21
Σεπ

Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την ΟΠΣΕ στην Αθήνα

Στις εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), παρέστη ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ) εκπροσωπούμενος από τους Α΄ Αντιπρόεδρο Σμχο εα κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Σμχο εα κ. Κωνσταντίνο Τσιγγάρη.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευρίπου κ.κ. Χρυσοστόμου, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Παρόντες ήταν επίσης, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  και ο Έξαρχος Παναγίου Τάφου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ.

Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενος στη επέτειο της Εθνικής Μνήμης και στη συνεισφορά των προσφύγων στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ιστορικό και πολιτισμικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Ν.Δ. Νοτίου Τομέα κα Άννα Καραμανλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κνήτου Α. ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κος Δ. Μάντζιος, η  βουλευτής ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου, ο ανεξάρτητος βουλευτής κος Π. Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Απ. Δαγδελένης,

Ακολούθησε δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο Αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και αναφέρθηκε στην ομιλία του στη θυσία των μαρτύρων του 1922 και με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, την σημασία της ενιαίας διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος, σημαιών και λαβάρων, προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων των επισήμων και των δεκάδων Μικρασιατικών Σωματείων της ΟΠΣΕ. Εκ μέρους του Σ.Α.Σ στεφάνι κατέθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σμήναρχος εα κος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Share this post

Διαβάστηκε 32 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.