16
Ιουλ

Έργο του Σαράντου Σακελάκου στο Μέγαρο Μουσικής στο "12th WORLD CONGRESS of BIOLOGICAL PSYCHIATRY IN ATHENS"

Γράφει ο Σμχος ε.α Παναγιώτης Μερτίκας

Στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής από 14-17 Ιουνίου2015 η επίσημη έναρξη του Συνεδριου έγινε με την προβολή οπτικοακουστικού έργου του Σαράντου Σακελάκου βασισμένο στις δημιουργίες τωη δύο μεγάλων Ελλήνων ποιητών ΓΙΆΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ που αναφέρονται στην Ελλάδα.
Ο ψυχίατρος κύριος Κωνσταντίνος Σολδάτος καθηγητής Πανεπιστημίου εζήτησε από τον Σαράντο λάτρη της ομορφιάς των Ελλαδικών χώρων και των διάσπαρτων αρχαίων μνημίων στον τόπο μας την δημιουργία του εν λόγω έργου διαρκείας 4 λεπτών 38 δευτερολέπτων η προβολή του οποίου ύμνος προς την Ελλάδα εντυπωσίασε τους εκατοντάδες επιστημόνες του παγκόσμιου συνεδρίου.
Στο έργο ακούγονται οι παρακάτω στίχοι της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ που απαγγέλει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ με μουσική υπόκρουση του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

"Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό.
Αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από τα ξένα βήματα.
Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή.
Σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια.
Σφίγγει στό φως τις ορφανές ελιές του και τα αμπέλια του.
Σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό παρά μονάχα φως".

Ευχαριστούμε τον Κύριο Σολδάτο που επέλεξε για την δημιουργία του προβληθέντος έργου στο παγκόσμιο συνέδριο τον δικό μας Σαράντο που του αξίζουν πολλά ΕΥΓΕ για την επί εικοσαετίαν προβολή παρόμοιων εθνικων έργων εντός και εκτός Ελλάδος και τις πρόσφατες δημιουργίες του για τα 70 χρόνια της ΕΑΑΑ.

Share this post

  • script type='text/javascript' src='https://platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=5ed78863b953220012f32102&product=sticky-share-buttons&cms=website' async='async'>
Διαβάστηκε 1016 φορές