23
Ιουν

Οι τεχνολόγοι μηχανικοί της ΣΤΥΑ επί το έργον

Σημαντική θα είναι η συμβολή τους στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50
Σε εργοτάξιο αναμένεται να μετασχηματιστεί σύντομα η αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου όπου εδρεύει η 111 Πτέρυγα Μάχης (111ΠΜ), καθώς στη φάση υλοποίησής του θα οδεύσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αφων F-16 Block 50 σε επίπεδο Advanced.

Συνολικά 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 παραμένουν στη γραμμή αναμονής προς αναβάθμιση, ενώ ιπτάμενοι και μηχανικοί περιμένουν να αναλάβουν εργασία.
Το σημαντικό αυτό σχέδιο της ΠΑ που έρχεται να «κουμπώσει» με την αναβάθμιση των 84 F-16 σε επίπεδο VIPER, είναι πανέτοιμο κι έχει περάσει απ’ όλα τα στρατιωτικά συμβούλια.
Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει εδώ και καιρό στείλει στο ΓΕΑ όλες τις λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των «Block 50», όπως και για το τι προτίθεται η ίδια ν’ αναλάβει γι’ αυτό το πρόγραμμα στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου.
Επόμενο βήμα που αναμένεται από το ΥΠΕΘΑ, είναι η εισαγωγή του σχεδίου αυτού στην αρμόδια επιτροπή άμυνας της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί και η επίσημη επιστολή (LοA) προς τις ΗΠΑ. Άλλωστε οι αποφάσεις για τη μετατροπή των 38 μαχητικών έχουν ληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν πέρασαν οι προτάσεις από το ΣΑΓΕ, ΣΑΜ και το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο.
Αλλά από τότε μέχρι και σήμερα ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή.
Το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 Βlock 50 είναι ένα εγχείρημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ΠΑ. H αναβάθμιση των 38 μαχητικών τα οποία μοιράζονται στις 347 ΠΜ «Περσέας» και την 341 ΠΜ «Βέλος», θα γίνει στη δική τους βάση, στην 111ΠΜ της Ν. Αγχιάλου από τα χέρια των έμπειρων μηχανικών που τα υπηρετούν και τα διατηρούν σε μεγάλες διαθεσιμότητες.
Όλα σχεδόν τα απάρτια (LRUs), τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης, θα προέρχονται από τα 84 F-16 τα οποία θα μπαίνουν στην ΕΑΒ για την αναβάθμιση σε Viper, ενώ θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια. Η πιο σημαντική διαφορά που θα τα χωρίζει από τα Viper θα είναι το radar: με τις «Οχιές» να διαθέτουν Aesa, ενώ θα είναι πλήρως διαλειτουργικά αφού η αναβάθμισή τους θα περιλαμβάνει και Link 16. Όσο κι αν αυτά τα τμήματα των αφων έχουν αποθηκευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παραμένουν σε ακινησία και αναμονή στο υπόστεγο ή αποθήκες, τα μετέπειτα προβλήματα που θα διαπιστωθούν είναι κάτι το αναπόφευκτο, επισημαίνουν ειδικοί για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με το σχέδιο για τη μετατροπή των «50αρών» σε επίπεδο ++ Advanced, απαιτούνται 75 τεχνικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν το σχέδιο της αναβάθμισης αυτών των αφων.
Όπως υπολογίζεται, αν αποσταλεί έως το τέλος του έτους η επίσημη επιστολή LοA προς τις ΗΠΑ, ή το πολύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, τότε θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν και τα έργα στο υπόστεγο που θα υποστηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2027 ταυτόχρονα με την παράδοση στην ΠΑ των τελευταίων Viper.
Μάλιστα, από τη στιγμή που θα εμπλακεί μόνον το προσωπικό της ΠΑ, με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει, θα χρειαστεί και λιγότερος χρόνος για την απόδοση των αναβαθμισμένων μαχητικών. Το κόστος για τα 38 μαχητικά εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 490 εκατ. ευρώ, χωρίς τις επιβαρύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, με την τελική τιμή να γνωστοποιείται από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα περίπου έξι μήνες έπειτα από την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μέσα στον ίδιο φάκελο η ΠΑ έχει προσθέσει -με επιπλέον κόστος- τόσο τα ατρακτίδια σκόπευσης SNIPER, αλλά και την πιστοποίηση μεγάλης γκάμας όπλων που μπορούν να φέρουν τα F-16.
Η μετατροπή/εκσυγχρονισμός των Block 50 σε Block 50+Adv από τα στελέχη της ΠΑ στην Αγχίαλο, σημαίνει πως η ΠΑ θα αποκτήσει και την απαραίτητη εμπειρία, προκειμένου να κάνει οικονομικές αλλαγές και εκσυγχρονισμούς ίσως και στα Block 30.

Πηγή: Με πληροφορίες από τον Τύπο

Share this post

Διαβάστηκε 417 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.