28
Φεβ

«ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ - ο Φωτογράφος της Αντίστασης και ο Εικαστικός Φωτογράφος» / Σαράντος Σακελλάκος (2019)

Μας ξαφνιάζει ευχάριστα ξανά ο Σαράντος Σακελλάκος (μηχανοσυνθέτης της 14ης Σειράς ΣΤΥΑ).

Αυτή τη φορά σκηνοθετικά ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας.

Μέσα από τη Δημιουργία-Βίντεο (διάρκειας 64’ λεπτών) ο Σαράντος Σακελλάκος παρουσιάζει, το έργο του Σπύρου Μελετζή. Τα πριν και τα μετά όλης του της ζωής του ιστο­ρι­κού φω­το­γρά­φου.

Ο Σ. Μελετζής θεωρείται ο κατ' εξοχήν φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο φακός του κατέγραψε την Αντίσταση του ελληνικού λαού. Ο Μελετζής έγινε ο επίσημος φωτογράφος του έπους του λαϊκού ξεσηκωμού.
Οι καταπληκτικές του φωτογραφίες αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο το έπος, τα όνειρα και την ελπίδα του ελληνικού λαού.

Στη μοναδική αυτή Δημιουργία-Βίντεο, ντοκιμαντέρ, ο Σπύρος Μελετζής αφηγείται όλη τη φωτογραφική του πορεία, στο φίλο του φωτογράφο, Σαράντο Σακελλάκο το φθινόπωρο του 1992-93.

Σε αυτό το βίντεο- ιστορικό ντοκουμέντο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ο Σαράντος Σακελλάκος με βασικό άξονα τη φωτογραφική τέχνη, έκτος των άλλων, συζητά μαζί του για άγνωστες λεπτομέρειες και για την ιστορική στιγμή της φωτογράφισης του Άρη Βελουχιώτη, που έκανε τον Άρη θρύλο.

Ακόμη, την πετυχημένη μεταπολεμικά φωτογραφική δραστηριότητα του Σπύρου Μελετζή, στα Μουσεία, στο Παλάτι, στα έργα του Κ. Καραμανλή, καθώς και για την εκδοτική του δραστηριότητα με την Ελένη Παπαδάκη, σε εξαιρετικά βιβλία για τα Μουσεία της Ακρόπολης, των Δελφών, της Αρχαίας Κορινθίας, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων πετυχημένων εκδόσεων.

Όπως ομολογεί ο ίδιος ο Μελετζής, τον Ιούλιο του 1945 έθαψε στο σπίτι του για να φυλάξει 2.200 περίπου φιλμ από την Αντίσταση και τον Δεκέμβρη. Τριάντα χρόνια αργότερα, με μεγάλη αγωνία για το τι είχε απομείνει, ξανάβγαλε στο φως όλον αυτόν το θησαυρό. Ο Σπύρος Μελετζής άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με το έργο του και τιμήθηκε ως φωτογράφος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Το ντοκιμαντέρ του Σακελλάκου, δεν είναι απλώς ένα λεύκωμα των φωτογραφιών από την Αντίσταση, συνοδεία της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Το πολύτιμο ντοκιμαντέρ για τον Μελετζή είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής για τους σημαντικότατους φωτογράφους των παλαιότερων χρόνων. Οι οποίοι με ελάχιστα μέσα, δίχως εκπαίδευση και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακολουθώντας το απίστευτο πάθος τους και το ένστικτο, που απαιτεί το επάγγελμά τους κατέγραψαν την ιστορία στη χώρα μας και πολλές φορές ανέδειξαν τη φωτογραφία σε τέχνη υψηλής αισθητικής και αξίας.

Το ντοκιμαντέρ, Έγχρ. - Α/Μ, από τις 20 Φεβρουαρίου 2020 προβάλλεται στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), καθημερινά στις 19:00.

Share this post

Διαβάστηκε 825 φορές