 και το δεύτερο τύπου Μιράζ 1, στα οποία μπορεί να μπει κανείς και να αισθανθεί πως δουλεύει κανείς μέσα στο πιλοτήριο».

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1. Στο βάθος του στενόμακρου κτιρίου, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως διόραμα ενός shelter α/φους, έχει τοποθετηθεί ένα ολόκληρο μαχητικό F104 με τον εξοπλισμό εδάφους που τον συνοδεύει (ground support equipment). «Το α/φος ήταν τοποθετημένο εδώ και 35 χρόνια στον αύλιο χώρο του ΑΤΑ, ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ειδικοί τεχνικοί από την Τανάγρα μετέβησαν στη Λάρισα, αποσυναρμολόγησαν, συντήρησαν και επανασυναρμολόγησαν το α/φος εντός του κτιρίου μόλις μέσα σε πέντε μέρες» εξηγεί ο Ταξίαρχος (Ι) κ. Δημοσθένης Γρηγορίαδης, Επιτελάρχης ΑΤΑ, ο οποίος είχε την ευθύνη και το συντονισμό του επιχειρήματος, από τη σύλληψη του μέχρι την αποπεράτωσή του.

Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν επίσης οπλικά συστήματα, βλήματα α/φών, δύο κινητήρες Α7 και F5, πολλά μηχανολογικά εργαλεία καθώς και ιστορικά έγγραφα ίδρυσης του ΑΤΑ, φωτογραφικό αρχείο από αναχαιτίσεις με «άγνωστα» ίχνη από το FΙR Αθηνών, μια συλλογή α/φών σε μακέτα που περιλαμβάνει όλα τα μαχητικά που έχουν πετάξει από το ΑΤΑ, μετάλλια κ.λπ., που συγκεντρώθηκαν από όλες τις Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.
«Οι στολές συμβολίζουν την ενότητα “άνθρωπος”. Η πιο παλιά είναι του πιλότου F80 της δεκαετίας του ΄50, η οποία ερχόταν μεταχειρισμένη απευθείας από την Αμερική. Ακολουθούν στολές πιλότου των μαχητικών Μιράζ F1, A7, F16 και τέλος έχουμε και μια γυναικεία στολή τεχνικού. Οι εξαρτήσεις των στολών είναι συγκεκριμένες για κάθε τύπο α/φους. Στην ίδια ενότητα ανήκει και ο χώρος με τις φωτογραφίες πεσόντων του ΑΤΑ σε καιρό ειρήνης» εξήγησε ο Επιτελάρχης.

Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού και τότε θα τελεστούν και τα επίσημα εγκαίνια του. Το Μουσείο θα είναι τις καθημερινές επισκέψιμο για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Κυριακές για το ευρύ κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 2μ.μ.

 *Τα συγχαρητήριά μας σε όλους όσους βοήθησαν να λάβει σάρκα και οστά το στολίδι αυτό του ΑΤΑ, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Ευχόμαστε γρήγορα να λειτουργήσει και το Μουσείο στη Σχολή μας, στο οποίο θα τοποθετηθούν και εκθέματα του Σ.Α.Σ.

Με πληροφορίες από: 1)  https://www.onlarissa.gr/2021/01/23/to-onlarissagr-sas-xenachei-sto-technologiko-mouseio-tis-larisas-gia-tin-istoria-tis-polemikis-aeroporias/ δείτε Φωτογραφίες.

                                    2)  https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/278149-%C2%AB%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF%C2%BB-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1.html

Αναγνώριση εργασιακών δικαιωμάτων - ισοτιμία των πτυχίων ΑΣΣΥ

12/2/2021:  Χθες, ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για «Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας Μηχανικού στους μηχανικούς της Σχολής Ικάρων».
Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία, παρότι αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος. Με τον τρόπο αυτό, ενάντια σε κάθε αρχή αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, στερεί επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ενός αξιολογημένου από την Πολιτεία Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ενώ την ίδια στιγμή, σπεύδει με τον ν.4763/2020 (άρθρο 164) και αποδίδει εργασιακά δικαιώματα σε αποφοίτους κολλεγίων τριετούς φοίτησης. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Μηχανικών της Σχολής Ικάρων και των τριών ειδικοτήτων είναι απόφοιτοι της Ανώτατης βαθμίδας της εκπαίδευσης και εάν ναι τι ακριβώς επαγγέλλονται; Τους αξιωματικούς και μόνον; διερωτάται το ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη ετοιμάσει τροπολογία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και την ισοτιμία των πτυχίων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών(ΑΣΣΥ), που θα υποβληθεί με πρώτη ευκαιρία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ: https://www.militaire.gr/i-kyvernisi-aperripse-tropologia-yper-ton-michanikon-tis-scholis-ikaron/

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.