11
Νοε

Φημισμένοι ήρωες του 1821 και λησμονημένοι

Για να κτιστεί το μεγάλο το αθάνατο ’21 δούλεψαν πολλοί των οποίων τα δοξασμένα ονόματα τα κάλυψε η λήθη. Πολλοί από αυτούς έγιναν φημισμένοι για τα ηρωικά τους κατορθώματα.
Στο παρόν ιστορικό πόνημα αναφέρονται πρόσωπα που έδρασαν καθένα με το δικό του τρόπο, για ένα κοινό αντικειμενικό σκοπό, τη Λευτεριά της πατρίδας μας. Ευτυχώς που σε τοπικό επίπεδο τα πρόσωπα αυτά τιμώνται σε κάθε δοξαστική Εθνική επέτειο και τυγχάνουν της συλλογικής μας ευγνωμοσύνης.
Διακόσια ένα χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για πολλά ζητήματα, που αφορούν την εξέλιξη της Επανάστασης, αλλά και τη συμβολή των προσώπων σ’ αυτήν.
Ο συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις, που συνέλεξε από πλείστες και έγκυρες πηγές. Βοηθά έτσι στη συνολική μελέτη της ιστορίας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως αποτέλεσμα της δράσης των ανωνύμων και επωνύμων αγωνιστών. Όσο περισσότερες πηγές ιστορικού υλικού, όσα περισσότερα στοιχεία σωρεύονται, τόσο πιο αξιόπιστη θα γίνεται η ανάλυση και η κατανόηση της πορείας του ελληνισμού. Την αλήθεια την έχουμε ανάγκη, για να κάνουμε τις σωστές εθνικές υπερβάσεις και να μη βυθιζόμαστε στο βούρκο της εσωστρέφειας, των σκοπιμοτήτων και των ατομικών συμφερόντων.
Ο συγγραφέας είναι δικός μας άνθρωπος. Ένας ΣΤΥΑτζής. Είναι ο Σμηναγός ε.α. Στέφανος Αβραμόπουλος του Νικολάου της 23ης Σειράς ΣΤΥΑ. Γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Αμπελόκαμπος (Καραγκιούζι) Ηλείας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αμαλιάδα. Διαμένει μόνιμα στην πόλη της Αμαλιάδας. Επιδίδεται επί 35 και πλέον συναπτά έτη στην ιστορική έρευνα και τη λαογραφία μετ’ αμερίστου ενδιαφέροντος και ευήθους ζήλου. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός.
Συγγραφέας και περιηγητής εξέδωσε τα παρακάτω έργα:
(1) "Προεπαναστατικές Ηρωικές Μορφές 1453-1821" Α(2008)+Β(2012)+Γ(2019) τόμοι (1500 σελίδες).
(2) "Κολλυβάδες - Οι Στυλοβάτες της Ορθοδοξίας και του Γένους", 2017.
(3) Το ιστοριογραφικό "Αμπελόκαμπος (Καραγκιούζι) Ηλείας", 2017.
(4) Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Δραγάτσης και η σχέση του με την Ηλεία, Δεκέμβριος (2019). Το έργο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2018."
Υπό έκδοση έχει δεκάδες έργα που αναφέρονται στο παρόν βιβλίο του. Έχει καταγράψει 7χιλ. παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις, καθώς επίσης περί τα 5000 δημοτικά τραγούδια για τον αετό.
Έχει δημοσιεύσει στη ετήσια έκδοση «Ηλειακή Πρωτοχρονιά – Ηλειακό Πανόραμα 10άδες πονήματα.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών ως και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Έχει τιμηθεί με (α)ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ για το ιστορικό έργο του «Προεπαναστατικές ηρωικές μορφές 1453-1821». Με (β)Τιμητικό Δίπλωμα για την αναγνώριση της λογοτεχνικής προσφοράς του και της σπουδαίας συμβολής του στην πνευματική ζωή του τόπου μας.
Με το (γ)Α΄ Βραβείο ολοκληρωμένου έργου Χρονικού – Μαρτυρία, για το σύνολο του έργου του που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2018. Έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις του στο τριμηνιαίο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών «Λογοτεχνική Δημιουργία».
Ο Σ.Α.Σ είχε ξανακάνει αναφορά στο έργο του ΕΔΩ.
Ο συγγραφέας μας τιμά. Τιμά την προέλευσή του σαν απόφοιτος της ΣΤΥΑ. Γίνεται δημιουργικό παράδειγμα προς μίμηση.
Έστειλε ήδη στον Σ.Α.Σ το ολόφρεσκο βιβλίο του που τυπώθηκε την 31/10/2022 με ιδιόχειρη αφιέρωση. Το έργο του τιμά τη βιβλιοθήκη μας.
Κι εμείς του ευχόμαστε να ’ναι καλοτάξιδο και αναμένουμε σύντομα το νέο του πόνημα.

Share this post

  • script type='text/javascript' src='https://platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=5ed78863b953220012f32102&product=sticky-share-buttons&cms=website' async='async'>
Διαβάστηκε 74 φορές