“Μουτζουρωμένο” 1974

Του Σγου (ΤΜΑ) ε.α  Μάρκου Κωνσταντίνου της 22ας σειράς.

“Μουτζουρωμένο” 1974. Κάποιες άσχετες αλλά και σχετικές λεπτομέρειες
Φάση 1
Μεσοκαλόκαιρο 1974 (μόλις δυο χρόνια απ την αποφοίτηση μου απ τη ΣΤΥΑ) και με στολή σε υπηρεσιακό όχημα με συναδέλφους σταματάμε στην πύλη του αεροδρομίου της Τανάγρας (114ΠΜ) για τον τυπικό έλεγχο. Το ύφος του αρχιφύλακα όχι συνηθισμένο, λακωνικά μας μεταφέρει οδηγία … “κύριοι, κατευθυνθείτε στις επιστασίες σας και αναμένετε οδηγίες” Δεν μου φάνηκε καλό, ερχόμουνα στο αεροδρόμιο να παραλάβω την καλοκαιρινή μου άδεια, την πρώτη 15 ολόκληρων ημερών!
Φάση 2

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ στον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας

Την Τετάρτη 21-7-2021 το Παράρτημα Λάρισας του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ

Ανακοινοποιείται η παρακάτω ανακοίνωση της ΕΑΑΑ

 1.  Σας ενημερώνουμε ότι στρατεύσιμος της  ΕΑΑΑ (κεντρικά) διαπιστώθηκε ότι έχει  κορωνοϊό.  Η ΕΑΑΑ τίθεται σε 15νθημερη καραντίνα βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου. Θα λειτουργεί μόνο το τμήμα παραθερισμού από ώρας 09:00 μέχρι 13:00 στις εργάσιμε ημέρες και  από τις οικίες των κατωτέρω:

- Ανθσγος Αναστάσιος Σκλάβούνος από 21/7/2021 έως 30/7/2021 τηλ.6983521742 και
- Σγος Βασίλειο Κυριαζής από 2/8/2021 τηλ.6983502356.


Ασμχος (Ρ) ε.α. Ιωάννης Κρανιάς
Δνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Μ.Κ. ΡΑΧΩΝ

 

Την Τετάρτη 19/05/2021 στην Μ.Κ. Ραχών ενώπιον του Δ/κτού της Δ.Α.Κ. Σμηνάρχου Θεοφάνη Σακοράφα έγινε η παράδοση-παραλαβή διοίκησης από τον Σμηναγό (ΤΤΗ) Κωνσταντινο Παπαγεωργίου (43η Σειρά Σ.Τ.Υ.Α.) στον Σμηναγό (ΤΜΜ) Νικόλαο Καφαραντζή (44η Σειρά Σ.Τ.Υ.Α.).

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τον Σ.Α.Σ. εκπροσώπησαν ο Ταμίας του συλλόγου Ασμχος (ΤΕΑ) ε.α κ. Παναγώτης Βούλγαρης και ο εκπρόσωπός του, στο Ν. Φθιώτιδας, Σγός (ΤΤΗ) ε.α κ. Ιωάννης Ευθυμίου.

Στον νέο Διοικητή ο Σ.Α.Σ. εύχεται καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Μια αναμνηστική πτήση πού δέν άφησε καμία ανάμνηση αλλά πικρία γιά τήν άγνοια τής διαδόσεως Αεροπορικής (καί όχι μόνον) Ιστορίας

Υπό Γεωργίου Δ. Μέρμηγκα


Το 1912 ο Πειραιώτης Υπολοχαγός Πυροβολικού Δημήτριος Καμπέρος, (1883-1942) ο πρώτος Έλληνας Στρατιωτικός Αεροπόρος . μετέτρεψε ένα από τα αεροπλάνα μας, τύπου Henry Farman biplane MF7 Longhorn, σε υδροπλάνο τοποθετώντας του πλωτήρες (σχεδιάσεως του Καθηγητού Ε.Μ.Π Δημητρίου Χόνδρου). Στις 24 Ιουνίου του ίδιου έτους πραγματοποίησε πτήση από τον όρμο του Φαλήρου με προορισμό την Νήσο Ύδρα, γενέτειρα του πατέρα του Αναστάση. Κατά την επιστροφή του, την επομένη ημέρα, από την Ύδρα στο Φάληρο, κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου, επιτυγχάνοντας 110 χιλιόμετρα την ώρα, καλύπτοντας την απόσταση των 37,5 ναυτικών μιλίων σε χρόνο 38 λεπτών.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΜΥΑ: Και τώρα τι?

Του Μάρκου Κωνσταντίνου της 22ας Σειράς ΣΤΥΑ

Φύλλα πορείας στους συναδέλφους για να κατευθυνθούν στις Μονάδες τους.

Εκεί, μετά την υποδοχή και τα τυπικά, εντάσσονται σε πρόγραμμα εξοικείωσης με το αντικείμενο αρχικά και θεωρητική εκπαίδευση «επί τύπου» ανάλογα την ειδικότητα που θα ακολουθήσει μια πιο εξειδικευμένη κατά την εργασία εκπαίδευση πριν ενταχθούν στη δύναμη έργου της Μονάδος.

Γνωστά πράγματα αλλά …αλλού το πάω! Το θέμα που θέλω να αναδείξω είναι οι … εκπαιδευτές τους, οι αξιολογητές και οι πρώτοι μέντορες τους αν θέλετε. Ποιοι μπορεί να είναι?

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.