26
Σεπ

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

-Περιορισμένος ο αριθμός των τελικών δικαιούχων και των ποσών που θα λάβουν

-Αγώνας για κατάργηση της ληστρικής προσωπικής διαφοράς

Με  εμβόλιμη πληρωμή, την Τετάρτη 29/9/21, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά, ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλιούς συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με συντάξεις άνω των 30 ετών και με αναδρομικότητα από τον Οκτώβριο  του 2019.

Ωστόσο, τόσο ο τελικός αριθμός των δικαιούχων όσο και τα ποσά που θα λάβουν είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες και τα όσα είχαν γραφτεί κατά καιρούς.

Τα αναδρομικά που θα λάβουν, υπολογίζονται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%. Mε βάση το νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Aπό τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

  • σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους
  • σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία
  • αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους, κλπ.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, με βάση τον νόμο 4670/2020, θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

   - Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

   - Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, πλην λίγων εξαιρέσεων, που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου).

   - Τρίτον, να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις φαίνεται να τις καλύπτουν σωρευτικά μόλις 130.000 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016. Αυτοί είναι που πρόκειται να πληρωθούν αναδρομικά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος τόσο του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων όσο και των χαμηλών ποσών των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν. Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις.

Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%.

Πάντως  σύμφωνα με το  σχεδιασμό του ΕΦΚΑ στην πληρωμή του Οκτωβρίου (με τη σύνταξη Νοεμβρίου) θα κάνει το αντίστροφο. Δηλαδή ο  ΕΦΚΑ θα καταβάλει αυξήσεις στους 110.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και τα αναδρομικά στους 40.000 του Δημοσίου. 

Μετά το μεγάλο κύμα πληρωμών ακολουθούν άλλα δύο μικρότερα πακέτα με αυξήσεις και αναδρομικά για 30.000 νέους, μετά τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους, που έμειναν εκτός από τις πληρωμές που έγιναν Ιούλιο και Αύγουστο. Ως το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά άλλοι 60.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων 30.000 παλαιοί πριν από το 2016 και 30.000 νέοι συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο του 2016. 

Πρόβλημα έχουν και οι απόστρατοι με πάνω από 40 έτη υπηρεσίας έως 45, όπου ο συντελεστής μειώθηκε από 2% σε 0,50% με τον 4670/2020.

Αντί για τις δικαιούμενες αυξήσεις έχουν μείωση στη σύνταξη τους. Τόση στοχευμένη απαξίωση του διπλασιασμού των εξαμήνων ειδικών κατηγοριών λόγω επικινδυνότητας και άσχετα από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί!

Όπως γίνεται κατανοητό, απαιτείται άμεσος, συντονισμένος αγώνας για την κατάργηση της ληστρικής προσωπικής διαφοράς. Αν δεν γίνει αυτό, κυρίως μετά από την 1/1/2023, οι αυξήσεις που θα δίνονται λόγω των μεταβολών του πληθωρισμού, δεν θα προστίθενται σαν επιπλέον ποσό στην παλαιά σύνταξη. Αλλά θα αφαιρούνται για όσα χρόνια χρειάζεται από την προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να μηδενιστεί. Δηλαδή οι συντάξεις με μεγάλη προσωπική διαφορά θα καταντήσουν φιλοδώρημα!

Ευθ. Γκιτέρσος

Με πληροφορίες από: https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-94 ,

https://www.amna.gr/home/article/588201/Pliromes-anadromikon-Periorismenos-o-arithmos-ton-telikon-dikaiouchon-kai-ton-poson-pou-tha-laboun ,

και http://elgeorgakis.blogspot.com/

Share this post

Διαβάστηκε 759 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.