30
Αυγ

Η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα» τα Μετοχικά Ταμεία!

 

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους συναδέλφους

Χείμαρρος ασυγκράτητος ο Μανώλης Αναγνωστάκης, Πλοίαρχος (Ε) ε.α., μέλος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΝ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο militaire.gr και στον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο για τα θέματα των Μετοχικών Ταμείων και όχι μόνον. Κι εμείς είμαστε μαζί του.

Περιγράφει το αίτημα του ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκη για επανεξέταση των κρατήσεων των δαπανών, 4% προς τα ΜΤ και 2% προς τα ΕΛΟΑ, επί των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ειδικότερα, ο ΑΝΥΠΟΙΚ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι το συνολικό ύψος των εσόδων από τις ανωτέρω κρατήσεις υπέρ των ΜΤ και ΕΛΟΑ δεν θα υπερβαίνουν το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας (2016-20) προσαυξημένο κατά 50%).

Μνημονεύει την απαράδεκτη απάντηση του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου σε πρόσφατη ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης για το θέμα.

Συμπεραίνει δε ότι όλες οι παραπάνω περικοπές θα απαξιώσουν περαιτέρω τα ΜΤ και θα τα καταντήσουν προβληματικά. Ταμεία που έτσι κι αλλιώς το μέρισμα που δίνουν σήμερα είναι το μισό από αυτό που παίρναμε το 2012.   

Αναφέρεται στην αποστολή επιστολών των ΕΑΑ (ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) προς τον ΥΕΘΑ για το θέμα (καθώς και άλλων φορέων), αλλά και σε συνάντηση των ΕΑΑ μαζί του, όπου ετίθετο πειστικά το θέμα και έδειχνε, πως ο ΥΕΘΑ, ότι θα ελάμβανε υπόψη τις βάσιμες αντιρρήσεις μας, μάταια όμως.

Υπενθυμίζει ότι στα ΜΤ των ΕΔ ουδέποτε το κράτος εισέφερε με εργοδοτική εισφορά, όπως πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις με άλλα Ταμεία. Μόνοι μας καταβάλλουμε τις εισφορές μας στα ΜΤ, ώστε να τύχουμε ανάλογα των εισφορών μας μερίσματα. Η απόδοση των κρατήσεων 4% στα ΜΤ είναι το ελάχιστο που αποδίδεται σε αυτά με το νόμο. Εκατό, περίπου, χρόνια λειτουργεί επιτυχώς το σύστημα γι’ αυτό και κανείς δεν το έχει αλλάξει.

Επισημαίνει ακόμα τη μη υλοποίηση από την κυβέρνηση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορά στις ποικιλότροπες άδικες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης.  

Υπογραμμίζει ότι οι συνάδελφοι είναι απογοητευμένοι και εξαγριωμένοι με το θέμα. Επειδή, όμως, υπάρχει έλλειμα συνδικαλισμού στους αποστράτους, το ΥΠΕΘΑ και η στρατιωτική ιεραρχία θα έπρεπε να είχαν ταχθεί με το μέρος μας και όχι με το ΥΠΟΙΚ. Κρίνει πως η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την προσφορά των αποστράτων προς την πατρίδα, τα πολλά και δύσκολα χρόνια στις επάλξεις και μας απαξιώνουν συνεχώς οικονομικά.

Στη δημοσιογραφική ερώτηση, εάν υπάρχει κάποιος τρόπος αντίδρασης σε όλα αυτά; Ο κ. Αναγνωστάκης απάντησε πως ενημερώθηκαν για τα προβλήματα η στρατιωτική ιεραρχία καθώς και η πολιτική ηγεσία, όπως και το κοινοβούλιο.  Το μόνο που μας μένει είναι αυτό που μας λένε και τα μέλη μας. Να βγούμε στους δρόμους, δεν μας μένει τίποτα άλλο για την ώρα.

Μας κοροϊδεύουν, συμπεραίνει. Στο τέλος της απάντησής του ο ΥΕΘΑ μας λέει, ότι η μείωση των κρατήσεων γίνεται για τη βιωσιμότητα των ΜΤ. Ακαταλαβίστικα πράγματα. Πως τα Ταμεία θα είναι βιώσιμα όταν θα έχουν λιγότερα έσοδα, αφού τα έσοδα θα μειωθούν! Εμείς όμως ξέρουμε και δεν μπορούμε να το περάσουμε στο ντούκου αυτό. Είναι μια καταφανή κοροϊδία για τους αποστράτους! 

Μίλησε τέλος για τις άδικες και μονομερείς κρατήσεις του ν.4093/12 στα μερίσματα των ΜΤ. Είναι κι αυτή μια ξεχασμένη υπόσχεση του ΥΕΘΑ. Το παράλογο δε είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι δεν υπόκεινται στην κράτηση αυτή στο μέρισμά τους, αλλά η κράτηση ισχύει μόνο για τους παλιούς μετοχωμερισματούχους!             

Και συνεχίζει ο κ. Αναγνωστάκης. Οι συνάδελφοι μας παίρνουν τηλέφωνο εμάς στις ενώσεις και μας βρίζουν. Μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτα. Και τι να κάνουμε, ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Το μόνο που μας μένει είναι να βγούμε κι εμείς στους δρόμους ή να τα παρατήσουμε και να φύγουμε. Δεν ξέρω τι να κάνουμε! Εδώ δεν δίνουν σημασία για τα προβλήματα των εν ενεργεία θα δώσουν σημασία για τα προβλήματα των αποστράτων;  Σιγά μη δώσουν. Εκεί που περιμέναμε κι εμείς κάποια απάντηση συγκαταβατική από τον ΥΕΘΑ, διότι συνήθως απαντά ότι είναι θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, τώρα συναινεί ανοιχτά μαζί τους ικανοποιώντας το αίτημα του ΓΛΚ για περικοπή των ποσών που αποδίδονται στα MT από εξοπλιστικά.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους συναδέλφους.

Δείτε όλη τη συνέντευξή του ΕΔΩ

Share this post

Διαβάστηκε 194 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.