22
Νοε

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Δ και Σ.Α στις 20/11/2015

sygk 20.11.2015

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας Δράσεως η οποία αποτελείται από ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, ΑΝΕΑΕΔ, Α.Κι.Σ, ΕΣΜΑ, ΕΣΝΑ, ΕΣΥ, ΠΕΟΕΑΣ, ΠΟΑΑΣΑ, ΠΟΣ, ΠΑ.ΣΥ.ΒΕΤ.Α, ΠΑΣΟΙΠΑ,ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΣΑΙΡ, ΣΑΣ, ΣΑ.ΣΥΔΑ, ΣΑ.ΣΝΔ, ΣΑΑΥΣ, ΣΑΣΙ, ΣΑ/ΣΣΑΣ, ΣΑΣΜΥΝ.
Βροντοφώναξαν ότι διαφωνούν κάθετα με τις μειώσεις των συντάξεων, των μισθών και τη συρρίκνωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταδίκασαν, παράλληλα, την παρέμβαση των εταίρων δανειστών σε θέματα Εθνικής Άμυνας και διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης.
Η εκδήλωση άρχισε με τις ομιλίες των Προέδρων των Ενώσεων Αποστράτων οι οποίοι απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, απόστρατους και μη, δήλωσαν ότι η πορεία πραγματοποιείται προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα άδικα μέτρα που θα τους επιβληθούν τονίζοντας ότι ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του καθήκοντος και ότι αποτελούν το πυρήνα της ασφάλειας της χώρας μας.


Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή με συνθήματα για τα δυσβάστακτα μέτρα που υφίστανται.
Όταν φτάσαμε στη Βουλή αντιπροσωπεία αποστράτων με τους Προέδρους των ΕΑΑΝ-ΕΑΑΣ-ΕΑΑΑ-ΠΟΣ-ΠΟΑΣΑ-ΑΝΕΑΕΔ συναντήθηκε με την Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Δουζίνα Κωνσταντίνο, όπου επέδωσαν το ψήφισμα.
Ταυτόχρονα στη σύντομη συνάντηση αναφέρθηκαν από την αντιπροσωπεία τα παρακάτω θέματα:
Να καλούνται οι Φορείς αποστράτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για να εκθέτουν τις θέσεις τους σε νομοσχέδια που τους αφορούν.
Η διαφορετικότητα που υπάρχει στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ από τις άλλες εργασιακές ομάδες, σε ότι αφορά την ηλικία εισόδου τους μέσω των παραγωγικών σχολών, που είναι τα 18 έτη.
Την απαίτηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για το υπόλοιπο 50%, του οποίου το κόστος δεν ξεπερνά μηνιαίως τα 3,9 εκατ. ευρώ για 121.000 συνταξιούχους ΕΔ και ΣΑ.
Την μη ένταξη στο ΕΤΕΑ του ΤΕΑΠΑΣΑ και τη διαγραφή από τους Φορείς κοινωνικής ασφάλισης των Μετοχικών Ταμείων και ΕΚΟΕΜ, με επακόλουθο τον μη συνυπολογισμό τους στις περικοπές των συντάξεων.
Επίσης την ίδια ώρα, άλλη αντιπροσωπεία με τους Προέδρους των ΣΑ/ΣΣΑΣ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ-ΞΙΦΙΑΣ, ΣΑ/ΣΑΣΜΥΝ, ΣΑΣ και εκπρόσωποι της ΕΑΑΣ, του ΣΑΣΥΔΑ & του ΣΑΙΡ, συναντήθηκε στο Υπ. Οικονομικών με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, στον οποίον επιδόθηκε το ψήφισμα. Τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Οι αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων και η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
Τα ηλικιακά κριτήρια που έχουν τεθεί και πλήττουν κυρίως τους στρατιωτικούς.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών και Σ.Α. και τα όρια ηλικίας για αποστρατεία.
Η διαδήλωση διαμαρτυρίας έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου κι ειρήνης και τον Εθνικό Ύμνο.

Το ψήφισμα που παραδόθηκε

Στη Αθήνα σήμερα 20 Νοεμβρίου 2015 τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος ( για να διαδηλώσουμε μαζικά και να εκφράσουμε, την οργή και αγανάκτησή μας στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, στην διακύβευση της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και να αντισταθούμε απέναντι στις βάναυσες πολιτικές που διαλύουν την άμυνα και την Ασφάλεια της Χώρας, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνουν τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον της πατρίδος μας.

Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε    Ο Τ Ι

Αγωνιζόμαστε και εμείς μαζί με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, για την επιβίωση των οικογενειών μας και την αξιοπρέπειά μας, ενάντια στην ισοπέδωση της δικαιοσύνης, της παιδείας, της υγείας του λαού μας και τη βίαιη ανατροπή των δικαιωμάτων μας, κοινωνικών, εθνικών, οικονομικών, εργασιακών, πρόνοιας, κλπ.
Αγωνιούμε για την διακύβευση της Εθνικής μας κυριαρχίας, την απαξίωση της Δημόσιας ασφάλειας και την παραχώρηση των Συνταγματικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας.
Είμαστε αντίθετοι στη διαφαινόμενη συρρίκνωση της μαχητικής ισχύος των ΕΔ και στην απαξίωση των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών τους, με την πλήρη οικονομική και ηθική εξαθλίωσή τους.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε παρέμβαση των εταίρων - συμμάχων -δανειστών – «θεσμών» σε θέματα που συνδέονται με την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια της Χώρας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης να μετακυλύει τα βάρη στα συνήθη υποζύγια που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθιστώντας τους φτωχούς, ακόμη φτωχότερους και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και τα «ρετιρέ» που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης της κρίσης.
Θα αντισταθούμε στο γκρέμισμα των ονείρων ολόκληρου του λαού για ένα αύριο αντάξιο της προσφοράς του, στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας, στην πλήρη οικονομική αφαίμαξη και εξόντωσή μας.
Πιστεύουμε ότι κανένα σχέδιο Εθνικής σωτηρίας δεν μπορεί να πετύχει όταν διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, όταν το Εθνικό συμφέρον δεν τίθεται υπεράνω οιουδήποτε άλλου συμφέροντος και όταν αντί της ευνομίας κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η ανομία, η αδικία και η ατιμωρησία, η δε ηγεσία δεν ασκείται δια του παραδείγματος.
Ο κοινός μας αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ενωμένος με αυτόν της υπόλοιπης κοινωνίας, για μια πατρίδα κυρίαρχη, με έναν λαό υπερήφανο που θα ζει με υπερηφάνεια και ΕΔ και ΣΑ πυλώνες προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και ασφάλειας.
Οι Απόστρατοι των Ε.Δ. και των Σ.Α. έχουν υποστεί μέχρι τώρα:
Εννέα (9) αλλεπάλληλες μειώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομείωση των συντάξεων πάνω από το 60% (επιδόματος ευθύνης Αξιωματικών κατά 20%, κατάργηση δώρων, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, έκτακτη εισφορά επί των συντάξεων, μείωση σύνταξης κατά 20% για το τμήμα αυτής άνω των 1200 ευρώ, περικοπή σύνταξης κατά 12% για το τμήμα αυτής άνω των 1300 ευρώ, μείωση συντάξεων λόγω περικοπής των μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών, μείωση των συντάξεων κατά 5-10-15-20% για το σύνολο των αποδοχών, αύξηση της κράτησης για υγειονομική περίθαλψη κατά 50%.)
Στοχευόμενες περικοπές με ηλικιακά κριτήρια (μείωση 40% στο ποσό της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για τους κάτω των 55 ετών και μείωση 6-10% στη σύνταξη για τους κάτω των 60 ετών).
Απομείωση στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων, παρόλο που εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, χωρίς να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τις υπ’ αριθμ. 2192-96/2014, αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίθηκαν τελεσίδικα ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των ε.ε. και των συντάξεων των ε.α. στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α., καθώς και των προβλεπόμενων επιδομάτων και αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν από 1/8/2012, με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012. Δυστυχώς παρά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και την αντίστοιχη του Τριμελούς Συμβούλιου Συμμόρφωσης του Ν. 3068/2002, έγινε μερική (κατά το ήμισυ) αποκατάσταση αποδοχών και συντάξεων.
Αγωνιζόμαστε για να άρουμε την κατάφωρη αδικία που συντελείται μονομερώς εις βάρος μας με τις διπλάσιες σε αριθμό περικοπές και σε ποσοστά πάνω από 60%, πέραν των άλλων, σε σχέση με το σύνολο των συνταξιούχων, που υπέστησαν μειώσεις 35%, παραβιάζοντας κάθε αρχή ισοτιμίας, ισονομίας και αναλογικότητας.
Δεν παραιτούμαστε από τον στόχο μας για την ανάκτηση όσων μας έχουν αφαιρεθεί αυτά τα χρόνια και θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτό

