Σύνδεση


 

OXI 1940 Polemiko Mouseio

Η Ελλάδα από δύο και ημίσεια χιλιετηρίδα πρότασσε τα στήθη της υπέρ εαυτής και υπέρ του ανθρώπινου πολιτισμού. Η γεωγραφική της θέση την ανάγκαζε να λειτουργεί ως προπύργιο στους λαούς της Ασίας που κατά καιρούς επιχείρησαν να καταλάβουν τα Ευρωπαϊκά εδάφη και να αλλοιώσουν τον Ελληνικό πολιτισμό και κατ΄ επέκταση τον Ευρωπαϊκό. Τα έπη των Ελλήνων στις Θερμοπύλες , στο Μαραθώνα , στη Σαλαμίνα ήταν αποτέλεσμα της αντίληψης του Έλληνα να αντιστέκεται στις δυνάμεις του σκότους και να αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας, ύψιστου ανθρώπινου αγαθού.
Πολλά μπορεί να άλλαξαν στο κόσμο από την εποχή κατά την οποία αντήχησε στην αρχαία αθηναϊκή αγορά η λέξη Νενικήκαμεν με την οποία αναγγέλθηκε ο θρίαμβος του φωτός εναντίον του σκότους .

Όμως οι νόμοι της ηθικής δεν άλλαξαν. Η έννοια της αξιοπρέπειας και της τιμής μένει η ίδια. Γι’ αυτή λοιπόν τη τιμή και την αξιοπρέπεια ο Έλληνας καλέστηκε να αγωνιστεί μέχρι της τελευταίας πνοής του στο πόλεμο του 1940. Από την ιστορία μας γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας (όπως και κάθε λαός ) δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ύπαρξή του και την τιμή του . Λαοί που δεν σεβάστηκαν την ιστορία τους και δεν στήριξαν αυτές τις ηθικές αξίες εξαφανίστηκαν (όπως Ασσύριοι , Βαβυλώνιοι , Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Χαλδαίοι κλπ). Η Ελλάδα επέζησε γράφοντας ένδοξες σελίδες ιστορίας στις Θερμοπύλες , στο Μαραθώνα, στο Μεσολόγγι, στους αγώνες παλιγγενεσίας του 1821 , στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 ,1913 και αλλού. Το 1940 ήρθε η ώρα η νεότερη Ελλάδα να γράψει την δική της ένδοξη σελίδα στην ιστορία της , η οποία θα είναι εξ ίσου λαμπρή με τις προηγούμενες για να επιβεβαιώσει τη συνέχεια αυτού του έθνους. Θα δικαιώσει τους πιστεύοντας στο ελληνικό θαύμα και θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη μιας αθάνατης και αιώνιας Ελλάδας. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».
Η Ελλάδα θα ήταν ανάξια του ονόματος το οποίο φέρει εάν υπέκυπτε ως έσχατος των δούλων στις ιταμές απαιτήσεις της νύκτας του Σαββάτου προς Κυριακή της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ΄παράδοση των Ελληνικών εδαφών άνευ όρων΄. Ο Ελληνικός λαός δια στόματος του Πρωθυπουργού της χώρας απάντησε στο ατιμωτικό τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη με το ιστορικό ΟΧΙ που ανέτρεψε τα σχέδια του Φασισμού και του Ναζισμού. Μαζί με το ΟΧΙ του λαού άμεσα με μια φωνή:
Το ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου του Στρατού. «Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσέβαλον από της 5ης και 30΄ πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικό λαό, « ΝΥΝ Ο ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ, Απάντησα εις τον Ιταλόν πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπο με τον οποίον γίνεται ως κήρυξη πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος».
Το διάγγελμα της Α.Μ του βασιλέως «ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ, Ηνα- γκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας επιβουλευομένης την ανε- ξαρτησίαν της Ελλάδος. Σύσσωμον το Έθνος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών».
Εν τούτοις δεν έλειψαν οι μύθοι , οι αθλιότητες και οι προβοκατόρικες ανακοινώσεις ορισμένων , όπως του ιταλικού πρακτορείου Στέφανι, «ότι δήθεν ελληνική συμμορία εισέβαλε εις το Αλβανικό έδαφος , η οποία αργότερα απωθήθηκε εκ μέρους των ιταλικών και αλβανικών φρουρών , συνελήφθησαν εξ από την συμμορία». Η ανακοίνωση διαψεύστηκε αμέσως από τις στρατιωτικές αρχές των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων.
Το μήνυμα του ΟΧΙ του 1940 είναι «Αλίμονο στις ηγεσίες που περιφρόνησαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τιμή και την αξιοπρέπεια των λαών τους».
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΣΜΧΟΣ (ε.α)