10
Μαρ

ΜΤΑ, αλλαγή πορείας προς τις αυξήσεις

Με κρυφή χαρά υποδεχθήκαμε την είδηση της 9/3/21, αύξησης της τιμής μεριδίου για το μέρισμα ΜΤΑ και το ΕΚΟΕΜΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 901 Τεύχος B’ /09.03.2021. Ευχόμαστε ν’ ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία.
Η τιμή μεριδίου στο μέρισμα ΜΤΑ αυξάνεται από 7,80 € σε 11,00 € και η τιμή μεριδίου ΕΚΟΕΜΑ αυξάνεται από 2,00 € σε 3,00 €, με ημερομηνία ισχύος αυτής της δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

Κατ’ αρχάς κάθε απόδοση των υπεξαιρεμένων χρημάτων πίσω στους αποδέκτες τους, είναι θετικό γεγονός. Δικαιώνοντας, εν μέρει, τις προσπάθειες του συνόλου των συλλογικών φορέων αλλά και μεμονωμένων συναδέλφων και τον ποικιλότροπο αγώνα τους για την επιστροφή των «κλεμμένων», που έγινε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιδρομής. Βέβαια, όσοι «έφυγαν» από το μάταιο τούτο κόσμο, αυτό το διάστημα, δουλέψανε για εμάς.
Η «μεγάλη» ποσοστιαία αυτή αύξηση να μη μας διαφεύγει, πως θα μπει στην κρησάρα της εφορίας (φορολογικοί συντελεστές αυξημένοι) και τα κουκιά θα μετρηθούν και πάλι λίγα. Όπως και ότι οι μνημονιακοί νόμοι που επηρεάζουν το ψαλίδισμα των μεριδίων, είναι ακόμα σε ισχύ. Καθώς και ότι τα ψαλιδισμένα μερίδια επηρέαζαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την τελική τιμή των άλλων βοηθημάτων και λογαριασμών.
Να μη ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η τιμή μεριδίου στο μέρισμα ΜΤΑ ήταν 14,52 και του ΕΚΟΕΜΑ ήταν 5,90 στην αρχή της μνημονιακής κρίσης μέχρι την 1/7/2011. Υπολείπονται, λοιπόν, πολλά ακόμα να επιστραφούν.
Καλλιεργούν, ωστόσο, ελπίδες. Ότι φεύγουμε από τις μειώσεις και πάμε στις αυξήσεις. Ότι ο δρόμος της λιτότητας, των περικοπών και του αυταρχισμού δεν είναι ο μόνος δρόμος άσκησης πολιτικής.
Όμως: δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι μόνον ο συνεχής, ενωμένος και συντονισμένος αγώνας μας είναι αυτός που φέρνει και θα φέρει αλλαγές προς το καλύτερο.
Όσο διάστημα τα είχαμε δρομολογήσει στην καλή προαίρεση της πολιτείας και των διοικήσεων των Ταμείων, ήρθαμε αντιμέτωποι με την κλοπή των εισφορών και των κόπων μας.
Τέλος: Απαιτούμε την άμεση παύση των παράνομων κρατήσεων του ν.4093/12 στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων.
Απαιτούμε την έντοκη αναπλήρωση της κλοπής των διαθεσίμων των ΜΤ με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI).

Το Δ.Σ./Σ.Α.Σ

Share this post

Διαβάστηκε 639 φορές

Διευκρίνηση

Τα ενυπόγραφα κείμενα δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη το ΣΑΣ αλλά μόνο τον Συντάκτη.