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

Τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών της κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετούν τον πρωταρχικό σκοπό τους, που είναι η υπηρέτηση της Ελληνικής κοινωνίας και η εξασφάλιση της ατομικής και Εθνικής αξιοπρέπειας.
Την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και της Δημόσιας Ασφάλειας με τη μη περικοπή του προϋπολογισμού των Ε.Δ. διότι οι συνεχιζόμενες περικοπές έχουν άμεση επίπτωση στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.
Την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας για την επιβολή νέων εξοντωτικών περικοπών μισθών και συντάξεων.
Την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ και την επιστροφή των συντάξιμων αποδοχών μας στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί η μη εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Την άρση όλων των αδικιών και των απαράδεκτων σε βάρος μας ρυθμίσεων που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι.
Την κατάργηση του ηλικιακού ρατσισμού που αφορά στη μείωση των συντάξεων για τους κάτω των 55 και κάτω των 60 ετών αποστράτους.
Την αποκατάσταση του βασικού μισθού του εισαγωγικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, στα επίπεδα αντιστοίχων εκείνων του εισαγωγικού βαθμού των Δικαστικών.
Την πλήρη επαναφορά των μετοχικών ταμείων στην πρότερη κατάσταση με την πλήρη απεξάρτηση από το ΥΠΕΚΑ και τη διαγραφή αυτών και του ΕΚΟΕΜ από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
Την εξυγίανση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων και την επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων λόγω PSI, που εμείς έχουμε καταβάλει και ανήκουν στα Μετοχικά Ταμεία και τις Ενώσεις μας.
Την εξαίρεση του συμψηφισμού της προσαύξησης των πτητικών, καταδυτικών, αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων καταστροφών, επικινδυνότητας εξαμήνων από το σύνολο των αποδοχών
Τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος.

Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες και να προβούν στην άμεση λήψη των επιβαλλομένων μέτρων προς αποκατάσταση των αδικιών που συντελούνται μονομερώς σε βάρος των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ, να προστατέψουν το αξιόμαχο των Ε.Δ. και Σ.Α. και να εγγυηθούν τη μη περαιτέρω εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.

Μετέχοντες Φορείς
Ν.Π.Δ.Δ.
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ)
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)
Ν.Π.Ι.Δ. (κατ' αλφαβητική σειρά).
Ανεξάρτητη Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ)
Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών (Α.Κι.Σ)
Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ)
Ελληνικός Σύλλογος Ναυτικής Αεροπορίας (ΕΣΝΑ)
Ελληνικός Σύλλογος Υποβρυχίων (ΕΣΥ)
Πανελλήνια Ένωση Οικογενειών Εκλιπόντων Αξιωματικών Στρατού (ΠΕΟΕΑΣ)
Πανελλήνιος Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΑΣΑ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ)
(ΠΣΑΠ, ΣΑΑΙΤΘ, ΣΑΑΠΒ, ΣΑΑΜΧ, ΛΑΣ, ΣΑΑΑΣ, ΣΑΑΣΥΠ, ΣΑΑΣΕΜ, ΣΑΑΟΙΚ, ΣΑΑΥΣ,
Σύνδεσμοι Αποφοίτων Αξιωματικών Τάξεων ΣΣΕ 1957, 1959, 1961, 1962, 1963, 1965, 1968, 1969, 1973,1975,1976,1977,1978,1981)
Πανελλήνιος Σύλλογος Βετεράνων Αεροπόρων (ΠΑ.ΣΥ.ΒΕΤ.Α )
Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑΣΟΙΠΑ)
Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών ΠΝ (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ)
Σύλλογος Αποφοίτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΑΙΡ)
Σύλλογος Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α. (ΣΑΣ)
Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΑ.ΣΥΔΑ)
Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΑ.ΣΝΔ)
Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΑΑΥΣ)
Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ)
Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΑ/ΣΣΑΣ)
Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΑΣΜΥΝ)

Share this post

Διαβάστηκε 1145 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.