29
Ιαν

Τέλος στη φορολόγηση για πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ρυθμίσεις σε αναδρομικά συνταξιούχων

- Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στο εξής θα δίνεται απαλλαγή φορολόγησης στα πτητικά και τα καταδυτικά επιδόματα, όπως είχε εξαγγείλει κατά την τελετή παραλαβής των Rafale στην Τανάγρα ο πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο πρώτο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 14/Α/29-1-2022 περιλαμβάνει την «απαλλαγή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές κατά ποσοστό 100% από τον φόρο εισοδήματος».

Ειδικότερα τροποποιείται η περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 (Α' 167), ως προς το ποσοστό απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και των λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και της ειδικής αποζημίωσης που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα πληρώματα ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και η διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

«θ) το επίδομα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλεται με τη μορφή πτητικού, καταδυτικού, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρυχίων καταστροφών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Α' Βοηθειών κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και η πτητική αποζημίωση που καταβάλλεται στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%).».

Η απαλλαγή, εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2022 και μετά.

Επιπλέον στο Άρθρο τρίτο περιλαμβάνεται η ρύθμιση και παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών φόρου εισοδήματος και προστίμων για αναδρομικά ποσά συντάξεων. Η εφαρμογή ενεργοποιήθηκε από την 28 Ιαν. 2022, για ρύθμιση μέσω Α.Α.Δ.Ε, σε δύο (2) έως μέχρι 48 δόσεις, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ, του φόρου που προκύπτει από αναδρομικά εισοδήματα συντάξεων (11μήνου 2015-2016 κ.ά).

Ταυτόχρονα, καθορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης η 15η Φεβ. 2022 για όσους έχουν υποβάλλει τις τροποποιητικές μέχρι 31/12/2021. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι με την ΠΟΛ Α.1264/2021, άρθρο 1, έχει παραταθεί έως την 28η Φεβ. 2022 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ της πληθώρας των περιπτώσεων που παρατάθηκαν περιλαμβάνονται και οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, που ανάγονται σε παλαιότερο έτος, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021, ήτοι αυτές που αφορούν αναδρομικά 11μήνου για αποστράτους. Σχετικά στο https://sastya.gr/nea/1547/nea-prothesmia-ypovolis-diloseon-forologias-eisodimatos-fysikon-prosopon

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 29-1-2022 - ΦΕΚ 14/Α/29-1-2022

Σχόλιο: Από το αίτημα της μη φορολόγησης των αναδρομικών μας πήγαν στην πληρωμή τους σε 48 δόσεις. Είμαστε ευχαριστημένοι;

Share this post

Διαβάστηκε 262 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.